Πανδημία: Η Βραζιλία ξεπέρασε σε νέα κρούσματα και νεκρούς τις ΗΠΑ που επίσης ξεπέρασαν τους 100.000 νεκρούς

Πρώτη σε νέα κρούσματα και θανάτους εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού ήταν η Βραζιλία το τελευταίο 24ωρο αφήνοντας πίσω της τις ΗΠΑ που χθες είχε ξεπεράσει πλέον το όριο των 100.000 νεκρών. Την ίδια στιγμή δραματικές είναι οι αναφορές από Περού και Χιλή που για μια ακόμη ημέρα ήταν στη λίστα των 10 χωρών με τον υψηλότερο αριθμό ενώ ταχύτατα αυξάνει και ο αριθμός νέων κρουσμάτων στην Ινδία.

Παγκοσμίως ο αριθμός των κρουσμάτων έχει

φτάσει πλέον τα 5.813.334 και οι νεκροί τους 357.896 ενώ έχουν αναρρώσει 2.515.413 και από τους υπόλοιπους ασθενείς 52.935 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Στα 672 εκατ. μπορεί να αυξήσει η πανδημία τα παιδιά που θα ζουν σε συνθήκες φτώχειαςΙσραήλ: Μόλις 1% - 10% των φορέων κορονοϊού μετέδωσε τον ιό στο 80% των νέων κρουσμάτωνΚορονοϊός: Το 40% των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί και είναι για λιγότερο χρόνο μεταδοτικοί

Τι συμβαίνει στο νέο επίκεντρο της πανδημίας

Η Λατινική Αμερική έχει αναδειχθεί στο νέο επίκεντρο της πανδημίας και πέραν της Βραζιλίας η Χιλη, το Περού, το Μεξικό και το Εκουαδόρ είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο.

Περού

Ρεκόρ κρουσμάτων και νεκρών το τελευταίο 24ωρο με 6.154 και 195 αντίστοιχα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 135.905 και 3.983.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βίκτορ Σαμόρα η εξάπλωση της πανδημίας «ακόμη επιταχύνεται» στο Περού επισημαίνοντας πως η ”δυναμική της” ήταν διαφορετική από αυτή που εκτιμούσαν αρχικά οι ειδικοί.

Η επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Πιλάρ Μασέτι, είχε προειδοποιήσει βέβαια πως αναμενόταν αύξηση των κρουσμάτων. «Έρχεται δύσκολη περίοδος, έρχονται δύσκολες εβδομάδες, διότι κόσμος θα αρρωσταίνει, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε στην κορύφωση αλλά όπως βλέπετε, υπάρχουν διακυμάνσεις, αυτό είναι συνηθισμένο σε πανδημίες», δήλωσε η Μασέτι στο τηλεοπτικό δίκτυο ATV.

Το Περού κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών της Λ.Αμερικής με τα περισσότερα κρούσματα, αμέσως δηλαδή μετά τη Βραζιλία, και στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των θανάτων μετά τη Βραζιλία και το Μεξικό.Τα περιοριστικά μέτρα είναι σε ισχύ εδώ και 73 ημέρες ενώ και η οικονομία έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα χτύπημα καθώς δεν είναι ενεργό παρά το 44% των παραγωγικών δυνατοτήτων του Περού. Αυτούς τους δύο μήνες, ο 1 στους 4 Περουβιανός έχασε κάθε πηγή εισοδήματος.

Χιλή

Το τελευταίο 24ωρο οι αρχές ανακοίνωσαν ακόμη 4.328 νέα κρούσματα και 35 θανάτους αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό σε 82.289 και 841.

Ωστόσο, οι ημερήσιοι απολογισμοί νέων κρουσμάτων έχουν τετραπλασιαστεί από τις αρχές του Μαΐου και οι ΜΕΘ στο Σαντιάγο πλέον είναι κατειλημμένες κατά 97%. Η πλημμύρα των κρουσμάτων προκαλεί πανικό. Πολλοί γιατροί δεν κρύβουν ότι φοβούνται πως πολύ σύντομα θα καλούνται να αποφασίζουν ποιοι ασθενείς θα καταλάβουν τις τελευταίες διαθέσιμες κλίνες και ποιοι θα πρέπει να περιμένουν με ό,τι σημαίνει βέβαια αυτό για την πορεία της υγείας τους.

Ο δε υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τις ολοένα δυσκολότερες περιστάσεις που αντιμετωπίζουν οι γιατροί ως μια μεγάλη «ηθική πρόκληση». Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως υπάρχει επάρκεια των συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής ασθενών για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται σκληρά για να αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες και ο εξοπλισμός των νοσοκομείων αναγνώρισε όμως ότι η απειλή της κατάρρευσης του συστήματος είναι απτή.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι πάντως συστήνουν ψυχραιμία ενώ η κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο των δικτύων ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών τον Μάρτιο, αποκτώντας τη δυνατότητα να κατανέμει κλίνες και εξοπλισμό ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής. Ανέθεσε στον στρατό τις διακομιδές ασθενών.

Μεξικό

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ακόμη 463 νέους θανάτους και 3.463 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 8.597 νεκρούς επί συνόλου 78.023 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας του Μεξικού έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι θεωρούν πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πολύ υψηλότερος από τον επιβεβαιωμένο.

Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτωνΗΠΑ- 102.107 νεκροί, 1.745.803 ασθενείς

Νέα μεγάλη αύξηση του αριθμού των νεκρών στις ΗΠΑ που την Τετάρτη είχαν ξεπεράσει τους 100.000. Συγκεκριμένα οι αρχές ανακοίνωσαν 1.535 νέους θανάτους (αριθμός διπλάσιος από αυτόν ένα 24ωρο πριν) ενώ δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ανήλθαν 20.546.

Βραζιλία - 25.697 νεκροί, 414.661 ασθενείς

Και νέο ρεκόρ σε αριθμό κρουσμάτων κατέγραψε η Βραζιλία αφού το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν ακόμη 22.301, αριθμό που έχουν δει να αναφέρεται μόνο στις ΗΠΑ. Ο δε αριθμός των νέων θανάτων παραμένει εξαιρετικά υψηλός φθάνοντας τους 1.148 και πάλι ο μεγαλύτερος που έχουμε δει πέραν των ΗΠΑ.

Ρωσία - 4.142 νεκροί, 379.051 ασθενείς

Υψηλός παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καθώς σήμερα Πέμπτη ανακοινώθηκε ακόμη 8.371 ενώ υψηλός ήταν και ο αριθμός των νέων θανάτων που καταγράφηκαν φθάνοντας τους 174 που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, για πρώτη φορά στις 26 Μαϊου.

Ισπανία - 27.18 νεκροί, 283.849 ασθενείς

Μπορεί να συνεχίζει να είναι στη λίστα με τις 10 χώρες που παρουσιάζουν τον υψηλότερο συνολικό αριθμό κρουσμάτων ωστόσο η εικόνα έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Την Τετάρτη αναφέρθηκαν ακόμη 510 νέοι ασθενείς και μόλις ένας νεκρούς αφού οι χώρα κατένειμε άλλους θανάτους στις αντίστοιχες ημέρες.

”Κρύβω το πρόσωπο μου. Ντρέπομαι. Δεν έχω ζητήσει ποτέ φαγητό” - Μετά την πανδημία η φτώχειαΗνωμένο Βασίλειο - 37.460 νεκροί, 267.240 ασθενείς

Οι αρχές ανακοίνωσαν πολύ αυξημένο αριθμό νεκρών την Τετάρτη αφού έφτασαν τους 412 αντί 134 την προηγούμενη ημέρα ωστόσο δεν υπήρξε κάποια σημαντική μεταβολή σε ότι αφορά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων αφού ανήλθαν σε 2.013.

Η Βρετανία έχει τη μεγαλύτερη στον κόσμο αναλογία συνολικών θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της, αποκαλύπτει μια συγκριτική ανάλυση των « Financial Times» σε 19 χώρες. Η μελέτη βασίζεται στα στοιχεία αυξημένης θνησιμότητας, δηλαδή στον αριθμό των παραπάνω θανάτων που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Η Βρετανία κατέγραψε 59.537 θανάτους περισσότερους από τους συνήθεις κατά το διάστημα μετά τις 20 Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι ο κορονοϊός συνολικά στη χώρα σκότωσε άμεσα ή έμμεσα 891 ανθρώπους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ακολουθούν κατά σειρά σε αυξημένους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία. Ο απόλυτος αριθμός των επιπρόσθετων θανάτων στη Βρετανία εν μέσω πανδημίας είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη και ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών των 19 χωρών (μεταξύ των οποίων όλες οι ευρωπαϊκές που επλήγησαν άσχημα από την πανδημία), για τις οποίες ήταν δυνατό να γίνουν αξιόπιστες συγκρίσεις. Η αυξημένη θνησιμότητα υπολογίζεται αν από τον συνολικό αριθμό θανάτων στη διάρκεια μιας περιόδου αφαιρεθεί ο μέσος αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν την ίδια περίοδο κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Τι είναι το «σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτησης» που θέτει σε εφαρμογή η ΑγγλίαΙταλία - 33.072 νεκροί, 231.139 ασθενείς

Χωρίς πολύ μεγάλες αλλαγές ο αριθμός τόσο των νέων ασθενών όσο και των θανάτων αφού αναφέρθηκαν 584 και 117 αντίστοιχα.

Γαλλία - 28.596 νεκροί, 182.913 ασθενείς

Ακόμη 191 νέα κρούσματα ανακοίνωσαν οι αρχές καθώς και 66 θανάτους χωρίς να παρουσιάζεται κάποια σημαντική μεταβολή στην εικόνα των τελευταίων ημερών.

Γερμανία - 8.533 νεκροί, 181.895 ασθενείς

Μετά την αύξηση ήρθε νέα μείωση στον αριθμό των νέων θανάτων. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν ακόμη 35 ενώ αυξημένος ήταν σχετικά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που έφτασαν τα 607.

Τουρκία - 4.431 νεκροί, 159.797 ασθενείς

Σταθερή η γενική τάση μείωσης των κρουσμάτων και των θανάτων παρά τις μικρές διακυμάνσεις. Την Τετάρτη ανακοίνωσε ακόμη 1.035 και 34 αντίστοιχα.

Ινδία - 4.534 νεκροί, 158.333 ασθενείς

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε για ένα ακόμη 24ωρο η χώρα ανακοινώνοντας ακόμη 7.293 ενώ οι αρχές κατέγραψαν και στον υψηλότερο μέχρι σήμερα για τη χώρα, αριθμό θανάτων, αφού έφτασαν τους 190.

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Νότια Κορέα: Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το τελευταίο 24ωρο κατέγραψαν 79 νέα κρούσματα καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε νέους ασθενείς από τις 5 Απριλίου. Σε τουλάχιστον 68 από τα κρούσματα η μετάδοση έγινε εντός της κοινότητας ενώ οι αρχές ανακάλυψαν νέα εστία σε αποθήκη εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας. Ο απολογισμός της πανδημίας στη Νότια Κορέα ανέρχεται σε 269 θανάτους επί συνόλου 11.344 κρουσμάτων.

Κίνα: Ανακοίνωσε μόλις δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ήταν και τα δύο «εισαγόμενα» ενώ εντοπίστηκαν και 23 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων. Τα «εισαγόμενα» κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σαγκάη και στην επαρχία Φουτζιάν. Σημειώνεται πως για μία ακόμη ημέρα δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει φάσεις τους 4.634 επί συνόλου 82.995 κρουσμάτων.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιούμε σαπούνι σε μορφή μπάρας Ελλάδα: Ο πιο ελκυστικός προορισμός της Μεσογείου για το επόμενο τρίμηνο Μπορεί το σχέδιο Μέρκελ - Μακρόν να σώσει την τιμή της Ευρώπης;
Keywords
Τυχαία Θέματα