Παυλόπουλος: Σήμερα, έχουμε βάσιμους λόγους για να αισθανόμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το παρελθόν

«Από την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, προκύπτει, δίχως κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, ότι δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο. Κατά συνέπεια, τα κάθε είδους σύνορα της Ελλάδας - που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- με τις επακόλουθες συνέπειες μεταξύ άλλων και για την υφαλοκρηπίδα, την αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ,
είναι επακριβώς καθορισμένα».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του προς τον δήμαρχο Σπετσών Παναγιώτη Λυράκη, στην τελετή που έγινε στην Καποδιστριακή Στέγη Σπετσών, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης.

Στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον διεθνή ρόλο της Ελλάδος, τονίζοντας ότι «η χώρα μας συμπεριφέρεται στην διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους» και πρόσθεσε: «Είναι δύναμη που εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Πλην, όμως, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Στο πλαίσιο δε αυτό», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «διευκρινίζουμε, για πολλοστή φορά, τα εξής, ειδικώς προς την φίλη και γείτονα Τουρκία: Στηρίζουμε σταθερά την ευρωπαϊκή της προοπτική. Και την σημασία αυτής της ανυπόκριτης στήριξης πρέπει η Τουρκία να εκτιμά δεόντως. Όμως ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της έχει μιαν αυτονόητη, θεσμική και πολιτική, προϋπόθεση: Ήτοι τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό τους. Επομένως, και τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Από τις οποίες προκύπτει, δίχως κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, ότι δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο. Κατά συνέπεια, τα κάθε είδους σύνορα της Ελλάδας - που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- με τις επακόλουθες συνέπειες μεταξύ άλλων και για την υφαλοκρηπίδα, την αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ, είναι επακριβώς καθορισμένα. Συνακόλουθα, κάθε είδους συμπεριφορές ή δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας που αμφισβητούν κάθε πτυχή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου, υπονομεύουν το κύρος της στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας και θέτουν φραγμούς στην Ευρωπαϊκή της προοπτική».

Σε άλλο σημείο της αντιφώνησής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σήμερα, έχουμε βάσιμους λόγους για να αισθανόμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι, σε σχέση με το παρελθόν, ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, κυρίως για τις νεότερες γενιές, καθώς η Ελλάδα, με την καθοριστική συμβολή όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, ανήκει, οριστικά και αμετάκλητα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη».

Αναφερόμενος ο Προκόπης Παυλόπουλος στοn ρόλο των Σπετσών, υπογράμμισε ότι «μια προσεκτική ανάγνωση της διαχρονικής συνεισφοράς των Σπετσών στους μεγάλους αγώνες του έθνους μας, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εμείς, οι Έλληνες, όταν αυτό το απαιτούν οι περιστάσεις, αναδεικνυόμαστε σε αποφασισμένους και ανυποχώρητους υπερασπιστές της ιστορίας και του ανάλογου μέλλοντος του λαού και του έθνους μας». Αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι ένα μήνυμα που απευθύνουμε προς κάθε κατεύθυνση, με σκοπό την περαιτέρω διασφάλιση και εδραίωση της ειρήνης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή».

Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σημερινή επίσκεψή του νησί και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους αγώνες των Σπετσιωτών για την απελευθέρωση του Γένους, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Κατόπιν ο δήμαρχος δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα ομοίωμα παραδοσιακού σπετσιώτικου σκαριού, όπως αυτά που κατασκευάζουν οι καραβομαραγκοί.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δοξολογία που εψάλη στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια μετέβη στο μνημείο των ηρώων, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατόπιν ο Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι.

Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ενόπλων δυνάμεων, συλλόγων, φορέων κ.α.
Keywords
Τυχαία Θέματα