Παραίτηση της Τζασίντα Άρντερν από πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας. "Δεν έχω πια την ενέργεια"

Η δύσκολη στιγμή που ανακοινώνει την παραίτησή της

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν αιφνιδίασε ανακοινώνοντας την παραίτησή της λίγους μήνες  πριν τις εθνικές εκλογές δηλώνοντας πως ”δεν έχει πλέον την ενέργεια” για να συνεχίσει να ηγείται της χώρας. 

Όπως είπε θα έχει αποχωρήσει από το αξίωμα το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου και δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή.

Η Άρντερν, προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της είπε ότι τα πεντέμισι

χρόνια που ήταν στην εξουσία ήταν δύσκολα για εκείνη. ”Είμαι μόνο ένας απλός άνθρωπος” είπε χαρακτηριστικά και πλέον ήταν η ώρα να αποχωρήσει. 

”Αυτό το καλοκαίρι, ήλπιζα να βρω έναν τρόπο να προετοιμαστώ όχι μόνο για έναν ακόμη χρόνο, αλλά για άλλη μια θητεία - γιατί αυτό απαιτείται φέτος. Δεν κατάφερα να το κάνω αυτό”, είπε η 42χρονη Άρντερν, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. 

Αποχωρώντας από την συνέντευξη Τύπου με τον σύντροφό της

”Ξέρω ότι θα υπάρξει πολλή συζήτηση, μετά από αυτήν την απόφαση μου, για το ποιος ήταν ο «πραγματικός» λόγος... Η μόνη ενδιαφέρουσα οπτική γωνία που θα ανακαλύψετε είναι ότι μετά από έξι χρόνια μεγάλων προκλήσεων, είμαι απλά και μόνο ένας άνθρωπος” και συνέχισε: ”Οι πολιτικοί είναι άνθρωποι. Δίνουμε ό,τι μπορούμε, για όσο μπορούμε, και μετά έρχεται το πλήρωμα του χρόνου. Και για μένα, αυτή είναι η στιγμή”. 

Τόνισε επίσης ότι δεν παραιτείται επειδή η δουλειά ήταν δύσκολη, αλλά επειδή πιστεύει ότι άλλοι θα μπορούσαν πλέον να την κάνουν καλύτερα.

Ανέφερε μάλιστα πως είπε ήδη στην κόρη της Νέβε ότι ανυπομονούσε πλέον να είναι κοντά της φέτος που θα αρχίσει σχολείο  ενώ στον σύντροφό της και πατέρα του παιδιού της, ανακοίνωσε πως ήρθε επιτέλους η ώρα να παντρευτούν. 

Εμφανώς συγκινημένη καθώς ανακοίνωνε την παραίτησή της

Τι ακολουθεί για το κόμμα και τη χώρα

Η ψηφοφορία του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας για νέο τη ανάδειξη νέου ηγέτη θα διεξαχθεί την Κυριακή και όποιος εκλεγεί θα αναλάβει και πρωθυπουργός μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η θητεία της Άρντερν  θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 7 Φεβρουαρίου ενώ οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου. 

Η Άρντερν είπε πως είναι βέβαιη πως το κόμμα της, οι Εργατικοί θα κερδίσουν τις επερχόμενες εκλογές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας Γκραντ Ρόμπερτσον, ο οποίος είναι και υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία των Εργατικών.

Στην αγκαλιά συναδέλφων της μετά την ανακοίνωση της απόφασης της

Ο πολιτικός σχολιαστής Μπεν Τόμας είπε ότι η ανακοίνωση της Άρντερν ήταν μια τεράστια έκπληξη, καθώς οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούσαν να την κατατάσσουν ως την προτιμώμενη πρωθυπουργό της χώρας, παρόλο που η υποστήριξη προς κόμμα της είχε πέσει σημαντικά συγκριτικά με το ποσοστό οπυ είχε λάβει στις εκλογές του 2020.

Όπως τονίζεται, δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο αυτή τη στιγμή που να ξεχωρίζει ως φαβορί για την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία.

Μια πρωθυπουργός με ενσυναίσθηση

Η Άρντερν ήρθε στο παγκόσμιο προσκήνιο το 2017 όταν έγινε η νεότερη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο σε ηλικία 37 ετών.

Ηγούμενη του κύματος “Jacinda-mania”, έκανε μια παθιασμένη εκστρατεία  για τα δικαιώματα των γυναικών και τον τερματισμό της παιδικής φτώχειας και της οικονομικής ανισότητας στη χώρα.

Προσφέροντας αγκαλιά και παρηγοριά στους συγγενείς θυμάτων των επιθέσεων σε μουσουλμανικά τεμένη

Οκτώ μήνες αφότου έγινε πρωθυπουργός, έγινε η δεύτερη εκλεγμένη ηγέτης που γέννησε ενώ ήταν στην εξουσία, μετά την Μπεναζίρ Μπούτο του Πακιστάν.

Πολλοί είδαν την Άρντερν ως μέρος ενός κύματος προοδευτικών γυναικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδής πρωθυπουργού Σάννα Μάριν. 

Η βαθεία ενσυναίσθηση που έδειχνε και χαρακτήριζε την ηγεσία της χάρισε παγκόσμια ορατότητα κυρίως για τον υποδειγματικό τρόπο που χειρίστηκε την διπλή  ένοπλη επίθεση σε δυο μουσουλμανικά τεμένη στο Κράιστσερτς το 2019 κατά την οποία σκοτώθηκαν  51 άτομα και τραυματίστηκαν 40.

″Η καθολική έκκλησή της για ανθρώπινη ενότητα, με τόση συμπόνια, με έκανε να κλάψω από χαρά τότε, και με κάνει να κλαίω τώρα” λέει ο Φαρίντ Αχμέντ ένας εκ των επιζώντων που όμως έχασε την σύζυγο του κατά την επίθεση.

″Η καλοσύνη, η σοφία και οι προσπάθειές της για έναν ειρηνικό κόσμο ήταν ένα αξιόλογο παράδειγμα για τους παγκόσμιους ηγέτες”, είπε. ”Καταλαβαίνω ότι χρειάζεται ξεκούραση και της εύχομαι ότι καλύτερο στη ζωή της”.

Στην ΓΣ του ΟΗΕ το 2018 με το μωρό της

Η Άρντερν χαρακτήρισε άμεσα τις επιθέσεις ως ”τρομοκρατικές” και φορούσε μουσουλμανική μαντίλα κατά τις συναντήσεις της με ανθρώπους της  μουσουλμανικής κοινότητας που συνάντηση μια μέρα με την επίθεση.  Η φράση της ”ενωμένοι στην θλίψη”, έγραψε ιστορία στην Νέα Ζηλανδία.

Επίσης, υποσχέθηκε και προχώρησε σε μεγάλη μεταρρύθμιση του νόμου περί όπλων μέσα σε ένα μήνα.

″Εδειξε στον κόσμο πώς να ηγείται κάποιος με εξυπνάδα και δύναμη. Έχει αποδείξει ότι η ενσυναίσθηση και η διορατικότητα είναι ισχυρές ηγετικές ιδιότητες”, δήλωσε  ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Άντονι Αλμπανιζ. 

Η Άρντερν κέρδισε επαίνους επίσης από όλο το πολιτικό φάσμα για τους χειρισμούς της  κατά την πανδημία κορονοϊού υιοθετώντας μερικά από τα αυστηρότερα μέτρα παγκοσμίως, που όμως οδήγησαν σε εξαιρετικά χαμηλούς αριθμούς θανάτων.

Ωστόσο, η δημοτικότητά της υποχώρησε τον περασμένο χρόνο, καθώς ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σε υψηλά σχεδόν τριών δεκαετιών, η κεντρική τράπεζα αύξησε επιθετικά τα επιτόκια και η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραίτηση, Τζασίντα Άρντερν, Νέας Ζηλανδίας, Δεν,paraitisi, tzasinta arntern, neas zilandias, den