Πανομοιότυπες οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για την απλή αναλογική

Πανομοιότυπες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, όπως προκύπτει από μια απλή σύγκριση των δύο νομοσχεδίων.

Η κυβέρνηση παρουσίασε χθες Παρασκευή στη διαβούλευση την πρόταση νόμου με τίτλο «Αναλογική Εκπροσώπηση των Πολιτικών Κομμάτων, Διεύρυνση του Δικαιώματος Εκλέγειν και άλλες Διατάξεις περί Εκλογής Βουλευτών». Και το ΠΑΣΟΚ
από τις 2 Ιουνίου 2015, με υπογραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου, κατέθεσε την πρόταση νόμου για «Αναλογική Εκπροσώπηση Πολιτικών Σχηματισμών – Τροποποίηση εκλογικού νόμου – Κατάργηση Εκλογικής Πριμοδότησης Πρώτου Κόμματος».

Συγκεκριμένα:

-Το άρθρο με το καθιερώνεται η απλή αναλογική δεν διαφέρει ούτε σε «και» (απλώς το ένα κείμενο αναφέρεται σε εκλογικό σχηματισμό και το άλλο σε πολιτικό σχηματισμό)! Πρόκειται και στις δύο προτάσεις για το άρθρο 2 παρ. 1 που αμφότερες αντικαθιστούν την παρ. 1 του άρθρου 2 του νόμου 3231/2004.

-Ακολουθεί και στα δύο κείμενα η κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του νόμου 3231/2004.

-Παρόμοιες είναι οι δύο προτάσεις για την κατανομή των εδρών. Η κυβέρνηση για την κατανομή των εδρών προτείνει αδιάθετες έδρες διεδρικών και τριεδρικών εκλογικών περιφερειών διατίθενται, κατά σειρά και ανά μία, στον εκλογικό σχηματισμό που εμφανίζει σε καθεμία από αυτές τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων. Και αν σε κάποιο κόμμα διατεθούν συνολικά περισσότερες έδρες από όσες δικαιούται, οι πλεονάζουσες αφαιρούνται, ανά μια, από τις τριεδρικές περιφέρειες και αν υπάρξει ανάγκη από τις διεδρικές. Και αν υπάρχουν περιφέρειες που εξακολουθούν να έχουν αδιάθετες έδρες να διατάσσονται κατά φθίνoυσα σειρά, με βάση τα εναπομείναντα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων του εκλογικού σχηματισμού με το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια που δικαιούται έδρα.

Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει στην περίπτωση που ένα κόμμα τελικά καταλαμβάνει περισσότερες έδρες από αυτές που αρχικά δικαιούται, οι πλεονάζουσες έδρες του να αφαιρούνται κατ’ αναλογίαν από όλα τα κόμματα και όχι μόνο από το πρώτο, αφού δεν υφίσταται πλέον πριμοδότηση υπέρ αυτού.

-Ψήφος στα 17: Υπάρχει διαφορά καθώς η κυβέρνηση προτείνει: «Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας τους». Το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του δεν είχε αναφορά στην ψήφο στα 17 έτη.

-Στην κυβερνητική πρόταση καταργείται η δυνατότητα του Αρείου Πάγου να αποφαίνεται, αμετακλήτως, για το χαρακτήρα κάθε κόμματος, ως αυτοτελούς ή ως συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα