Περιθώρια αλλαγής στο μείγμα οικονομικής πολιτικής «βλέπουν» στην κυβέρνηση

Με όπλο το «σούπερ» υπερπλεόνασμα του 2017 το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μπαίνει στην τελική ευθεία για το τέλος του τρίτου Μνημονίου. Το διπλό «χτύπημα» θετικών ειδήσεων χθες από ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, αλλά και ο υπολογισμός του με βάση την κατά πρόγραμμα μέθοδο, έφερε χαμόγελα και αισιοδοξία στην Ελληνική πλευρά.

Τα στοιχεία

δείχνουν ότι για ακόμα μια χρονιά τα υφεσιακά μέτρα υπεραπέδωσαν με αποτέλεσμα να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα υπερδιπλάσιο του στόχου τον οποίο είχε θέσει το πρόγραμμα. Στο 4% του ΑΕΠ δίνει το πρωτογενές πλεόνασμα η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat, στο 4,2% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε τελικά με βάση τη μέθοδο υπολογισμού την οποία χρησιμοποιεί το Μνημόνιο.

Αποτέλεσμα για ακόμα μια φορά αποδείχτηκε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι περισσότερα από ότι χρειαζόταν η Ελληνική οικονομία, καθώς ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 ήταν μόλις 1,75%, ενώ αυτό τελικά διαμορφώθηκε στο 4,2% του ΑΕΠ. Πέραν τούτου, για ακόμα μια φορά αποδείχτηκε ότι ήταν λάθος οι ασφυκτικές απαιτήσεις των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ να ληφθούν ακόμα περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα, καθώς οι υπολογισμοί τους έδειχνα ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι.

Και αν βέβαια αυτό είναι μια θεωρητική κουβέντα σχετικά με τους λάθος πολλαπλασιαστές και τις διαρκώς λάθος εκτιμήσεις των δανειστών, στην πράξη η απαίτηση να ληφθούν ακόμα σκληρότερα υφεσιακά μέτρα έχουν οδηγήσει στην αποστράγγιση της Ελληνικής Οικονομίας και των φορολογούμενων στην Ελλάδα, όταν μάλιστα ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν χαμηλότερος από τις προβλέψεις.

Περιθώρια για παρεμβάσεις

Κυβερνητικοί παράγοντες μετά τις ανακοινώσεις έλεγαν ότι πλέον έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Οικονομία μπορεί να επιτύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα όμως εκτιμούν ότι η ανακοίνωση των στοιχείων δεν θα επιτρέψει σε μέρος των δανειστών να επαναφέρουν στο τραπέζι τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων ή την επίσπευση στην εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μέτρων για το 2019 και το 2020.

Αντίθετα όπως αναφέρουν εκτιμούν ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2018 αφήνουν περιθώρια ώστε να υπάρξουν συζητήσεις με τους δανειστές προκειμένου να αλλάξει το «μείγμα της οικονομικής πολιτικής»

Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο».

Κρίσιμα ραντεβού

«Αυτά τα καλά νέα είναι ευπρόσδεκτα για την Ελλάδα πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις του Eurogroup που πρέπει να προετοιμάσει τη θετική ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος φέτος το καλοκαίρι» ήταν τα λόγια του Ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί μετά την ανακοίνωση της Eurostat για το πλεόνασμα του 2017.

Ο πάντα αισιόδοξος Γάλλος επίτροπος στην ουσία έδωσε το σύνθημα προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών να επιχειρήσουν από το Eurogroup της Παρασκευής και μετά να βρουν τα σημεία που τους συνδέουν προκειμένου να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Οι διαφωνίες μεταξύ των Θεσμών είναι γνωστές και αρκούν για να προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου. Άλλωστε ήδη από τις διεργασίες στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ φάνηκε ότι η Γερμανία έχει επιστρέψει δυναμικά στις διαπραγματεύσεις, επαναφέροντας μαζί και τα «αιτήματα» της.

Όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολες και με πολλές εναλλαγές μέχρι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών. Δυσκολότερο σημείο συνεχίζει να είναι ο τρόπος διευθέτησης τους χρέους, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και Ταμείου έχουν να κάνουν με πολιτικές κατευθύνσεις και όχι τεχνικά ζητήματα.

Όλα δείχνουν ότι η Γερμανία υπό την πίεση των κακών εκλογικών αποτελεσμάτων για τους Χριστιανοδημοκράτες δεν επιθυμεί να δείξει ότι ετοιμάζεται να κάνει ακόμα ένα «δώρο» στην Ελλάδα. Διεκδικεί μια αυστηρότερη εποπτεία στο πλαίσιο των μεταμνημονιακών ελέγχων για την εφαρμογή της συμφωνίας για το χρέος και αυτή την στιγμή δεν μοιάζει δυνατό να κάνει πίσω.

Όλα αυτά ξεκίνησαν ήδη να εξετάζονται από το περασμένο Σαββατοκύριακο στη σύνοδο του ΔΝΤ και θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα τόσο επίσημα όσο και παρασκηνιακά όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι ο χρόνος τελειώνει στις 20 Αυγούστου, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι σε τέτοιες υποθέσεις υπάρχει πάντα εναλλακτικό σενάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα