«Παζάρι» για τα μέτρα – Εξαντλούνται τα περιθώρια για τεχνική συμφωνία

Σε μια λύση εντός του Μαΐου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, ελπίζει η κυβέρνηση έστω και αν τα μηνύματα που έρχονται τόσο από την Ελλάδα όσο και από την πλευρά των εταίρων παραμένουν αντιφατικά. Οι εκτιμήσεις-προσδοκίες κυβερνητικών στελεχών βασίζονται σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόοδο που υπάρχει τόσο σε τεχνικό
όσο και πολιτικό επίπεδο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές από ελληνικής πλευράς έχουν γίνει όλα τα βήματα που έπρεπε να γίνουν και πλέον αυτό που απομένει είναι να κάνουν και οι εταίροι τα δικά τους βήματα. Ωστόσο, από την πλευρά τους οι δανειστές δίνουν διαφορετική εικόνα υποστηρίζοντας ότι “Δεν έχει κλείσει τίποτα μέχρι να κλείσουν όλα”. Κοινοτικοί αξιωματούχοι, περιγράφοντας την απόσταση που χωρίζει ακόμα τις δύο πλευρές έλεγαν ότι “ακόμα και στα σημεία που υπάρχει σύγκλιση δεν υπάρχει τελική συμφωνία”.

Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες στο Brussels Group θα πρέπει να γίνει πολύ τεχνική δουλειά , ώστε να “κλειδώσουν” οι αριθμοί και οι στόχοι. Για αυτό το λόγο και οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες ξεκίνησαν ήδη από χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, ένα ακόμα κύκλο επαφών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι τηλεδιασκέψεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο ή το αργότερο τη Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρεθούν και πάλι στις Βρυξέλλες για να ξεκινήσουν εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαπραγμάτευσης η οποία διήρκεσε 1 ώρα κυβερνητικές πήγες έλεγαν ότι «συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα για το πως θα προχωρήσουν οι συζητήσεις τις επόμενες ημέρες. Το Eurogroup μιλούσε για κάποια ανοιχτά ζητήματα. Αυτά θα συζητηθούν».

Στέλεχος που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη ανέφερε ότι η συζητήσεις γίνονται πάνω στα θέματα που η σύγκλιση είναι μικρή και όχι για τα θέματα που η σύγκλιση είναι μεγάλη, καθώς όπως έλεγε “Εκεί δεν χρειάζεται”.
Πάντως η ίδια πηγή σημείωνε ότι “Το θέμα είναι πολιτικό αλλά υπάρχει ικανό περιθώριο ευελιξίας για να επιτευχθεί συμφωνία. Αλλιώς δεν θα συζητούσαμε”.

Πάντως κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι σε τεχνικό επίπεδο έχει γίνει πολύ δουλειά, ωστόσο παραμένουν διαφορές οι οποίες δύσκολα θα γεφυρωθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σημαντικότερες διαφορές παραμένουν στο θέμα του Ασφαλιστικού και στα δημοσιονομικά. Ως εκ τούτου στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η απαιτούμενη ώθηση της διαπραγμάτευσης μπορεί να δοθεί μόνο με πολιτική απόφαση.

Αντίστοιχα, ανοιχτές παραμένουν οι διαπραγματεύσεις και για τα φορολογικά μέτρα που η κυβέρνηση θέλει να φέρει το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Από την Αθήνα ωστόσο διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κατάθεση νομοσχεδίου αν δεν δεσμευτούν πρώτα οι εταίροι ότι θα προχωρήσουν στην παροχή ρευστότητας άμεσα.

Σε αυτό το κλίμα το “παζάρι” για το ΦΠΑ συνεχίζεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σενάρια που εξετάζονται αφορούν συντελεστή από 18% έως 20%, με την Αθήνα να επιμένει ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν αρκετά προϊόντα από τον υψηλό συντελεστή, ενώ μέχρι στιγμή δεν αποδέχεται την πρόταση για χαμηλό συντελεστή στο 9%.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην ομιλία του στο συνέδριο το Economist, είπε ότι οι αλλαγές στο ΦΠΑ θα εφαρμοστούν από το Σεπτέμβριο ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στον ελληνικό τουρισμό.

Παράλληλα, όπως είπε ο ίδιος λίγο αργότερα στη Βουλή, όποιες αυξήσεις γίνουν στο ΦΠΑ μέσω της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά δεν θα αφορά τους μόνιμους κατοίκους, καθώς θα τους επιστρέφεται από την εφορία ο αυξημένος ΦΠΑ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα