Πετρελαϊκό εμπάργκο προωθούν οι ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας. Κυρώσεις ετοιμάζει και η ΕΕ

Την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στην Βόρεια Κορέα εξετάζουν τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την μορφή προσχεδίου ψηφίσματος. Σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο περιλαμβάνει επίσης δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ-Ουν.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν διεμήνυσε ότι σε περίπτωση
που τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιβάλουν σκληρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών της, έχει έτοιμο ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα υποβάλει στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προς υπογραφή, το οποίο θα επιβάλλει κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα συναλλάσσεται με την Πιονγκγιάνγκ.

«Έχω έτοιμο ένα εκτελεστικό διάταγμα. Είναι έτοιμο να πάει στον πρόεδρο. Θα μου δίνει εξουσιοδότηση να σταματάω τις εμπορικές συναλλαγές και να επιβάλλω κυρώσεις σε οποιονδήποτε κάνει εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα. Ο πρόεδρος θα το εξετάσει όταν έρθει η ώρα, αφού δώσει στον ΟΗΕ χρόνο για να αναλάβει δράση», δήλωσε ο Μνούτσιν σε δημοσιογράφους στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε στην Ουάσινγκτον από τη Βόρεια Ντακότα, όπου ο Τραμπ εκφώνησε ομιλία για τη φορολογική μεταρρύθμιση την οποία θέλει να προωθήσει.

Κυρώσεις και από την ΕΕ

Νωρίτερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι από το Τάλιν της Εσθονίας δήλωσε πως προετοιμάζει νέες κυρώσεις σε απάντηση στη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, οι οποίες θα συμπληρώσουν αυτές που εξετάζει να επιβάλει ο ΟΗΕ στην Πιονγκγιάνγκ.

«Σήμερα θα προτείνω στους υπουργούς να εργαστούμε τις επόμενες ημέρες ώστε να ενισχύσουμε τις αυτόνομες κυρώσεις της ΕΕ», δήλωσε η Μογκερίνι προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Τάλιν, ενώ αργότερα σήμερα θα πραγματοποιηθεί και σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών στην οποία επίσης θα παραστεί.

Η Μογκερίνι εκτίμησε ότι πρέπει «να ενισχύσουμε την οικονομική πίεση στη Βόρεια Κορέα, υποστηρίζοντας μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υιοθετώντας πιο σκληρά οικονομικά μέτρα», περιλαμβανομένων κυρώσεων από την ίδια την ΕΕ.

«Η ευρωπαϊκή γραμμή είναι απολύτως ξεκάθαρη αναφορικά με το θέμα αυτό: μεγαλύτερη οικονομική πίεση, περισσότερη διπλωματική πίεση και ενότητα με τους περιφερειακούς και διεθνείς μας εταίρους», εξήγησε.

Πρέπει «να αποφύγουμε να εισέλθουμε σε ένα σπιράλ στρατιωτικής αντιπαράθεσης που θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για όλο τον κόσμο», εκτίμησε η Μογκερίνι.

Η ΕΕ ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, είτε ακολουθώντας τις κυρώσεις του ΟΗΕ είτε επιβάλλοντας δικές της.

Πλέον οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στους τομείς της οικονομίας της Πιονγκγιάνγκ που επιτρέπουν ακόμη την εισαγωγή ξένων κεφαλαίων στη χώρα και άρα στο καθεστώς να χρηματοδοτεί τις πυρηνικές του δραστηριότητες, όπως είναι τα λιμάνια και η αλιεία, ή ακόμη και ένα εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να περιληφθεί στον μαύρο κατάλογο της ΕΕ ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, κάτι που σημαίνει ότι θα παγώσουν τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ένωση και δεν θα μπορεί να ταξιδεύει ή να περνά από το έδαφός της, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ο διάλογος ως μοναδικός τρόπος επίλυσης της κρίσης με την Πιονγκγιάνγκ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε- Ιν δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι δεν θα ξεσπάσει πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο, αν και η ένταση έχει αυξηθεί σημαντικά μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας την Κυριακή.

Μιλώντας από το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, όπου διεξάγεται ένα οικονομικό φόρουμ με τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου και του Ιάπωνα πρωθυπουργού, ο Μουν επεσήμανε ότι συζητά με τον Πούτιν και τον Άμπε για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης σχετικά με το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, πρέπει να συζητηθεί η επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, οι οποίες θα πρέπει να έχουν στόχο τη διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Από την πλευρά του ο Πούτιν συμφώνησε ότι η κρίση μπορεί να λυθεί με διπλωματικά μέσα, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να επιθυμεί να αποκλιμακωθεί η ένταση με τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η υποδαύλιση της στρατιωτικής υστερίας γύρω από την κρίση είναι αντιπαραγωγική, τονίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα, διότι τα θεωρεί ως το μόνο μέσο που διαθέτει για την αυτοάμυνά της.

«Είναι αδύνατο να τους τρομάξουμε», υπογράμμισε ο Πούτιν, ενώ εξήγησε ότι ως κίνητρο για το πάγωμα των προγραμμάτων αυτών προσφέρεται στην Πιονγκγιάνγκ η άρση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Όμως τα οικονομικά οφέλη στα μάτια της Βόρειας Κορέας δεν αντισταθμίζουν τους κίνδυνους για την ασφάλειά της.

«Τους λέμε ότι δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι θα ζήσετε καλύτερα, θα έχετε νόστιμο και καλό φαγητό στο τραπέζι σας, θα ντύνεστε καλύτερα, όμως το επόμενο βήμα, πιστεύουν, θα είναι μια πρόσκληση στο νεκροταφείο. Και δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)
Keywords
Τυχαία Θέματα