Πέντε Έλληνες στα «δίχτυα» της διεθνούς επιχείρησης κατά της μεταφοράς μαύρου χρήματος

Πέντε άτομα έχουν μπει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. για μεταφορά παράνομου χρήματος, στο πλαίσιο μεγάλης διεθνούς αστυνομικής επιχείρησης για την καταπολέμηση της μεταφοράς μαύρου χρήματος.

Πρόκειται για Έλληνες, οι περισσότεροι δηλώνουν άνεργοι, οι οποίοι φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει «phising», δηλαδή κατάφεραν με διάφορους τρόπους να υποκλέψουν τραπεζικά στοιχεία πολιτών και να υφαρπάξουν χρηματικά ποσά. Μία προσφιλής σε αυτούς μέθοδος είναι να δημιουργούν στο ίντερνετ περιβάλλον που προσομοιάζει σε αυτό της τράπεζας
(μία φόρμα υποβολής στοιχείων) καλώντας τους πολίτες να συμπληρώσουν τα στοιχεία της πιστωτικής ή χρεωστικής τους κάρτας.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται συνήθως για άτομα που δεν διαθέτουν εξαιρετικές γνώσεις πληροφορικής, καθώς η απάτη δεν απαιτεί κάτι τέτοιο. Με βασικές γνώσεις υπολογιστών μπορεί κάποιος να εξαπατήσει πολίτες.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης σχηματίστηκε δικογραφία συνολικά για 37 Έλληνες (ανάμεσά τους οι προαναφερόμενοι πέντε). Οι 32 από αυτούς, ωστόσο, έγιναν δράστες ακουσίως, καθώς δέχθηκαν να μπουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό χρήματα, χωρίς να γνωρίζουν ότι από πίσω κρύβεται απάτη. Και αυτό διότι οι δράστες τους έπεισαν ότι τα χρήματα αφορούν σε κάποια επιχειρηματική τους συναλλαγή.

Η παγκόσμια αστυνομική επιχείρηση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation ), το διάστημα από 14 έως 18 Νοεμβρίου 2016.

Συνολικά, ταυτοποιήθηκαν 580 μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) και συνελήφθησαν 178 άτομα, ενώ τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο, ανέρχονται σε (23.000.000) ευρώ.
Πάνω από το 95% των συναλλαγών που αναφέρθηκαν συνδέονται με το κυβερνοέγκλημα ( phishing , malware attacks , on - line shopping / e - Commerce fraud , payment card fraud , business e - mail compromise ( BEC ), online fraud , κ.α.).
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης είχε συσταθεί επιχειρησιακό κέντρο στη Europol σε συνεργασία με τη Eurojust, με σκοπό την υποβοήθηση των αστυνομικών Αρχών στη συλλογή και διασταύρωση πληροφοριών για περαιτέρω ανάλυση.
Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε όλα τα σκέλη της αστυνομικής επιχείρησης, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιώντας δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου της μεταφοράς παράνομου χρήματος.

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών με κάρτες πληρωμής, ύστερα από πρωτοβουλία των αστυνομικών Αρχών της Ολλανδίας και στηρίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ αστυνομικών και εισαγγελικών Αρχών και τραπεζικών ιδρυμάτων.
Σημειώνεται ότι αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά συντονισμένη επιχείρηση υπηρεσιών επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη, που εντάσσεται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Κύκλου Πολιτικής 2014-2017» και των «Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT» (European Multi - disciplinary Platform Against Criminal Threats).

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα