Παννελαδικές: Γιατί είναι σημαντικό ένα καλό μηχανογραφικό και πώς να φτιάξουν οι υποψήφιοι
Για του περισσότερους υποψηφίους έχουν ολοκληρωθεί οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και, θεωρητικά, το επόμενο βήμα είναι η ανακοίνωση των βαθμολογιών τους. Από τις εκτιμήσεις εκπαιδευτικών για το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων και τις πληροφορίες από τα εξεταστικά κέντρα, φαίνεται ότι οι βαθμολογίες θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις βαθμολογικές επιδόσεις, οι οποίες είναι ακόμη άγνωστες, και λαμβάνοντας υπ′ όψιν ότι η εφαρμογή για κατάθεση Μηχανογραφικού
«Η επιλογή σπουδών είναι πολύ σημαντική υπόθεση και απαιτείται χρόνος για να πάρει τις σωστές αποφάσεις ο υποψήφιος. Γι′ αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τώρα», επεσήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός και σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού.
Όπως ανέφερε, στο Μηχανογραφικό θα πρέπει να αποτυπωθούν οι πραγματικές επιθυμίες του υποψηφίου και οι υποψήφιοι θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών που τους ενδιαφέρει, ανεξάρτητα από τις βαθμολογικές τους επιδόσεις, που μπορεί να τους αποπροσανατολίσουν από την επιθυμία τους.
«Βέβαια υπάρχει και η ΕΒΕ, που περιορίζει τις επιλογές κάποιων υποψηφίων, αλλά αν ένας υποψήφιος αποφασίσει να σπουδάσει πληροφορική, για παράδειγμα, μπορεί να βρει μία σχολή στην οποία θα έχει τη δυνατότητα να εισαχθεί, καθώς οι βάσεις τους κυμαίνονται από πολύ ψηλά μέχρι 9.500 μόρια. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τις περισσότερες σχολές, εκτός, βέβαια, από τις περιζήτητες, ιατρικές, νομικές και ψυχολογίες, που κρατούν πάντα υψηλές βάσεις», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, η εφαρμογή του Μηχανογραφικού θα λειτουργήσει για περίπου 10 ημέρες, προκειμένου να ανακοινωθούν οι βάσεις στο τέλος του Ιουλίου. «Ο χρόνος αυτός δεν είναι αρκετός για δεύτερες και τρίτες σκέψεις, που κάποιες φορές οδηγούν σε καταλληλότερες επιλογές για τον υποψήφιο», εξήγησε.
Τα κριτήρια επιλογήςΓια τον κ. Στρατηγάκη, το σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή σπουδών είναι οι ίδιες οι σπουδές. «Οι υποψήφιοι πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τον Οδηγό Σπουδών κάθε σχολής που θέλουν να δηλώσουν. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ποια μαθήματα θα κληθούν να διαβάσουν τα επόμενα χρόνια, διότι αν δεν τους αρέσουν τα μαθήματα δεν θα τα διαβάσουν, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ή να γίνουν μέτριοι φοιτητές», εξήγησε.
Επιπλέον, θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν και το γνωστικό υπόβαθρο, ώστε να ανταποκριθούν στις σπουδές που επιλέγουν.
Οι επαγγελματικές προοπτικές του πτυχίου μπορεί να είναι το δημοφιλέστερο κριτήριο, ωστόσο, σύμφωνα με τον έμπειρο αναλυτή, οι προοπτικές αυτές αλλάζουν συνεχώς, καθώς εξαρτώνται από την εξέλιξη της οικονομίας, «που είναι απρόβλεπτη διότι ζούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα».
«Φυσικά θα λάβουν υπόψη τους και τις επαγγελματικές προοπτικές, αλλά δεν θα αποτελούν το πρώτο κριτήριο επιλογής», τόνισε και πρόσθεσε: «Τα επαγγέλματα που θα ασκήσει ο σημερινός υποψήφιος στην καριέρα του θα είναι πολλά και διαφορετικά. Στην επιλογή του θα μετρήσουν, πέρα από τις σπουδές του, και άλλοι παράγοντες όπως είναι οι εργασιακές του αξίες».
Χαμηλή βάση δεν σημαίνει χαμηλή αξία σχολής
Μία συμβουλή, για το τι θα πρέπει να έχουν υπ′ όψιν τους οι υποψήφιοι κοιτώντας το Μηχανογραφικό Δελτίο, είναι η εξής: ότι μία χαμηλόβαθμη σχολή δεν είναι απαραίτητα μία σχολή χαμηλής αξίας.
«Η βάση μιας σχολής και η αξία της είναι τελείως διαφορετικές έννοιες και δεν πρέπει να τις ταυτίζουμε», υπογράμμισε ο κ. Στρατηγάκης.
«Οι υποψήφιοι, αρκετά συχνά, θεωρούν ότι η βάση εκφράζει την αξία μιας σχολής. Έτσι, πιστεύουν ότι μία σχολή με υψηλή βάση είναι καλή, πράγμα που δεν ευσταθεί. Η βάση μίας σχολής εκφράζει τη ζήτηση για σπουδές σ′ αυτή τη σχολή. Η ζήτηση καθορίζεται από το επιστημονικό αντικείμενο, την πόλη και τις προοπτικές του πτυχίου. Δεν εκφράζει η ζήτηση την αξία. Μπορεί μια σχολή με χαμηλή βάση να είναι αυτό που θέλει ο υποψήφιος και κάποια άλλη, πιο υψηλόβαθμη, να μην είναι αυτό που θέλει», εξήγησε.
«Έχω δει αριστούχους να εγκαταλείπουν τη Νομική, διότι δεν ήταν αυτό που επιθυμούσαν. Κάθε χρόνο εισάγονται υποψήφιοι σε χαμηλόβαθμες σχολές που έχουν αριστεύσει. Αν κοιτάξουμε τα μόρια του πρώτου θα δούμε εντυπωσιακούς αριθμούς. Στο τμήμα Μαθηματικών στην Πάτρα, για παράδειγμα, ο πρώτος είχε 17.876 μόρια ενώ η βάση της σχολής ήταν 11.097. Με τα μόριά του μπορούσε να εισαχθεί σε όποιο τμήμα ήθελε˙ προτίμησε, όμως, το τμήμα Μαθηματικών», είπε χαρακτηριστικά.
Από 19 έως 30 Ιουνίου η απόκτηση προσωπικού κωδικού
Στα λύκειά τους θα πρέπει να απευθυνθούν οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν Μηχανογραφικό ή/και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο, προκειμένου να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), από τις 19 έως τις 30 Ιουνίου 2023.
Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι που θα προσέλθουν στο Λύκειό τους για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας είναι όσοι έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2023, και κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ), προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ).
Στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει και τα δύο Μηχανογραφικά, ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας θα είναι ο ίδιος. Επίσης, όπως έχει γίνει γνωστό, η υποβολή Μηχανογραφικού και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου θα γίνει κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το οποίο θα ανακοινωθεί αργότερα.
Καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής
Κανένα δεδομένο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής για το πώς θα κινηθούν οι φετινές βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλαδικές. Σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζητέγα, εκπαιδευτικό αναλυτή, οι πληροφορίες που έρχονται από επιμέρους βαθμολογικά κέντρα και οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών για τη δυσκολία των φετινών θεμάτων ”δείχνουν” ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές στις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων.
«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις Ανθρωπιστικές Σπουδές αναμένεται να είναι λίγο πάνω από το 9, στις Θετικές Σπουδές κοντά στο 9,5, στις Σπουδές Υγείας κοντά στο 9,7 και στις Οικονομικές Σπουδές λίγο πάνω από το 8,5», εκτίμησε.
Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ακόμα ο αριθμός των υποψηφίων που μετείχαν στις Πανελλαδικές και κατ′ επέκτασιν η διασπορά τους στα τέσσερα Επιστημονικά Πεδία.
«Έτσι, καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής για τις βάσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το εισιτήριο για τα ΑΕΙ θα πάρει το 66% των υποψηφίων των ΓΕΛ και το 45% των υποψηφίων ΕΠΑΛ, γιατί η ΕΒΕ όπως έχει καθιερωθεί, είναι ένας οριζόντιος αλγόριθμος», σημείωσε.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Πιάτο ημέρας: Μελιτζάνες γιαχνί με γλυκό τραχανάΝαυάγιο στην Πύλο:Συνεχίζονται οι έρευνες-Τηλεφωνική γραμμή και κέντρο αναγνώρισης θυμάτωνΠλημμύρες στη Θεσσαλονίκη: Πλημμύρισαν σπίτια, παρασύρθηκαν ΙΧ, υπερχείλισαν ρέματα (vid)- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Στο έλεος της κακοκαιρίας – Πλημμύρισαν σπίτια, εγκλωβίστηκαν οδηγοί
- Νεκρός σε τροχαίο ο δήμαρχος Δοξάτου Δράμας – Επέστρεφε από Θεσσαλονίκη
- Συνελήφθη για απάτες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ο Θοδωρής Αρμύλαγος
- Απίστευτο περιστατικό στην Πάτρα: Άνοιξε τον τάφο της μητέρας της και δεν υπήρχε μέσα
- Τι δείχνουν τα γκάλοπ στην τελική ευθεία για τις κάλπες της επόμενης Κυριακής
- Εξαφάνιση 27χρονης από την Κω: Πέντε κάμερες ασφαλείας δείχνουν τη μοιραία διαδρομή της Αναστάζια
- Η Κωτσόβολος βάζει στην «πρίζα» την αγορά των ηλεκτρικών
- Καιρός - Μαρουσάκης: Επικίνδυνο το επόμενο 48ωρο - Ποιες περιοχές είναι στο «μάτι» της κακοκαιρίας
- Ανατροπή - Νέα αναβολή στη σύνδεση ταμειακών με τα POS!
- Καιρός - Μαρουσάκης: Επικίνδυνο το επόμενο 48ωρο - Ασυνήθιστα έντονα τα φαινόμενα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Κως: Βρέθηκε το κινητό της 27χρονης– Αναζήτηση με drone και διασώστες, τι λένε σύντροφος, μητέρα
- Ο Μπάιντεν κλείνει ομιλία με "O Θεός να σώζει την βασίλισσα, φίλε!" και όλοι μένουν άφωνοι
- Επίδειξη επιθεώρησης υδατοδρομίων στην Ελλάδα με drone
- Ναυάγιο στην Πύλο:Συνεχίζονται οι έρευνες-Τηλεφωνική γραμμή και κέντρο αναγνώρισης θυμάτων
- Παννελαδικές: Γιατί είναι σημαντικό ένα καλό μηχανογραφικό και πώς να φτιάξουν οι υποψήφιοι
- Ναυάγιο στην Πύλο:"Είπε στους δικούς του να κάνουν την προσευχή τους για να φτάσει"...Δεν τα κατάφερε
- Θεσσαλονίκη: Πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, παρασύρθηκαν ΙΧ, 300 κλήσεις στην Πυροσβεστική (vid)
- Το πορτοκαλί πατίνι
- Τι συμβαίνει με ρεύμα και φυσικό αέριο -Το νέο πλαίσιο για τιμές και επιδοτήσεις στην ενέργεια
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Παννελαδικές: Γιατί είναι σημαντικό ένα καλό μηχανογραφικό και πώς να φτιάξουν οι υποψήφιοι
- Ναυάγιο στην Πύλο:Συνεχίζονται οι έρευνες-Τηλεφωνική γραμμή και κέντρο αναγνώρισης θυμάτων
- Επίδειξη επιθεώρησης υδατοδρομίων στην Ελλάδα με drone
- Κως: Βρέθηκε το κινητό της 27χρονης– Αναζήτηση με drone και διασώστες, τι λένε σύντροφος, μητέρα
- Ο Μπάιντεν κλείνει ομιλία με "O Θεός να σώζει την βασίλισσα, φίλε!" και όλοι μένουν άφωνοι
- Θεσσαλονίκη: Πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, παρασύρθηκαν ΙΧ, 300 κλήσεις στην Πυροσβεστική (vid)
- Τι συμβαίνει με ρεύμα και φυσικό αέριο -Το νέο πλαίσιο για τιμές και επιδοτήσεις στην ενέργεια
- Ναυάγιο στην Πύλο:"Είπε στους δικούς του να κάνουν την προσευχή τους για να φτάσει"...Δεν τα κατάφερε
- Το πορτοκαλί πατίνι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πανελλήνιες 2023: Τα θέματα που έπεσαν σήμερα στα Αγγλικά
- Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο δήμαρχος Δοξάτου Δράμας Θέμης Ζεκερίδης
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Θεσσαλονίκη από την κακοκαιρία -Μεγάλα προβλήματα, επί ποδός η Πολιτική Προστασία
- Δράμα: Νεκρός σε τροχαίο ο δήμαρχος Δοξάτου, Θέμης Ζεκερίδης
- Θέμης Ζεκερίδης: Νεκρός σε τροχαίο ο δήμαρχος Δοξάτου Δράμας
- Παγιδευμένοι: Όσα θα ακολουθήσουν στα επόμενα επεισόδια
- Νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Για όλους αυτούς που συνεχίζουν να ονειρεύονται, εμείς, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε»
- Έξαλλη η Μαρία Κορινθίου: «Έχω χάσει την υπομονή μου με το Πρωινό»
- Συντάξεις Ιουλίου: Πότε στέλνουν ταμείο Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ
- Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους στο ναυάγιο της Πύλου: Τη Δευτέρα οι 9 κατηγορούμενοι στον ανακριτή