Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Το παρασκήνιο μιας παγκόσμιας σύγκρουσης συμφερόντων
Η επιβολή του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ, που ξεκινά στις 5 Δεκεμβρίου, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και να «χτυπήσει» πραγματικά την ρωσική οικονομία.
Όμως, αυτή η πρόθεση των ΗΠΑ και της Κομισιόν, φαίνεται οτι θα έχει τελικά μικρή επίδραση, καθώς οι 27 παραμένουν διχασμένοι στο όριο του πλαφόν,
Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τον Ιούνιο να θέσουν πλαφόν στις θαλάσσιες αποστολές ρωσικού αργού πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου. Στην πράξη, η ΕΕ — μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο — θέλουν με αυτό τον τρόπο να μειώσουν δραστικά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, τα οποία θεωρούν οτι χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η ΕΕ εξακολουθεί να παραμένει διχασμένη ως προς το ύψος του πλαφόν με το Bloomberg,να αναφέρει οτι η Κομισιόν πρότεινε σήμερα τα 60 δολάρια το βαρέλι, σε μια προσπάθεια μα γεφυρώσει τις διαφορές.
Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ήταν αντίθετες ακόμη και στα 62 δολάρια το βαρέλι και ζητούσαν ακόμη χαμηλότερη τιμή, ενώ η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες με ισχυρή ναυτιλία, δεν θέλουν ένα πλαφόν κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα, το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται περίπου στα 66 δολάρια το βαρέλι.
Οι ανησυχίες ότι μια πλήρης απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη, θα εκτινάξει τις τιμές του αργού στα ύψη, οδήγησε και τους G-7 να εξετάσουν το ενδεχόμενο να θέσουν ανώτατο όριο στο ποσό που θα πληρώνουν για το ρωσικό πετρέλαιο.
Ο Χένινγκ Γκλόιστειν, διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων στην Eurasia Group, μιλώντας στο CNBC, υποστηρίζει οτι «μια οριστική απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις αγορές» υποστηρίζοντας ότι «η πιθανότητα αύξησης των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να προκληθεί από τις ισχυρές πιέσεις των ΗΠΑ».
Σε αυτή την περίπτωση, οι G-7 θα αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα εισοδήματα της Ρωσίας από το πετρέλαιο χωρίς να αυξήσουν τις τιμές του αργού σε όλο τον κόσμο.
Μιλώντας στο CNBC, ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας είπε ότι το ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου είναι «ένα πολύ σημαντικό επόμενο βήμα».
«Αν θέλετε αποτελεσματικές κυρώσεις που μπορούν να βλάψουν πραγματικά το ρωσικό καθεστώς, τότε χρειαζόμαστε αυτόν τον μηχανισμό στο πετρέλαιο. Ελπίζουμε λοιπόν να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε αυτό, το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ρόμπ Γέτεν.
Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν ωστόσο επανειλημμένα δηλώσει, ότι η επιβολή πλαφόν είναι ένα εχθρικό για τη Μόσχα μέτρο και δεν θα πουλήσουν το πετρέλαιο τους σε χώρες που έχουν εφαρμόσει το ανώτατο όριο.
Ελπίζουν ωστόσο, οτι μεγάλοι αγοραστές και «σύμμαχοι» τους όπως η Ινδία και η Κίνα, δεν θα συμφωνήσουν στο όριο και θα συνεχίσουν να αγοράζουν το πετρέλαιο τους.
Κίνα και ΙνδίαΑν και τα κράτη της G-7 συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο τον Σεπτέμβριο, σε μια νέα συζήτηση ζήτησαν να υπάρξει ένας μηχανισμός επανεξέτασης του πλαφόν .
Στο μεταξύ, Κίνα και η Ινδία, αύξησαν από τότε τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, επωφελούμενοι από τις πολύ μειωμένες τιμές μετά το «κλείσιμο» της Ευρωπαϊκής αγοράς.Κι όλα αυτό, όταν η συμμετοχή τους θεωρείται απαραίτητη για να λειτουργήσουν οι περιορισμοί στο ρωσικό πετρέλαιο.
«Η Κίνα και η Ινδία είναι ζωτικής σημασίας καθώς αγοράζουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου», δήλωσε στο CNBC ο Τζέικομπ Κίρκεγκάαρντ, ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics.
«Δεν θα δεσμευτούν, ωστόσο, για πολιτικούς λόγους, καθώς το ανώτατο όριο είναι μια πολιτική απόφαση στην οποία πρωτοστατούν οι ΗΠΑ για δικούς τους εμπορικούς λόγους, καθώς παίρνουν ήδη πολύ φθηνό πετρέλαιο από τη Ρωσία, οπότε γιατί να το θέσουμε σε κίνδυνο; Το να πιστεύουν οι υπόλοιποι στους G7 ότι οι δύο αυτές χώρες, θα ενταχθούν οικειοθελώς ήταν πάντα αφελές καθώς η Ουκρανία δεν είναι τόσο σημαντική για αυτούς».
Ο υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας έχει άλλωστε ξεκαθαρίσει από τον Σεπτέμβριο ότι έχει «ηθικό καθήκον» μόνο απέναντι στους καταναλωτές της χώρας του γι αυτό «θα αγοράσουμε πετρέλαιο από τη Ρωσία όπως θα αγοράσουμε και από οποιονδήποτε άλλο».
Ως εκ τούτου, υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο των περιορισμών στη Ρωσία.
«Οι ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήρθαν πολύ αργά και πολύ δειλά», δήλωσε ο Γκούντραμ Γούλφ, διευθυντής του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
«Αυτό είναι απλώς μια συνέχεια μιας ατυχούς σειράς δειλών αποφάσεων. Όσο περισσότερο και αργότερα έρχονται οι κυρώσεις, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τη Ρωσία να τις παρακάμψει».
Πληροφορίες από CNBC, Bloomberg
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕFTX: Μυστήριο με τα δισ. δολάρια της πλατφόρμας που «εξαφανίστηκαν»Κωνσταντινούπολη: Σε έπαυλη με ενοίκιο 50.000 δολάρια το μήνα ζει πλέον ο ΑμπράμοβιτςAirbnb: Ερχεται νέα εφαρμογή που δίνει λεφτά και στους ενοικιαστές- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παραιτείται τις επόμενες μέρες η Χριστίνα Σταρακά
- Ελλάδα: Ερχεται πρόστιμο μαμούθ για παρκάρισμα...
- Κακιά Σκάλα: Τσιμεντένια διαζώματα για να επιστραφεί μία λωρίδα στην κυκλοφορία – Βίντεο της «Ολυμπίας Οδού»
- Ανδρέας Μικρούτσικος: Είναι ύβρις στο όνομα του αδερφού μου να ασχολούμαι για το εάν με κάλεσαν στο «Μουσικό κουτί»
- «Κύμα Ζεστασιάς»: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων - Οι δικαιούχοι
- VAR και διαιτητής παραβίασαν τους κανονισμούς στο Γαλλία -Τυνησία
- Ουκρανία: Φόβοι για μαζικό πυραυλικό πλήγμα – Δεκάδες βομβαρδιστικά συγκεντρώνονται σε ρωσική βάση
- Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες που λήστεψαν κατάστημα της Κατσαφάδου
- Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Στη λάσπη και τα ψέματα του κ. Κωνσταντινόπουλου απαντάμε με αλήθειες
- Εορταστικό ωράριο 2022: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα – Έρχονται δύο Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τουρκία: «Χρησμοί» για σεισμούς σε Κωνσταντινούπολη και Αιγαίο
- Η πιο ακριβή πόλη του κόσμου για να ζει κανείς το 2022
- Η ζωή του Μπρους Λι γίνεται ταινία με πρωταγωνιστή τον γιο του βραβευμένου με Όσκαρ, Ανγκ Λι
- Άδεια για χρήση ρομπότ που σκοτώνουν πήρε η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο
- Architonic Magazine: Αφιέρωμα στο αστέρι της Μαίρης Κατράντζου
- Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Το παρασκήνιο μιας παγκόσμιας σύγκρουσης συμφερόντων
![Πλαφόν,plafon](https://images32.inewsgr.com/4737/47377934/plafon-sto-rosiko-petrelaio-to-paraskinio-mias-pagkosmias-sygkrousis-symferonton-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Το παρασκήνιο μιας παγκόσμιας σύγκρουσης συμφερόντων
- Η ζωή του Μπρους Λι γίνεται ταινία με πρωταγωνιστή τον γιο του βραβευμένου με Όσκαρ, Ανγκ Λι
- Architonic Magazine: Αφιέρωμα στο αστέρι της Μαίρης Κατράντζου
- Η πιο ακριβή πόλη του κόσμου για να ζει κανείς το 2022
- Άδεια για χρήση ρομπότ που σκοτώνουν πήρε η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο
- Τουρκία: «Χρησμοί» για σεισμούς σε Κωνσταντινούπολη και Αιγαίο
- Ισπανία: Εκρηκτικός μηχανισμός στο γραφείο του Σάντσεθ και στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη
- Κωνσταντινούπολη: Σε έπαυλη με ενοίκιο 50.000 δολάρια το μήνα ζει πλέον ο Αμπράμοβιτς
- FTX: Μυστήριο με τα δισ. δολάρια της πλατφόρμας που «εξαφανίστηκαν»
- Επτά εγκληματικά και κοστοβόρα λάθη που διαπράττουμε στην χρήση του ψυγείου μας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Κρήτη: Τραυματισμένος στο μάτι ένας 20χρονος – Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες
- Αχαΐα: Ντύθηκε στα "λευκά" ο Χελμός (φωτο)
- Με 2 νέες μοτοσικλέτες ενισχύεται ο στόλος του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης
- Λαβρόφ: Ανοιχτή η Μόσχα στον διάλογο, δεν ακούμε εποικοδομητικές προτάσεις
- Σκληρός κακοποιός που αναζητούσαν οι ιταλικές Αρχές στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ - Λήστευε σπίτια με απίστευτη βία
- Ο Τρανός Χορός της Βλάστης και το Πανηγύρι του Συρράκου στην άυλη κληρονομιά της UNESCO
- Ήχησαν οι σειρήνες σε όλη την Ουκρανία - Φόβοι για μαζικές αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας
- Άσκηση ετοιμότητας στο αεροδρόμιο της Κω: Σενάριο για ύπαρξη βόμβας
- Η United Group γίνεται μέλος της Συμμαχίας Responsible Business Alliance
- Μουντιάλ 2022: Μετά το παγκόσμιο κύπελλο το Κατάρ ονειρεύεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες