Πέθανε ο Σαρλ Ντιμόν συνθέτης του εμβληματικού «Non, je ne regrette rien»

Ο Σαρλ Ντιμόν σε έκθεση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας για την Πιαφ, 14 Απριλίου 2015, Παρίσι. (Photo by Dominique Charriau/WireImage)

Ο μουσικός Σαρλ Ντιμόν, συνθέτης του θρυλικού τραγουδιού «Non, je ne regrette rien» και συνεργάτης επί σειρά ετών της «La Môme» - Εντίθ Πιάφ, απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών.

Ο τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης, που συνεργάστηκε επίσης με τη Δαλιδά, τον Ζακ Μπρελ, τη Ζιλιέτ Γκρεκό και την Μπάρμπρα Στρέιζαντ, πέθανε έπειτα από

μακρά ασθένεια στην οικία του στο Παρίσι, δήλωσε η σύντροφός του Φλοράνς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ρασιντά Ντατί απέτινε φόρο τιμής σε «ένα ιερό τέρας του γαλλικού τραγουδιού», όπως τον χαρακτήρισε στο X. 

Η σταδιοδρομία του απογειώθηκε στο γύρισμα της δεκαετίας του ’60 όταν έπεισε τη σταρ Εντίθ Πιάφ να ερμηνεύσει μία από τις συνθέσεις του.

Το «Non, je ne regrette rien» («Όχι, δεν μετανιώνω για τίποτα») έγινε από τότε μια χαρακτηριστική επιτυχία της «La Môme», γνωστή σε όλο τον κόσμο.

«Η μητέρα μου με έφερε στον κόσμο αλλά η Εντίθ Πιάφ με έβαλε στον κόσμο», έλεγε ο μουσικός που γεννήθηκε στην Καόρ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, στις 26 Μαρτίου 1929. «Χωρίς εκείνην, δεν θα είχα κάνει ποτέ όλα εκείνα που έχω κάνει».

Ήταν το 1956 όταν βγήκαν από το πιάνο του Σαρλ Ντιμόν, ενός άγνωστου τότε 27χρονου μουσικού, οι νότες αυτού που θα γινόταν ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά τραγούδια στον κόσμο.

Όμως η τραγουδίστρια -η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε ήδη καταρρεύσει επί σκηνής- δεν ήταν βέβαιη.

«Η Πιάφ με είχε ήδη απορρίψει τρεις φορές, δεν ήθελα να την ξαναδώ», έλεγε ο Σαρλ Ντιμόν στο Γαλλικό Πρακτορείο το 2018. «Όμως ο Μισέλ Βοκέρ, που έγραψε τους στίχους, με έπεισε να ξαναπροσπαθήσω το 1960. Όταν έμαθε ότι ήμουν εκεί, έβαλε τις φωνές, απαιτώντας να ακυρωθεί το ραντεβού».

«Παρ΄ολ΄αυτά πήγαμε στο σπίτι της. Έπαιξα το κομμάτι στο πιάνο. Και... δεν αποχωριστήκαμε ποτέ», έλεγε. «Εκείνη την εποχή ήταν πολύ άσχημα και αυτό το τραγούδι ήταν μια ανάσταση».

Αρχίζει τότε μια πολύχρονη συνεργασία μέχρι τον θάνατο της Πιάφ το 1963, σε ηλικία μόλις 48 ετών. Έγραψε για κείνη περισσότερα από 30 κομμάτια, μεταξύ των οποίων τα «Mon dieu», «Les flonflons du bal» και το «Les Amants».

Ο Σαρλ Ντιμόν σε εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης, 30 Οκτωβρίου 2013, Παρίσι. (Photo by Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images)

«Αν έγινα διεθνής μουσικός, το οφείλω στην Εντίθ», έλεγε ο Ντιμόν, που στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Αμερικανίδα Μπάρμπρα Στρέιζαντ.

Το «Le Mur» τραγουδισμένο στα γαλλικά στην πλευρά Α και η αγγλική εκδοχή του με τίτλο «I’ve been Here» στην πλευρά Β, περιλαμβάνονται στο όγδοο άλμπουμ στης σταρ, «Je m’appelle Barbra», που κυκλοφορεί το 1966.

Ως τραγουδιστής, ο Ντιμόν συνόδευε την Πιάφ. «Ένα βράδυ, της είπα φεύγοντας από τη σκηνή πως το κοινό δεν ήταν καλό. Με κοιτάζει κατευθείαν στα μάτια και μου λέει: ‘δεν ήταν εκείνο κακό. Εσύ δεν ήσουν καλός’. Κατάλαβα τότε πως το κοινό δεν κάνει την επιτυχία, είναι εκείνο που δίνεις που λειτουργεί».

Με τον θάνατο της Πιάφ ξαναπαίρνει το μικρόφωνο προτού εγκαταλείψει τα τραγούδια διαμαρτυρίας: «Ας τα αφήσουμε αυτά στους Αμερικανούς που τα κάνουν τόσο καλύτερα!», έλεγε.

Ακολουθούν άλμπουμ με τραγούδια όπου ο έρωτας παίρνει τη μερίδα του λέοντος.

Ο Σαρλ Ντιμόν έκανε την τελευταία εμφάνιση του στη σκηνή. «Όταν επανεμφανίζεσαι μπροστά σε ένα κοινό που σε βλέπει όπως σε έβλεπε 20, 30 ή 40 χρόνια πριν και σε υποδέχεται με τον ίδιο τρόπο, σε κάνει να νιώθεις ξανά 20 χρονών», έλεγε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΝεκρός ο διάσημος χορευτής μπαλέτου Vladimir Shklyarov - Επεσε από τον 5ο όροφοΗ μακάβρια απίστευτη ιστορία με το κεφάλι του Όλιβερ Κρόμγουελ
Keywords
Τυχαία Θέματα