Πέρασμα Ράφα: Ποια είναι η τελευταία πύλη εξόδου των κατοίκων της Γάζας

Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να ενεργήσει καθώς η γειτονική Γάζα πλήττεται από το Ισραήλ μετά τη βάναυση επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου από τη Χαμάς.

Live όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας

Στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων, το Ισραήλ έκλεισε τα δύο συνοριακά περάσματα του με τη Γάζα και επέβαλε «πλήρη πολιορκία», εμποδίζοντας τις προμήθειες καυσίμων, ηλεκτρισμού, τροφίμων και νερού.

Ετσι η μόνο βιώσιμη διέξοδος για τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους της Γάζας

είναι το πέρασμα της Ράφα - το μοναδικό πέρασμα που συνδέει την Αίγυπτο με τον Παλαιστιναικό θύλακα. Αυτό, άλλωστε, είναι και το μοναδικό πιά ρεαλιστικό σημείο διέλευσης της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Ωστόσο, παρέμεινε κλειστό για μεγάλο μέρος της περασμένης εβδομάδας, χωρίς να μπορούν να περάσουν στην Αίγυπτο ούτε πολίτες της Γάζας ούτε ξένοι υπήκοοι αλλά και τόνοι ζωτικής σημασίας προμηθειών για τους ανθρώπους στη Γάζα, που συσσωρεύονται στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων.

«Η στάση του Ισραήλ δυστυχώς δεν επέτρεψε το άνοιγμα των συνόρων, αν και το Κάιρο το επιθυμούσε από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμίχ Σούκρι, μιλώντας για «επικίνδυνη κατάσταση» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Ενας Παλαιστίνιος αξιωματούχος των συνόρων είπε στο CNN ότι η Αίγυπτος είχε φράξει τις πύλες διάβασης με τσιμεντένιες πλάκες. Η Αίγυπτος διέψευσε τις αναφορές ότι έκλεισε την διάβαση και είπε ότι η παλαιστινιακή πλευρά έχει υποστεί ζημιές από επανειλημμένες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Ο Σούκρι, είπε στο CNN το Σάββατο ότι η διάβαση ήταν ανοιχτή, αλλά οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί είχαν καταστήσει τους δρόμους «μη λειτουργικούς» στην πλευρά της Γάζας.

Το πρωί της Δευτέρας διέρρευσαν πληροφορίες για ολιγόωρη εκκεχερία στη νότια Γάζα και άνοιγμα του περάσματος Ράφα, οι οποίες ωστόσο διαψεύστηκαν άμεσα.

Η Αίγυπτος, η οποία ήδη φιλοξενεί εκατομμύρια μετανάστες στην επικράτειά της, είναι ανήσυχη μπροστά στην προοπτική εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων στο έδαφός της. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Γάζα, έναν πυκνοκατοικημένο παράκτιο θύλακα που βρίσκεται υπό έντονο ισραηλινό βομβαρδισμό.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους 1,1 εκατομμύριο κατοίκους της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν προς τα νότια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς το Ισραήλ συγκέντρωσε 300.000 έφεδρους στα σύνορα ενόψει μιας χερσαίας εισβολής. 

Ανθρωποι και προμήθειες κολλημένοι στα σύνορα

Η κίνηση μέσω της διάβασης της Ράφα είναι συνήθως εξαιρετικά περιορισμένη. Μόνο κάτοικοι της Γάζας με άδειες καθώς και ξένοι υπήκοοι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να ταξιδέψουν μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου. Όμως τα σύνορα έχουν ουσιαστικά σφραγιστεί τις τελευταίες ημέρες.

Οι δυτικές προσπάθειες να ανοίξει ξανά το πέρασμα και να φυγαδευτούν οι υπηκόοι τους από τη Γάζα συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο, με τις ΗΠΑ να συμβουλεύουν τους Αμερικανούς στη λωρίδα να πλησιάσουν τη Ράφα σε περίπτωση που ανοίξει η διάβαση.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι με ξένα διαβατήρια συρρέουν στα σύνορα, αλλά έχουν μείνει αποκλεισμένοι εκεί. Το Alqahera News, ένα τοπικό κανάλι ειδήσεων που συνδέεται με την κυβέρνηση, ανέφερε το Σάββατο ότι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεν επέτρεπαν σε Αμερικανούς και άλλους ξένους υπηκόους να χρησιμοποιήσουν τη διάβαση επειδή δεν είχε συναφθεί συμφωνία για τη διευκόλυνση της βοήθειας στη λωρίδα.

Εν τω μεταξύ, οι ανθρωπιστικές προμήθειες συνεχίζουν να φτάνουν στην Αίγυπτο, καθώς συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Πτήσεις βοήθειας από την Ιορδανία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Ερυθρό Σταυρό έφτασαν στην αιγυπτιακή πόλη El-Arish, περίπου 45 χιλιόμετρα μακριά από τη Ράφα.

Η Ερυθρά Ημισέληνος έχει αποθήκες γεμάτες ανθρωπιστική βοήθεια και το στάδιο Ελ-Αρίς έχει προετοιμαστεί να φιλοξενήσει περισσότερη βοήθεια, δήλωσε αξιωματούχος της Αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου το Σάββατο.

Ένα αεροπλάνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μετέφερε ιατρικές προμήθειες προσγειώθηκε στην Αίγυπτο το Σάββατο, δήλωσε ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. Ωστόσο, η οργάνωση εξακολουθεί να περιμένει ανθρωπιστική πρόσβαση μέσω της συγκεκριμένης διάβασης.

Ο Σούκρι είπε ότι η Αίγυπτος προσπάθησε να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά δεν έχει λάβει την κατάλληλη εξουσιοδότηση για να το κάνει.

Μιλώντας σε μια στρατιωτική τελετή αποφοίτησης την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Φατάχ αλ-Σίσι συνέκρινε την κατάσταση στη χώρα του με ένα μοναχικό σπίτι σε μια γειτονιά που καίγεται. Είπε ότι οι φήμες ότι η Αίγυπτος δεν επιδιώκει να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους γείτονές της είναι αναληθείς. Αλλά προειδοποίησε ότι η ικανότητα της Αιγύπτου να βοηθήσει έχει όρια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε την Παρασκευή ενάντια στην έκκληση του Ισραήλ για εκκένωση, χαρακτηρίζοντάς το «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» που θα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές περισσότερων από 1 εκατομμυρίου Παλαιστινίων.

Ωστόσο, τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης κρούουν συναγερμό σχετικά με την προοπτική να επιτραπεί η είσοδος Παλαιστινίων προσφύγων στη χώρα, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εκτοπίσει βίαια τους κατοίκους της Γάζας στη Χερσόνησο του Σινά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας σήμερα είναι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες από περιοχές που έπεσαν υπό τον έλεγχο του Ισραήλ στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1948. Αυτός ο πόλεμος σηματοδότησε τη δημιουργία του Ισραήλ, αλλά επίσης θρηνείται από τους Παλαιστίνιους ως Νάκμπα, ή «καταστροφή», καθώς περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι είτε εκδιώχθηκαν είτε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο σημερινό Ισραήλ.

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέφυγαν στη Γάζα, η οποία έπεσε υπό αιγυπτιακό έλεγχο μετά τον πόλεμο. Το Ισραήλ κατέλαβε το έδαφος από την Αίγυπτο στον πόλεμο του 1967 και άρχισε να εγκαθιστά Εβραίους εκεί, αλλά απέσυρε τα στρατεύματά του και τους οικισμούς του το 2005.

(με πληροφορίες από CNN)

Related...Βίντεο: Η στιγμή που η Χαμάς αιχμαλωτίζει γυναίκα στο μουσικό φεστιβάλ SupernovaΗΠΑ-Έγκλημα μίσους: Μαχαίρωσε 6χρονο αγόρι μέχρι θανάτου επειδή καταγόταν από την ΠαλαιστίνηΕλλάδα, Ισραήλ και Χαμάς: Τρεις παρατηρήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα