Παραμένουν πολλές κενές θέσεις στον τουρισμό. Ποιες ειδικότητες έχουν έλλειψη.
Την παρατεταμένη περίοδο της πανδημίας, όπου ο ξενοδοχειακός κλάδος και εν γένει ο τουρισμός επλήγη σε μεγάλο βαθμό, πολλοί εργαζόμενοι σε αυτόν αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα.
Ως εκ τούτου, ακόμα και τώρα που η κατάσταση επανέρχεται σταδιακά στην προηγούμενη πραγματικότητα, τα εργατικά χέρια στον τουρισμό εξακολουθούν να λείπουν, ενώ ακόμη πιο έντονη είναι η απουσία εξειδικευμένων εργαζομένων.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος
Η έλλειψη προσωπικού στην αιχμή της σεζόν υπήρχε και σε προηγούμενες χρονιές, ειδικά σε πολλά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά οξύνθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας. Η συνολική αντιμετώπισή του, καθώς και η ανάδειξη των δυνατοτήτων απασχόλησης στον τομέα, αποτελούν πρώτης προτεραιότητας θέματα για τον ελληνικό τουρισμό, προκειμένου να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και φιλοξενίας, το ισχυρότερο, ίσως, σημείο υπεροχής του σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Απασχόληση και ελλείψεις ανά ειδικότητα
Το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν, σχεδόν 26.500 θέσεις, αντιστοιχούν στις ειδικότητες: Καμαριέρα, Υποδοχή, Σερβιτόρος, Βοηθός Σερβιτόρου, Λαντζέρης, Μπαρ και Τεχνική Υποστήριξη / Συντήρηση.
Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάζονται σε Καμαριέρες (7.303 κενές θέσεις / 14% του συνόλου των ελλείψεων και 19% επί του συνόλου των θέσεων που προβλέπονται στα οργανογράμματα για τη συγκεκριμένη ειδικότητα), σε Σερβιτόρους (5.027 / 9% των ελλείψεων και 23% των αντίστοιχων προβλεπόμενων θέσεων), σε Βοηθούς Σερβιτόρου (3.883 / 7% των ελλείψεων και 24% των αντίστοιχων προβλεπόμενων θέσεων) και σε Υποδοχή (3.638 / 7% των ελλείψεων και 17% των προβλεπόμενων θέσεων). Ακολουθούν οι εργαζόμενοι στα Μπαρ (2.389 / 4% και 23% αντίστοιχα), Λαντζέρης (2.244 / 4% και 21% αντίστοιχα) και Τεχνική Υποστήριξη / Συντήρηση (1.988 / 4% και 21% αντίστοιχα).
Η ειδικότητα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία έλλειψη σε σχέση με τις προβλεπόμενες θέσεις είναι Sommelier (47% ή 284 άτομα), ακολουθούμενη από Βοηθό Receptionist (39% / 1.861), Στέλεχος Marketing (36% / 1.192) και Στέλεχος Guest Relations (35% / 1.037).
Από πλευράς τμημάτων, οι περισσότερες ελλείψεις είναι στο F&B (13.647 / 26% του συνόλου των ελλείψεων και 24% των αντίστοιχων προβλεπόμενων θέσεων) και στο Housekeeping (12.982 / 24% και 21% αντίστοιχα) και ακολουθούν Front Office (8.809 / 17% και 22% αντίστοιχα) και Κουζίνα (8.748 / 16% και 22% αντίστοιχα). Το 50% των συνολικών ελλείψεων προσωπικού καταγράφηκε στα τμήματα F&B και Housekeeping.
Από το σύνολο των 10.050 ξενοδοχείων που υπάρχουν στην Ελλάδα, το 38% (3.780 ξενοδοχεία) εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση Kαμαριέρας, το 30% (3.027 ξενοδοχεία) σε Receptionist, το 27% (2.751 ξενοδοχεία) σε Σερβιτόρο και το 18% σε Bοηθό Σερβιτόρου (1.811 ξενοδοχεία) και Barista (1.800 ξενοδοχεία).
Οι κενές θέσεις εργασίας ανά κατηγορία και μέγεθος ξενοδοχείου
Οι κατηγορίες 4 και 5 αστέρων αντιπροσωπεύουν το 56% του συνόλου των θέσεων βάσει οργανογράμματος ‒ 68.175 και 67.147 αντίστοιχα. Οι περισσότερες ελλείψεις προσωπικού παρατηρούνται στα 4 αστέρων (14.641, 27% των συνολικών ελλείψεων) και στα 3 αστέρων ξενοδοχεία (13.687, 26%). Τα 5 αστέρων ξενοδοχεία παρουσιάζουν τις ποσοστιαία λιγότερες ελλείψεις (17%) σε σχέση με τις ανάγκες τους, ενώ τα 2 και 3 αστέρων τις ποσοστιαία περισσότερες ελλείψεις (25% και 26% αντίστοιχα).
Σε απόλυτα νούμερα οι περισσότερες ελλείψεις (17.107 θέσεις εργασίας ή 32% του συνόλου) παρουσιάζονται στα Μικρά ξενοδοχεία (21-50 δωμάτια) και ακολουθούν με μικρή διαφορά τα Μεγάλα (>101 δωμάτια) με 16.456 / 31% του συνόλου. Όμως, αναλογικά με τις θέσεις στα οργανογράμματά τους, τα Μικρά ξενοδοχεία παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό ελλείψεων (26%) και τα Μεγάλα το χαμηλότερο (18%).
Η εικόνα στα συνεχούς και εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία
Οι ελλείψεις προσωπικού στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (40.872 θέσεις εργασίας ή 77% των συνολικών ελλείψεων) είναι περίπου 3,5 φορές υψηλότερες των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας (12.376 θέσεις ή 23% των συνολικών ελλείψεων). Δεν υπάρχει, ωστόσο, ουσιαστική διαφορά στο ποσοστό ως προς τις ανάγκες / οργανόγραμμα, που είναι 22% στα εποχικής έναντι 21% στα συνεχούς, λόγω του ότι τα εποχικής λειτουργίας απασχολούν –στην αιχμή της σεζόν– περίπου 3,5 φορές περισσότερους εργαζόμενους (183.919 ή 75% του συνόλου για τα εποχικής λειτουργίας και 60.205 ή 25% για τα συνεχούς λειτουργίας). Από την άλλη πλευρά, είναι αναλογικά περισσότερες οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας που παρουσιάζουν κάποια έλλειψη, πιθανώς λόγω του ότι διαθέτουν ελάχιστο μόνιμο προσωπικό και πρέπει να προβούν σε (επανα)προσλήψεις στην αρχή της κάθε σεζόν.
Οι ελλείψεις ανά γεωγραφική περιοχή
Στη Κεντρική Ελλάδα δεν καλύφθηκαν περίπου 1 στις 3 θέσεις εργασίας, σε Ιόνιο, Β. Αιγαίο, Ήπειρο και Θεσσαλία περίπου 1 στις 4, στις περιοχές Ν. Αιγαίο, Κρήτη, Πελοπόννησο, Μακεδονία και Θράκη περίπου 1 στις 5 και στην Αττική περίπου 1 στις 7 θέσεις εργασίας.
Αναλυτικότερα, το 25% των συνολικών ελλείψεων (13.373 κενές θέσεις εργασίας) καταγράφηκε στο Ν. Αιγαίο, το 19% (10.183 θέσεις) στην Κρήτη, το 16% (8.295 θέσεις) στην Μακεδονία -Θράκη και το 13% (7.106 θέσεις) στα Ιόνια νησιά.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ αρχαία νεκρόπολη, ο Ιππόδρομος, το ΚΠΙΣΝ: «Ετσι αποκτήσαμε την μνήμη του Φαλήρου»Στη διαχείριση της Modus &Amplio το ξεχωριστό Grande Albergo Delle Rose στη Ρόδο- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: Τα γυρίζει η μάνα – Πώς έγιναν οι γρατζουνιές στη Μαλένα
- Kαρκίνος Παχέος Εντέρου: Το ζηλευτό χαρακτηριστικό που «γυρίζει μπούμερανγκ» και αυξάνει τον κίνδυνο
- Με σερβικά φτερά πετούν οι Ρώσοι στην Ευρώπη
- Πόσο «πιάνει» σήμερα μία χρυσή λίρα – Η «κούρσα» ανόδου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
- Κακοκαιρία Φίλιππος: Κλειστοί δρόμοι στην Αττική - Χιονίζει στην Πάρνηθα
- Κλέαρχος Μαρουσάκης: Σε τρεις φάσεις η κακοκαιρία Φίλιππος – Πώς θα εξελιχθεί, πότε φτιάχνει ο καιρός
- Πλασματικά έτη: Διαβατήριο για σύνταξη έως και 7 χρόνια νωρίτερα
- Κακοκαιρία Φίλιππος: Ξεκίνησε να χιονίζει στην Πάρνηθα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιλότοι του διάσημου A-10 εξηγούν γιατί η επίθεση στο ρωσικό κομβόι θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη αποστολή
- Υβόννη Μαλτέζου: «Με τον Κώστα Αρζόγλου μείναμε 10 μήνες παντρεμένοι»...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Παραμένουν πολλές κενές θέσεις στον τουρισμό. Ποιες ειδικότητες έχουν έλλειψη.
- Το Netflix ανέστειλε τη λειτουργία του στη Ρωσία
- Η αναπαραγωγή του ακραίου
- Η ρωσική αλήθεια
- Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων - «Μικρές θετικές εξελίξεις»
- Λαγάνα: Ας την φτιάξουμε μόνοι μας σήμερα, Καθαρά Δευτέρα
- Η αρχαία νεκρόπολη, ο Ιππόδρομος, το ΚΠΙΣΝ: «Ετσι αποκτήσαμε την μνήμη του Φαλήρου»
- «Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα»: Μία καλοκαιρινή μέρα του 1912 στη ζωή του Ευγένιου Ο'Νιλ
- Συναγερμός για να σωθεί γλάρος που καρφώθηκε σε αλεξικέραυνο εκκλησίας στη Μασαχουσέτη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Φωτιά» η τιμή της βενζίνης - Εκτιμήσεις πως θα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο στο τέλος της εβδομάδας
- Μακελειό Ανδραβίδα: Ξανά στα δικαστήρια ο δολοφόνος – Σκόπευε να διαφύγει στο εξωτερικό
- Αναστέλλεται η πώληση ξένων νομισμάτων στη Ρωσία
- Μητσοτάκης σε Politico: Σχέδιο έξι σημείων για τις τιμές του αερίου
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ιστορία της Μάργκο που μέσα σε ένα λεπτό έχασε το σπίτι της - Δείτε βίντεο
- Ράλι για τις μετοχές των ΑΠΕ μετά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
- 90 χρόνια Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού
- Παράλληλη Στήριξη: «Απαράδεκτη η πρόταση Κυμπουρόπουλου»
- Πάτρα: Βαρύ πένθος για τον Τάκη Ζαχαράτο - Την Παρασκευή η κηδεία του πατέρα του
- Αιματηρό επεισόδιο στην Κρήτη: Τον «κάρφωσε» με τσεκούρι στο πρόσωπο