Πέντε απλοί τρόποι για να διατηρήσουμε την οδοντόβουρτσα μας καθαρή

Η στοματική κοιλότητα φιλοξενεί αποικίες μικροβίων -συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται στη πλάκα των δοντιών. Ως είναι αναμενόμενο, τα μικρόβια μεταφέρονται στις οδοντόβουρτσες μας.

Είναι πιθανόν ακόμη και βακτήρια από την τουαλέτα να καταλήξουν στην οδοντόβουρτσα μας. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «σύννεφο τουαλέτας» και σύμφωνα με τον Φίλιπ Τιέρνο, μικροβιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μπορεί να φτάσει σε απόσταση τεσσάρων μέτρων. Συμβαίνει όταν τραβάμε το καζανάκι και η ορμή του τρεχούμενου νερού δημιουργεί ένα αόρατο σύννεφο βακτηρίων στον αέρα. Καλύτερα, λοιπόν, να έχουμε

το καπάκι της λεκάνης κλειστό.

Εντούτοις, δεν είναι ακόμα γνωστό αν τα μικρόβια από την οδοντόβουρτσα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να προστατεύουμε τη στοματική μας υγεία.

Ιδού μερικές χρήσιμες οδηγίες για να διατηρήσουμε την οδοντόβουρτσα μας καθαρή μακριά από τα μικρόβια.

1. Να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά το πλύσιμο των δοντιών

Για άλλη μια φορά το πλύσιμο των χεριών αναδεικνύεται ως ο απόλυτος κανόνας στην διατήρηση της υγιεινής. Είναι σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας.

Τα χέρια μας είναι ο κύριος φορέας βακτηρίων και ιώσεων. Με το πλύσιμο των χεριών πριν και μετά το πλύσιμο των δοντιών μας θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη διάδοση μικροβίων από και προς την οδοντόβουρτσα μας.

2. Να ξεπλένουμε και να αποθηκεύουμε σωστά την οδοντόβουρτσα μας

Βασική προϋπόθεση για τη καλή στοματική υγιεινή και για μια καθαρή οδοντόκρεμα είναι το πλύσιμο της οδοντόβουρτσας μας με νερό μετά από κάθε χρήση για την απομάκρυνση φαγητού, οδοντόκρεμας και θραύσματα πλάκας.

Θα πρέπει να τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα σε κατακόρυφη θέση και να την αφήνουμε να στεγνώσει πλήρως. Τα βακτήρια που υπάρχουν στην οδοντόβουρτσα μας είναι κυρίως αναερόβια, δηλαδή πεθαίνουν από το οξυγόνο στον αέρα. Άρα, αν την αφήσουμε να στεγνώσει μόνη της, τα περισσότερα μικρόβια θα πεθάνουν από μόνα τους λόγω του αέρα.

Ακόμα, τα μικρόβια εμφανίζονται σε κλειστούς χώρους και σε χώρους με πολύ υγρασία. Για αυτό είναι σημαντικό να αποθηκεύουμε τις οδοντόβουρτσες μας σε ανοιχτό χώρο -ή τουλάχιστον σε επαρκώς αεριζόμενο χώρο- και μακριά από την τουαλέτα.

Δεν θα πρέπει να αποθηκεύουμε πολλές οδοντόβουρτσες μαζί, στο ίδιο δοχείο ή ντουλάπι. Οι οδοντόβουρτσες δεν θα πρέπει να ακουμπούν η μία την άλλη γιατί είναι πιθανό να μεταφέρονται και με αυτό τον τρόπο τα μικρόβια.

3. Να απολυμαίνουμε τις οδοντόβουρτσες μας

Σε περίπτωση που μας πέσει η οδοντόβουρτσα στο πάτωμα ή λερωθεί ή αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι έχει καθαριστεί σωστά, μπορούμε να την απολυμάνουμε.

Το οξυζένε είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος απολύμανσης που μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια και να εξουδετερώσει κάθε μικροοργανισμό. Το στοματικό διάλυμα με τη σειρά του εμπεριέχει συστατικά όπως αλκοόλ, μενθόλη και ευκάλυπτο που σκοτώνουν τα βακτήρια.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2011 τα μικρόβια σκοτώθηκαν πλήρως όταν οι ερευνητές μούλιασαν τις οδοντόβουρτσες με διάλυμα οξυζενέ 3% ή με στοματικό διάλυμα.

Πώς θα μπορέσουμε να απολυμάνουμε την οδοντόβουρτσα μας; Αρχικά, θα πρέπει να καθαρίσουμε και να ξεπλύνουμε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας με νερό. Έπειτα, ρίχνουμε μέσα σε ένα ποτηράκι στοματικό διάλυμα ή τρία της εκατό οξυζενέ, τόσο ώστε να καλύψει την οδοντόβουρτσα και την αφήνουμε να μουλιάσει για ένα τέταρτο -αν την αφήσουμε περισσότερο θα μαλακώσουν ή θα καταστραφούν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας. Τέλος, πλένουμε ξανά με νερό την οδοντόβουρτσα -ειδικά πριν από την επόμενη χρήση της.

Εκτός από αυτά τα δύο υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά που έχουμε στη κουζίνα μας, όπως το ξύδι. Έρευνα του 2014 έδειξε ότι το λευκό ξύδι μπορεί να απολυμάνει πλήρως την οδοντόβουρτσα και πιο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλες μεθόδους, όπως απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία ή στα μικροκύματα.

Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε μαγειρική σόδα που έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και συχνά χρησιμοποιείται ως συστατικό για τη λεύκανση των δοντιών. Δύο κουταλιές μαγειρικής σόδας σε ένα ποτηράκι με νερό είναι αρκετές για την καλή απολύμανση της οδοντόβουρτσας μας.

4. Να αποθηκεύουμε σωστά την οδοντόβουρτσα μας όταν ταξιδεύουμε

Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την οδοντόβουρτσα μας καθαρή και μακριά από μικρόβια όταν ταξιδεύουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όταν πακετάρουμε τα πράγματα μας για το ταξίδι η οδοντόβουρτσα μας είναι στεγνή. Θα πρέπει να αφήνουμε την οδοντόβουρτσα μας να στεγνώσει πλήρως και για όσο χρειάζεται. Κάθε φορά θα πρέπει να τη βγάζουμε από τη θήκη της, να τη πλένουμε και να την αφήνουμε να στεγνώσει.

Είναι σημαντικό να μην παραλείψουμε αυτό το βήμα όταν ταξιδεύουμε, ειδάλλως υπάρχει το ρίσκο να εξακολουθούν να υπάρχουν μικρόβια στην οδοντόβουρτσα.

Μια καλή ιδέα είναι να καθαρίσουμε και την θήκη της οδοντόβουρτσας μας πλένοντας τη με ζεστό νερό και σαπούνι και μουλιάζοντας τη με στοματικό διάλυμα για δέκα με δεκαπέντε λεπτά -όπως ακριβώς κάναμε με την οδοντόβουρτσα μας.

5. Να αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσα μας τη σωστή στιγμή

Οι οδοντόβουρτσες θα πρέπει να αντικαθίστανται περίπου κάθε τρεις με τέσσερις μήνες ή και νωρίτερα αν οι τρίχες της έχουν ξεφτίσει. Αυτό συμβαίνει γιατί η αποτελεσματική απομάκρυνση της πλάκας από τη βούρτσα μειώνεται καθώς την χρησιμοποιούμε -το επιβεβαιώνει και μια έρευνα του 2013.

Μάλιστα, θα πρέπει να αντικαθιστούμε τις οδοντόβουρτσες μας κάθε φορά που είμαστε άρρωστοι, κυρίως όταν έχουν αρρωστήσει από κάποιο κοινό ιό όπως κρυολόγημα ή γρίπη. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μεταδώσουμε τον ιό σε άλλα μέλη της οικογένειας μας.

ΠΗΓΗ: INSIDER

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Γιατί έχει σημασία να φροντίζουμε την στοματική μας υγιεινή εν μέσω κορονοϊού Πώς να απολυμάνουμε την κουζίνα του σπιτιού και τις τροφές μας Πόσες ημέρες μπορεί να επιβιώσει ο κορονοϊός στα καλλυντικά - Τι ισχύει για τα κραγιόν
Keywords
Τυχαία Θέματα