Πακέτο μέτρων 12 δισ. ευρώ για τριετές μνημόνιο. Στα χέρια των θεσμών οι Ελληνικές προτάσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την έγκριση ή μη της ελληνικής πρότασης από τους θεσμούς. Το κείμενο με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις βρίσκεται ήδη από την Πέμπτη στα χέρια των δανειστών και προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μέτρα ύψους 12δισ ευρώ, ως αντάλλαγμα σε ένα νέο δάνειο το οποίο θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας από την 1.7.2015 έως και την 30.6.2018.

Το πακέτο με τα μέτρα που απέστειλε η κυβέρνηση «θυμίζει» πάρα πολύ την τελευταία πρόταση της 26ης Ιουνίου,
την οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιουνκέρ οι θεσμοί είχαν πρόθεση να καταθέσουν στην Ελληνική κυβέρνηση πριν αυτή αποχωρήσει από το τραπέζι των συζητήσεων και εξαγγείλει το δημοψήφισμα.

Πλέον οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν θα είναι ταχύτατες ώστε όλα να είναι έτοιμα την Κυριακή το βράδυ όταν και είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα από το βράδυ της Πέμπτης οι τεχνοκράτες των θεσμών έχουν ξεκινήσει να «χτενίζουν» τις ελληνικές προτάσεις, ώστε να προσθέσουν τις παρατηρήσεις τους και να κάνουν τις αλλαγές που θεωρούν απαραίτητες.

Εάν δεν υπάρξει εμπλοκή, είτε στην Αθήνα είτε στις Βρυξέλλες, τότε το πρωί του Σαββάτου θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, με τον Πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιαράκη να εκπροσωπεί το Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Εκεί οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ετοιμάσουν την εισήγηση τους προς τους υπουργούς οι οποίοι θα συνεδριάσουν στο πλαίσιο του Eurogroup στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) για να συζητηθούν οι ελληνικές προτάσεις.

Η έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup θα κρίνει και το περιεχόμενο που θα έχει η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης την Κυριακή, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 19:00 ενώ λίγο αργότερα, στις 21:00 είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θετικό σενάριο είναι οι ηγέτες να συγκεντρωθούν για να εγκρίνουν το Ελληνικό αίτημα παροχής ενός ακόμα προγράμματος και να δώσουν εντολή για την έναρξη των διαδικασιών οι οποίες θα κρατήσουν αρκετές εβδομάδες. Το αρνητικό σενάριο οι θεσμοί να μην εγκρίνουν την Ελληνική πρόταση, η κυβέρνηση να μην αποδεχθεί τις προσθήκες των θεσμών και η Σύνοδος Κορυφής να συγκληθεί ώστε να επιβάλει κυρώσεις στην Ελλάδα.

Εκτός των δύο παραπάνω σεναρίων υπάρχει και το υπεραισιόδοξο. Οι θεσμοί εγκρίνουν τις προτάσεις, οι υπουργοί Οικονομικών δίνουν σήμα για την έναρξη των διαδικασιών και η Σύνοδος Κορυφής ακυρώνεται, καθώς δεν θα έχει περιεχόμενο η συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα «αναγκαστούν» να την εγκρίνουν διακόπτοντας τις καλοκαιρινές διακοπές τους, καθώς αρκετοί από αυτούς έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους που ασχολούνται διαρκώς με το Ελληνικό ζήτημα!
Εάν τελικά μέσα στο Σαββατοκύρικο υπάρξει συμφωνία η ΕΚΤ θα λάβει το απαιτούμενο «σήμα» για να αυξήσει ίσως και τη Δευτέρα τον ELA, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες και διατηρώντας σε λειτουργία τα ATM's.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο με τις Ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους 12δισ ευρώ για την τριετία 2015-2017. H λίστα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει :

Στο ΦΠΑ προβλέπονται τρεις συντελεστές 6%,13%,23%. Με 6% θα φορολογούνται τα φάρμακα, ξενοδοχεία και βασικά τρόφιμα στο 13% και 23% για την εστίαση και όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα και υπηρεσίες. Οι συντελεστές θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016

Διατήρηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου έως το τέλος του 2016, με εξαίρεση τα μεγάλα τουριστικά νησιά όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος

Αύξηση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 100%, σταδιακά από το 2016 .

Κατάργηση της προνομιακής φορολόγησης των αγροτών σταδιακά έως το τέλος του 2017.

ΕΝΦΙΑ ως το 2016 τουλάχιστον, με σταθερό στόχο είσπραξης 2,65 δισ ευρώ ετησίως.

Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών

Φόρος επί του ηλεκτρονικού τζόγου και των τηλεοπτικών διαφημίσεων

- Μείωση των στρατιωτικών δαπανών κατά 100εκατ ευρώ το 2015 και 200 εκατ. το 2016.

-Εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού από τον Οκτώβριο του 2015, αφού πρώτα θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες. Αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας βιωσιμότητας και μηδενικού ελλείμματος τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού.

Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, και στη συνέχεια αντικατάσταση του από το εγγυημένο εισόδημα

Αύξηση εισφορών υγείας από το 4% στο 6%

Σταδιακή κατάργηση από την 31η Οκτωβρίου 2015 και έως το τέλος του 2017 όλων των φόρων υπέρ τρίτων.

Αναστολή των κυβερνητικών σχεδίων για τις αλλαγές στα εργασιακά και νομοθέτηση του νέου πλαισίου το φθινόπωρο του 2015.

Άμεση εφαρμογή των συστάσεων που περιλαμβάνονται στην πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και αφορά τουριστικά καταλύματα, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, οικοδομή κλπ

Εφαρμογή των συστάσεων της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

Άνοιγμα επαγγελμάτων για συμβολαιογράφους, λογιστές, δικαστικούς επιμελητές κλπ.

Υλοποίηση προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Συγκεκριμένα ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωριστεί μεν από τη ΔΕΗ, αλλά θα παραμείνει κατά πλειοψηφία υπό κρατική κυριότητα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα