Ποια μπορεί να είναι τα οικονομικά οφέλη από τη μείωση του καπνίσματος

Παλαιότερες αναφορές έδειχναν πως τα βραχυπρόθεσμα οφέλη από την επιχειρηματική δραστηριότητα παραγωγής και διακίνησης συμβατικών τσιγάρων ήταν σημαντικά χαμηλότερα από τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομία. Βασικός λόγος οι επιβαρύνσεις στα συστήματα υγείας αλλά και οι δραματικές επιπτώσεις εξαιτίας της νόσησης από σημαντικές ασθένειες μεγάλη μερίδας του πληθυσμού.

Οι οικονομικών διαστάσεις του ελέγχου του καπνίσματος και της μείωσης της βλάβης ήταν από τα σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκε σε ειδική συνεδρία στο πλαίσιο του “4th Scientific Summit on Tobacco

Harm Reduction, Novel Products, Research and Policy”. Στη συνεδρία με τίτλο “Economic dimensions of Smoking Control and Harm Reduction» με πρόεδρο τον καθ. Andrzej Fal, πρόεδρος του Πολωνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τονίστηκε ότι το νεότερο εργαλείο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διακοπής του καπνίσματος, για τον περιορισμό της απώλειας της υγείας και της οικονομικής επιβάρυνσης είναι η Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό.

Στη συνεδρία συμμετείχαν επίσης οι: Tomas Drucker, πρώην υπουργός Υγείας της Σλοβακίας και υπουργός Εσωτερικών, Viktor Mravcik, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου για Ναρκωτικά και Εξαρτήσεις της Τσεχίας, Arkadi Sharkov, σύμβουλος υγείας στη Βουλγαρία και ο Emanuele Bracco, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βερόνα στην Ιταλία.

Συζητήθηκαν διεξοδικά τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, οι τιμές και η διαφορική φορολογία με βάση τον δυνητικό κίνδυνο, ενώ αναφέρθηκε ότι η οικονομική επιβάρυνση του καπνίσματος είναι τεράστια.

Όπως σημείωσε ο Andrzej Fal, το κάπνισμα αποτελεί από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την υγεία, μαζί με την έλλειψη άσκησης και την παχυσαρκία, όπως επίσης της ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ προκαλεί εννιά φορές υψηλότερο αριθμό θανάτων σε σχέση με τις λοιμώξεις.

Όπως υπογράμμισε, στις ΗΠΑ καταγράφεται άνοδος των θανάτων από τον καρκίνο του πνεύμονα. «Έχουμε τρόπο να μειώσουμε τον κίνδυνο της νόσησης και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του καπνού. Έχουμε τα νέα προϊόντα θέρμανσης-μη καύσης του καπνού, που μειώνουν κατά εκατό φορές τον κίνδυνο να προκληθεί καρκίνος του πνεύμονα σε σύγκριση με το τσιγάρο. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτούς που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα, ή να προσανατολιστούν σε άλλα προϊόντα που μειώνουν το κίνδυνο».

Επεσήμανε ακόμη την καινοτομία που υπάρχει στα προϊόντα θέρμανσης καπνού. «Πρέπει να δούμε το οικονομικό τους αποτύπωμα και να συγκρίνουμε το όφελος από αυτά τα προϊόντα σε σύγκριση με τις δαπάνες περίθαλψης», σημείωσε.

«Εάν κατορθώσουμε να μειώσουμε το κάπνισμα κατά 1% στην Ευρώπη, θα εξοικονομήσουμε 40 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να επενδυθούν σε άλλους τομείς, είπε ο κ. Tomas Drucker». Χαρακτήρισε τον περιορισμό του καπνίσματος και τη βλάβη που προκαλεί ο καπνός ως πρωτεύον θέμα πολιτικής υγείας, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στα αποτελέσματα που θέλουμε να πετύχουμε, μετρώντας από τη μια πλευρά το συνολικό όφελος που θα προκύψεις για τις δαπάνες υγείας και από την άλλη πλευρά τις οικονομικές απώλειες για τα δημόσια ταμεία (π.χ από τους φόρους του καπνού), συμπλήρωσε.

Το κρίσιμο ζητούμενο

Το σημαντικό είναι να μπορούμε να μετρήσουμε τα αποτελέσματα της σχέσης ανάμεσα στα πόσα ξοδεύουμε για την υγεία και πόσα θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε, τόνισε από την πλευρά του ο Tomas Drucker

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο κ. Michael Pesko, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από πλευράς οικονομικής επιστήμης, τα προϊόντα θα πρέπει να φορολογούνται ανάλογα με την εξωτερικότητα και τις εσωτερικότητές τους, σύμφωνα με το κόστος και το όφελος που έχουν. Άλλες εναλλακτικές πολιτικές είναι επίσης απαραίτητες προκειμένου το ηλεκτρονικό τσιγάρο να κρατηθεί μακριά από τους νέους, κάτι που αποτελεί κρίσιμο ζήτημα.

Ο κ. Viktor Mravcik σημείωσε ότι υπάρχουν πλέον στρατηγικές για τη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με τον καπνό, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπως τα εναλλακτικά προϊόντα που έγιναν πρόσφατα διαθέσιμα για την εξάλειψη του εθισμού στη νικοτίνη και για τη διακοπή του καπνίσματος.

«Πρέπει να ενημερώσουμε τους καπνιστές για τα εναλλακτικά προϊόντα, τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους» σημείωσε, τονίζοντας εντούτοις πως τα δημόσια κονδύλια που διατίθενται από τις Κυβερνήσεις για τη μείωση του καπνίσματος είναι περιορισμένα.

Επικαλέστηκε επίσης μελέτη που έχει εκπονήσει η ομάδα του για τον καπνό, η οποία περιγράφει την πολυπλοκότητα του φαινομένου. Η μελέτη περιλαμβάνει τις πολιτικές, τους κανονισμούς, την αγορά, τις συνέπειες του καπνίσματος και μια σειρά άλλες παραμέτρους. Τα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης διατίθενται ευρέως πλέον στις περισσότερες χώρες. Εξήγησε ότι δεν υπόκεινται στις παραδοσιακές πολιτικές ελέγχου του καπνού. «Κατά την αντίληψή μου περιορίζουν το κάπνισμα, προλαμβάνουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, τον εθισμό στη νικοτίνη και βοηθούν στην παραίτηση από τη συνήθεια», πρόσθεσε.

Ο κ. Arkadi Sharkov αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη φορολογία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ένα μέτρο που να ταιριάζει σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η φορολόγηση ως μέτρο πρέπει να χρησιμοποιηθεί πολύ προσεκτικά, όταν θέλεις οι καταναλωτές να οδηγηθούν σε εναλλακτικά προϊόντα»

Τέλος ο κ. Emanuele Bracco αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος που προκαλεί το κάπνισμα στα δημόσια συστήματα υγείας, λόγω της νόσησης που προκαλούν οι βλαβερές συνέπειες του καπνού και αυτό κοστίζει πιο πολλά από τα έσοδα από τα καπνικά προϊόντα στη Δυτική Ευρώπη. «Για παράδειγμα η τιμή των τσιγάρων σε σχέση με τις τιμές των εναλλακτικών προϊόντων επηρεάζει τους καταναλωτές και τους οδηγεί στο να αλλάξουν το κλασικό τσιγάρο με το εναλλακτικό». Πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προνοήσουν να αυξήσουν τα έσοδα μέσω φορολόγησης και τόνισε ότι «με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το κάπνισμα καθώς η επιλογή θα είναι ή πηγαίνεις σε εναλλακτικό ή διακόπτεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποια,poia