Πάμε να «σώσουμε» 4 δισ. ευρώ έσοδα από τον τουρισμό
Η τουριστική χρονιά ξεκινά επισήμως στις 15 Ιουνίου, για την Ελλάδα, με το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων, καθώς από την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα 12μηνης λειτουργίας.
Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι καθόλου ρόδινη, αντιμετωπίζοντας τα απόνερα της πανδημίας του κορονοϊού, ο οποίος δεν έχει εκλείψει –τουναντίον.
Τα προληπτικά μέτρα έχουν προβλεφθεί, ώστε να ξεκινήσει η
Προϊόντος του χρόνου, βέβαια, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, αλλά όλα δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των όποιων τουριστών έρθουν στην Ελλάδα, θα είναι μετά τα μέσα Αυγούστου. Κι εκεί που λέγαμε ότι επιζητούμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ώστε να ενδυναμώσουμε Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, τώρα, μάλλον αυτό το τετράμηνο θα είναι, για φέτος, η τουριστική περίοδος αιχμής.
Ο τουριστικός κλάδος, λοιπόν, αναμένει να περισώσει ό,τι μπορεί στο τρίτο και κυρίως στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, με την ελπίδα να έρθουν το 20% από τα περίπου 33 εκατ. τουριστών και να εισρεύσουν στα ταμεία, κοντά στα 4 δισ. ευρώ, από τα 18 δισ. που εισέρευσαν πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην προ κορονοϊού εποχή, δηλαδή το πρώτο δίμηνο του 2020, τα έσοδα από τις τουριστικές αφίξεις έφθασαν τα 1,8 δισ. ευρώ, υποσχόμενα, αν δεν είχαμε την πανδημία, ένα ακόμη ρεκόρ αφίξεων και κυρίως, εισπράξεων.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, με τίτλο «Χαρτογράφηση των αγορών εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα στην εποχή του COVID-19», παρουσίασε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Η μελέτη αναλύει καθεμιά από τις κυριότερες χώρες – αγορές για την Ελλάδα, την ταξιδιωτική κίνηση που καταγράφουν, τα ποσά που δαπανούν οι ταξιδιώτες, τα έσοδα που προκύπτουν για τη χώρα μας, τον τρόπο με τον οποίο έρχονται στην Ελλάδα, αλλά και τη θέση – δυναμική που έχει η χώρα μας, όσον αφορά ανταγωνίστριες χώρες.
Η μελέτη επισημαίνει ότι, στη σημερινή πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού και στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, εκλείπουν τα συνηθισμένα δεδομένα - προγραμματισμός πτήσεων, κρατήσεις, κλπ. - που παραδοσιακά αποτελούσαν πρόδρομες ενδείξεις για την προοπτική και το εκτιμώμενο μέγεθος του εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα μας. Τα διαθέσιμα δεδομένα, ωστόσο, σχετικά με την σημασία και τα χαρακτηριστικά των επιμέρους αγορών, τη θέση της χώρας μας στις αγορές αυτές, τις προβλεπόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας στις χώρες αυτές και τα υγειονομικά χαρακτηριστικά τους, μπορούν να υποστηρίξουν τη διαμόρφωση συνεκτικών πλαισίων ανάλυσης και αποφάσεων.
Η μελέτη χαρτογραφεί 25 αγορές του ελληνικού τουρισμού, που το 2019 εισέφεραν πλέον του 87% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού.
Για κάθε χώρα παρουσιάζεται η σημασία της στην παγκόσμια τουριστική αγορά, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2018) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), το πόσο δημοφιλής προορισμός είναι η Ελλάδα στη χώρα αυτή και συγκριτικά με τις ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου, το πόσο σημαντική αγορά είναι για την Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2019, η πορεία της πανδημίας, με βάση τα στοιχεία του ECDC και οι επιπτώσεις της στην οικονομία της, με βάση τις εκτιμήσεις του World Economic Outlook Απριλίου 2020 του ΔΝΤ, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και της Markit.
Από τους παραπάνω πίνακες, διαπιστώνουμε ότι οι παραδοσιακές αγορές μας της Δυτικής Ευρώπης (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία), Ρωσία και ΗΠΑ, είχαν τους καλύτερους δείκτες Μέσης κατά Κεφαλήν Δαπάνης και μεγέθους αγοράς. Ακολουθούσαν η Κύπρος, η Ολλανδία, η Νορβηγία και οι long-haul αγορές Καναδά και Αυστραλίας. Χαμηλότερους δείκτες είχαν, κυρίως, οι Βαλκανικές αγορές (Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία), οι Σκανδιναβικές (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία), το Ισραήλ (λόγω μεγέθους), η Πολωνία και η Τσεχία (λόγω ΜΚΔ).
Με εξαίρεση τις long-haul αγορές (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς) και Ρωσία, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στο Top-5 ή στο Top-10 των υπό εξέταση αγορών και έχει δυνατότητα να αντλήσει πελατεία που τυχόν δεν θα κατευθυνθεί προς Ισπανία ή και Ιταλία. Στη Βόρεια Μακεδονία, δεν είναι δημοφιλής προορισμός ούτε η Ιταλία ούτε η Ισπανία. Στην Ιταλία αναμένεται ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα περιοριστεί εντός της χώρας.
Οι 10 πιο σημαντικές χώρες – αγορές
Η Γερμανία αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, ενώ η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό των Γερμανών, ιδιαίτερα για το προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα». To 2019, το 28% των δαπανών των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 (δεύτερο τρίμηνο) και το 56% στο Q3, ενώ – για το 2020– το 72% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα Περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Επίσης, το 2019, το 29% των αφίξεων των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 49% στο Q3, ενώ το 28% των διανυκτερεύσεων των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα, έγινε στο Q2 και το 54% στο Q3.
Εξερχόμενος τουρισμός από Γερμανία: 109 εκατ. Top-5 προορισμοί: Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία. Η Ελλάδα είναι στην 7 η θέση. Top-5 προορισμοί στην Μεσόγειο: Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Ελλάδα, Κροατία.
Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Γερμανία ήταν σχετικά ελεγχόμενη, με σχετικά χαμηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 άτομα. Αν και το lockdown έχει αρθεί μερικώς από 20/04, εξακολουθούν να υφίστανται ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 7% το 2020, και αύξηση της ανεργίας στο 3,9% με ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 5,2% το 2021 και υποχώρηση της ανεργίας στο 3,5%. Παρατηρείται επίσης σημαντική κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς και του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, ενώ η Ελλάδα είναι δημοφιλής προορισμός των Βρετανών, ιδιαίτερα για το προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα». To 2019, το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 63% στο Q3, ενώ –για το 2020– το 89% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα Περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Επίσης, το 2019, το 28% των αφίξεων των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 58% στο Q3, ενώ το 27% των διανυκτερεύσεων έγινε στο Q2 και το 60% στο Q3.
Εξερχόμενος τουρισμός από Ην. Βασίλειο: 70 εκατ. Top-5 προορισμοί: Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία, ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι στην 6η θέση. Top-5 προορισμοί στην Μεσόγειο: Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος.
Το Ην. Βασίλειο συγκαταλέγεται στις χώρες που υπέστησαν σημαντικό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς εμφάνισε υψηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Καθώς εξομαλύνεται η κατάσταση, το lockdown δεν έχει ακόμη αρθεί, ενώ αναμένεται να εφαρμοστούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 6,5% το 2020, και αύξηση της ανεργίας στο 4,8% με ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 4% το 2021 και υποχώρηση της ανεργίας στο 4,4%. Παρατηρείται επίσης σημαντική κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς και του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Οι ΗΠΑ αποτελούν την 3η αγορά του ελληνικού τουρισμού, ενώ η Ελλάδα είναι δημοφιλής προορισμός των Αμερικανών, ιδιαίτερα για το προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα». Το 2019, το 27% των δαπανών των Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 52% στο Q3. Επίσης, το 2019, το 27% των αφίξεων των Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 47% στο Q3, ενώ το 24% των διανυκτερεύσεων έγινε στο Q2 και το 52% στο Q3.
Εξερχόμενος τουρισμός από ΗΠΑ: 93 εκατ. Top-5 προορισμοί: Μεξικό, Καναδάς, Γαλλία, Ην. Βασίλειο, Ιταλία. Η Ελλάδα είναι στην 19η θέση. Top-5 προορισμοί στην Μεσόγειο: Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κροατία, Τουρκία.
Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να είναι ελεγχόμενη, ενώ αρκετά υψηλός είναι ο δείκτης θανάτων ανά 100.000 άτομα. Αν και μόνο ορισμένες πολιτείες είναι σε lockdown, εξακολουθούν να υφίστανται ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 5,9% το 2020, και αύξηση της ανεργίας στο 10,4% με ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 4,7% το 2021 και υποχώρηση της ανεργίας στο 9,1%. Παρατηρείται επίσης σημαντική κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. O Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI κινείται πτωτικά και ευρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο τους τελευταίους 133 μήνες.
Η Γαλλία αποτελεί την 4η αγορά του ελληνικού τουρισμού, ενώ η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό των Γάλλων, για το «Ήλιος και Θάλασσα» και City Break. To 2019, το 29% των δαπανών των Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 60% στο Q3, ενώ –για το 2020– το 62% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα Περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Επίσης, το 2019, το 31% των αφίξεων των Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 55% στο Q3, ενώ το 32% των διανυκτερεύσεων έγινε στο Q2 και το 56% στο Q3.
Εξερχόμενος τουρισμός από Γαλλία: 27 εκατ. Top-5 προορισμοί: Ισπανία, Ιταλία, Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Πορτογαλία. Η Ελλάδα είναι στην 8η θέση. Top-5 προορισμοί στην Μεσόγειο: Ισπανία, Ιταλία, Μαρόκο, Ελλάδα, Τυνησία.
Η Γαλλία συγκαταλέγεται στις χώρες που υπέστησαν σημαντικό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς εμφάνισε υψηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Αν και το lockdown έχει αρθεί μερικώς από 11/05, εξακολουθούν να υφίστανται ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 7,2% το 2020, και αύξηση της ανεργίας στο 10,4% με ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 4,5% το 2021 και διατήρηση της ανεργίας στο 10,4%. Παρατηρείται επίσης σημαντική κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς και του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Η Ιταλία αποτελεί την 5 η αγορά του ελληνικού τουρισμού, και οι Ιταλοί προτιμούν την Ελλάδα για το « Ήλιος και Θάλασσα» και το City Break. Το 2019, το 16% των δαπανών των Ιταλών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 75% στο Q3, ενώ –για το 2020– το 78% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα Περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Επίσης, το 2019, το 16% των αφίξεων των Ιταλών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 69% στο Q3, ενώ το 15% των διανυκτερεύσεων έγινε στο Q2 και το 74% στο Q3.
Εξερχόμενος τουρισμός από Ιταλία: 33 εκατ. Top-5 προορισμοί: Γαλλία, Ισπανία, Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Ελλάδα. Top-5 προορισμοί στην Μεσόγειο: Ισπανία, Ελλάδα, Κροατία, Αλβανία, Αίγυπτος.
Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ιταλία ήταν αρχικά μη ελεγχόμενη με υψηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 άτομα, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν και η κατάσταση είναι πλέον ελεγχόμενη, η χώρα υπέστη μεγάλο πλήγμα. Από 03/05, το lockdown έχει αρθεί μερικώς, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 9,1% το 2020, και αύξηση της ανεργίας στο 12,7% με ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 4,8% το 2021 και υποχώρηση της ανεργίας στο 10,5%. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για τον Απρίλιο, ήδη από τον Μάρτιο, παρατηρείται σημαντική κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς και του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Η Ολλανδία βρίσκεται στην 6 η θέση της αγοράς του ελληνικού τουρισμού, ενώ η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό των Ολλανδών, ιδιαίτερα για το προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα». Το 2019, το 33% των δαπανών των Ολλανδών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 56% στο Q3, ενώ –για το 2020– το 79% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα Περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Επίσης, το 2019, το 30% των αφίξεων των Ολλανδών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 54% στο Q3, ενώ το 30% των διανυκτερεύσεων έγινε στο Q2 και το 59% στο Q3.
Εξερχόμενος τουρισμός από Ολλανδία: 22 εκατ. Top-5 προορισμοί: Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο. Η Ελλάδα είναι στην 8η θέση. Top-5 προορισμοί στην Μεσόγειο: Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Κροατία.
Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ολλανδία πλέον είναι ελεγχόμενη, ωστόσο η χώρα παρουσίασε υψηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 άτομα. Αν και το lockdown έχει αρθεί μερικώς από 11/05, εξακολουθούν να υφίστανται ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 7,5% το 2020, και αύξηση της ανεργίας στο 6,5% με ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 3% το 2021 και υποχώρηση της ανεργίας στο 5%. Παρατηρείται επίσης σημαντική κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς και του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Η Ρουμανία βρίσκεται στην 7 η θέση της αγοράς του ελληνικού τουρισμού. Το 2019, το 14% των δαπανών των Ρουμάνων τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 76% στο Q3, ενώ –για το 2020– το 17% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα Περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Επίσης, το 2019, το 15% των αφίξεων των Ρουμάνων τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 69% στο Q3, ενώ το 14% των διανυκτερεύσεων έγινε στο Q2 και το 77% στο Q3. Επιπρόσθετα, αν και η Ρουμανία δεν συνορεύει με την Ελλάδα, η γεωγραφική της θέση, διευκολύνει την οδική πρόσβαση στην Ελλάδα.
Εξερχόμενος τουρισμός από Ρουμανία: 21 εκατ. Top-5 προορισμοί: Ουγγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ην. Βασίλειο, Ουκρανία. Η Ελλάδα είναι στην 2η θέση. Top-5 προορισμοί στην Μεσόγειο: Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Ισπανία, Κροατία.
Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη Ρουμανία ήταν σχετικά ελεγχόμενη με σχετικά χαμηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 άτομα. Αν και το lockdown έχει αρθεί μερικώς από 15/05, εξακολουθούν να υφίστανται ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 5% το 2020, και αύξηση της ανεργίας στο 10,1% με ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 3,9% το 2021 και υποχώρηση της ανεργίας στο 6%. Παρατηρείται επίσης σημαντική κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς και του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Η Κύπρος βρίσκεται στην 8 η θέση της αγοράς του ελληνικού τουρισμού, για το « Ήλιος και Θάλασσα» και το City Break. Το 2019, το 26% των δαπανών των Κυπρίων τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 39% στο Q3, ενώ –για το 2020– το 45% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα Περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Επίσης, το 2019, το 28% των αφίξεων των Κυπρίων τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 37% στο Q3, ενώ το 23% των διανυκτερεύσεων έγινε στο Q2 και το 33% στο Q3.
Εξερχόμενος τουρισμός από Κύπρο: 1 εκατ. Top-5 προορισμοί: Ελλάδα, Ην. Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία. Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση. Top-5 προορισμοί στην Μεσόγειο: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Μάλτα.
Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Κύπρο ήταν ελεγχόμενη με χαμηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 άτομα. Αν και το lockdown έχει αρθεί μερικώς από 04/05, εξακολουθούν να υφίστανται ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 6,5% το 2020, και αύξηση της ανεργίας στο 8,8% με ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 5,6% το 2021 και υποχώρηση της ανεργίας στο 7,4%. Παρατηρείται επίσης σημαντική κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Η Ελβετία βρίσκεται στην 9 η θέση της αγοράς του ελληνικού τουρισμού, κυρίως για το προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα». Το 2019, το 28% των δαπανών των Ελβετών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 49% στο Q3, ενώ –για το 2020– το 36% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα Περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Επίσης, το 2019, το 29% των αφίξεων των Ελβετών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 44% στο Q3, ενώ το 30% των διανυκτερεύσεων έγινε στο Q2 και το 46% στο Q3.
Εξερχόμενος τουρισμός από Ελβετία: 15 εκατ. Top-5 προορισμοί: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία. Η Ελλάδα είναι στην 7η θέση. Top-5 προορισμοί στην Μεσόγειο: Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία, Κροατία.
Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελβετία ήταν σχετικά ελεγχόμενη με τον δείκτη θανάτων ανά 100.000 άτομα να ανέρχεται σε μέτρια επίπεδα. Αν και το lockdown έχει αρθεί μερικώς από 27/04, εξακολουθούν να υφίστανται ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 6% το 2020, και αύξηση της ανεργίας στο 2,7% με ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 3,8% το 2021 και υποχώρηση της ανεργίας στο 2,6%. Παρατηρείται επίσης σημαντική κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. O Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI κινείται πτωτικά, η τιμή Απριλίου ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων 11 ετών.
Η Αυστρία βρίσκεται στη 10η θέση της αγοράς του ελληνικού τουρισμού, ιδιαίτερα για το προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα». Το 2019, το 29% των δαπανών των Αυστριακών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 64% στο Q3, ενώ –για το 2020– μόλις το 13% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα Περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Επίσης, το 2019, το 27% των αφίξεων των Αυστριακών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 62% στο Q3, ενώ το 29% των διανυκτερεύσεων έγινε στο Q2 και το 61% στο Q3.
Εξερχόμενος τουρισμός από Αυστρία: 12 εκατ. Top-5 προορισμοί: Ιταλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Ισπανία. Η Ελλάδα είναι στην 7η θέση. Top-5 προορισμοί στην Μεσόγειο: Ιταλία, Κροατία, Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία.
Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία ήταν σχετικά ελεγχόμενη με σχετικά χαμηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 άτομα. Αν και το lockdown έχει αρθεί μερικώς από 14/04, εξακολουθούν να υφίστανται ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 7% το 2020, και αύξηση της ανεργίας στο 5,5% με ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 4,5% το 2021 και υποχώρηση της ανεργίας στο 5%. Παρατηρείται επίσης σημαντική κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του δείκτη οικονομικού κλίματος.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Σε απλά μαθηματικά: Η πρόταση της Κομισιόν για ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό και οι αστερίσκοι Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζόμενων στον τουρισμό και στην εστίαση - Ένταση και χημικά ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Δεν δικαιούστε να δίνετε μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πώς να κάνετε τα μάτια της κεραμικής εστίας να λάμπουν
- Τραγωδία ο αιφνίδιος θάνατος 28χρονου στον Αλμυρό
- Βόρεια Κορέα: Έσπασαν την καραντίνα και ο Κιμ τους εκτέλεσε!
- Κίνηση - Καιρός: «Άνοιξαν» οι ουρανοί στην Αθήνα - Δείτε πού έχει μποτιλιάρισμα
- Αυτόν παίρνει ο Παναθηναϊκός για αντικαταστάτη του Καλάθη
- Θανατηφόρο τροχαίο στη Λάρισα: Νεκρός ο οδηγός ΙΧ που συγκρούστηκε με φορτηγό
- Τα 5 ελληνικά νησιά που προτείνει για διακοπές το Focus
- Αυτοί είναι οι λόγοι που πρέπει να βάζεις καφέ στις γλάστρες (pics)
- Γιώργος Λιάγκας: Η τούρτα για τα γενέθλιά του
- Συντετριμμένος ο παιδεραστής του Ρεθύμνου: Αν μπω ξανά φυλακή…
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Αύξηση-ρεκόρ στον αριθμό εισακτέων στις αστυνομικές Σχολές
- Συνέντευξη στο BBC κόπηκε οn air γιατί έληξε ο δωρεάν χρόνος στο Zoom
- Το βεβιασμένο βάπτισμα της «μακεδονικής» γλώσσας και η εθνολογική ανακρίβεια εν καιρώ προώρων εκλογών
- Ιδρυμα Ωνάση: Διάλεξη Κωνσταντίνου Δασκαλάκη και «Άμλετ» διά χειρός Γιάννη Χουβαρδά
- Πάμε να «σώσουμε» 4 δισ. ευρώ έσοδα από τον τουρισμό
- Καιρός: Κρύο, καταιγίδες, χαλάζι μέχρι και χιόνια λίγο πριν μπει ο Ιούνιος
- Επιστρέφει στις φυλακές Κορυδαλλού ο Β.Δημάκης
- Mητσοτάκης στο Βrookings: Η κινητοποίησή μας στην πανδημία άλλαξε την εικόνα της χώρας
- Demo-2: Αναβλήθηκε η εκτόξευση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής από αμερικανικό έδαφος εδώ και 9 χρόνια
- «Τουριστικοί νησιωτικοί προορισμοί: Μια τελευταία ευκαιρία»
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Πάμε να «σώσουμε» 4 δισ. ευρώ έσοδα από τον τουρισμό
- Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Το Πρόγραμμα Ανάκαμψης έχει χαρακτηριστικά που εξαρχής διεκδικούσε η χώρα μας
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζόμενων στον τουρισμό και στην εστίαση - Ένταση και χημικά στην Αθήνα
- Έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες
- Παιανία: Μπήκαν με αυτοκίνητο σε φαρμακευτική και αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο
- Ο Τάκης Ζαχαράτος υποδύεται Τσιόδρα και Χαρδαλιά: Νέα παράσταση τον Ιούλιο στο «Αλσος»
- Σκληρές εικόνες: Νεκρά δελφίνια στο Αιγαίο με εμφανή σημάδια δολοφονίας
- ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Δεν δικαιούστε να δίνετε μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα
- Πατέρας στο Ιράν αποκεφάλισε την 14χρονη κόρη του με δρεπάνι για την "τιμή της οικογένειας"
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Σέριφος “θα μείνει μεταξύ μας”
- Δεύτερη μέρα βίαιων διαδηλώσεων στη Μινεάπολη μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού στα χέρια λευκών αστυνομικών
- «The Batmobile Documentary»: Όλα τα αυτοκίνητα του Batman σε μία ταινία δωρεάν στο YouTube
- Με ανοδική πορεία ξεκίνησε το 2020 για τη WIND Ελλάς
- Havaianas: 5 ερωτήσεις για την εταιρεία που υποστηρίζει τις ευάλωτες κοινότητες της Βραζιλίας στην πανδημία
- Τι θα αντικαταστήσει την χειραψία και την αγκαλιά που "σκότωσε" η πανδημία
- Φταίμε και μεις που τα ανεχόμαστε
- Η Lidl Ελλάς στις «ΤHE MOST SUSTAINABLE COMPANIES ΙΝ GREECE» για 3η συνεχή φορά
- Σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας στον ΟΗΕ για το Χονγκ-Κόνγκ