Παρέμβαση Παυλόπουλου στις κινήσεις της Αυστρίας αναφορικά με το προσφυγικό

Τηλεφωνική συνομιλιά με τον Αυστριακό ομόλογό του, Χάιντς Φίσερ, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο μείζον πρόβλημα του προσφυγικού και εξέφρασε τις επ' αυτού ελληνικές θέσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι η Αυστρία οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να αποφύγει την αλλαγή του καθεστώτος εισόδου προσφύγων στην εδαφική της επικράτεια, ως το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 7ης Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αυστριακός Πρόεδρος είχε ταχθεί χθες, Πέμπτη ενάντια στους χειρισμούς
των συντηρητικών της Αυστρία στο ζήτημα του προσφυγικού. Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Φίσερ είχε εκφράσει την έκπληξή του για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία συγκλήθηκε εξωθεσμικά από τους Αυστριακούς υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Φάιμαν: Η Γερμανία και η Ελλάδα θέλουν να αναλάβει η Αυστρία όλους τους πρόσφυγες

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να ζητά από την Αυστρία να δεχθεί 200.000 ανθρώπους τη στιγμή που η Ελλάδα την περασμένη χρονιά δέχθηκε 11.000 αιτούντες άσυλο και η Αυστρία 90.000». Σύμφωνα με τον ίδιο, ασκείται έντονη κριτική στη χώρα του από την Ελλάδα και τη Γερμανία, «επειδή θα τους ήταν πιο άνετο εάν αναλάμβανε όλους τους πρόσφυγες η Αυστρία».

Προσπάθεια Κουρτς να εκτονωθεί η ένταση

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε σήμερα, Παρασκευή, ότι δεν θα πρέπει να «παρερμηνεύεται» κάθε του δήλωση. Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη, σε ανακοίνωσή του, ο νεαρός υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η Αυστρία κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα, για να συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής». Ακόμα, αναφερόμενος στην ανάκληση της πρέσβειρας της Ελλάδας, ο ίδιος είχε σημειώσει ότι πρόκειται για «μια ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβης τους Έλληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία».

Αναφορικά με την απόρριψη από την ελληνική κυβέρνηση του αιτήματος της επίσης προερχόμενης από το Λαϊκό Κόμμα, υπουργού Εσωτερικών, Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ, να επισκεφθεί την Αθήνα, ο Αυστριακός υπουργός σημειώνει στις δηλώσεις του πως υπάρχουν συνεχώς επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και μόλις χθες, Πέμπτη, υπήρξε συνάντηση κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών, ενώ και αμέσως μετά τη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια υπήρξε επαφή με την Ελλάδα.

Στην αμφιλεγόμενη αυτή Διάσκεψη με θέμα τον περιορισμό των προσφυγικών ροών - στην οποία ο ίδιος μαζί με την Μικλ-Λάιτνερ είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών εννέα χωρών των Βαλκανίων, στις οποίες δεν συμπεριέλαβαν την Ελλάδα, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της, τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Βιέννη και με δριμεία κριτική που άσκησε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, όσο και με την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβειρας για διαβουλεύσεις στην Αθήνα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα