Πεζοί, ποδηλάτες, ο ωκεανός και ένας στόλος από φρεγάτες συναντιούνται καθημερινά σε μια σήραγγα στο Άμστερνταμ



Με μια πρώτη ματιά η εικόνα σε αφήνει άφωνο και ένα αίσθημα δέους σε καταλαμβάνει. Παρατηρώντας το έργο πιο προσεκτικά και βλέποντας τις λεπτομέρειες που το απαρτίζουν, το δέος και ο εντυπωσιασμός κλιμακώνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Η αρχιτεκτονική φίρμα Benthem Crouwel παρέδωσε πρόσφατα στην πόλη του Άμστερνταμ μια νέα σήραγγα για πεζούς και ποδηλάτες, η οποία πέρα από το πρακτικό κομμάτι της υπόθεσης λειτουργεί και ως ένας οπτικός θησαυρός για τους περαστικούς, ένα έργο τέχνης-δώρο στο αστικό
τοπίο. Ολόκληρο το εσωτερικό της σήραγγας είναι στολισμένο με πλακάκια που απεικονίζουν ένα στόλο από φρεγάτες να δίνει μάχη με τα κύματα μιας αγριεμένης θάλασσας.

Το τούνελ, το οποίο ονομάστηκε «Cuyperspassage», έχει μήκος 110μ. πλάτος 10μ. και ύψος 3μ. και συνδέει το κέντρο της πόλης με την προκυμαία του ποταμού IJ ενώ εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 15.000 διαβάτες.

Η σκουρόχρωμη λωρίδα ενσωματώνει ηχομονωτική άσφαλτο και σχάρες χάλυβα ενώ η πλευρά του πεζοδρομίου είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου «τυλιγμένη» με μια υπέροχη τοιχογραφία που αποτελείται από 80.000 πλακάκια τύπου Ντελφτ. Την εικαστική επιμέλεια του έργου είχε η καλλιτέχνης Irma Boom, η οποία επηρεάστηκε από τη δουλειά του Ολλανδού καλλιτέχνη Cornelis Boumeester, διάσημου για τα ζωγραφικά έργα του πάνω σε πλακάκια. Και οι δύο λωρίδες οριοθετούνται με LED για να παρέχουν πλήρη προστασία στους διαβάτες, χρησιμοποιώντας τα ελάχιστα δυνατά εμπόδια. Το κομμάτι των πεζών ανυψώνεται πάνω από τη λωρίδα των ποδηλατών ώστε οι μεν να νιώθουν πως υπάρχει η απαραίτητη απόσταση ασφαλείας από την κίνηση της λωρίδας και οι δε να απολαμβάνουν τον ανοιχτό ορίζοντα και την ανεμπόδιστη κυκλοφορία.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες της σήραγγας Cuyperspassage και μάθετε περισσότερα σχετικά στο site της Benthem Crouwel.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα