Ποιά μέτρα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε ακόμα και αν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι

Το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών στην χώρα μας έχει φτάσει αισίως στο 31%, πέντε μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό (στις 27/12/2020).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 3.280.000 πολίτες, δηλαδή 31% του πληθυσμού, ενώ 1.810.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17,2%. Η χώρα πρόσφατα έσπασε το φράγμα των 5.000.000 δόσεων, με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι «συνεχίζουμε με γρήγορους ρυθμούς προς τον στόχο μας: την Ελευθερία!».

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα καιρός

να πετάξουμε τις μάσκες και το απολυμαντικό χεριών - ακόμα κι αν έχουμε κάνει και τις δύο δόσεις. Ακολουθούν ορισμένα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθούμε ακόμα και αν έχουμε κάνει το εμβόλιο:

1. Φοράμε μάσκα

Ναι, σωστά. Μπορεί να είμαστε από τους τυχερούς που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά πολλοί άνθρωποι παραμένουν ακόμα μη εμβολιασμένοι και επομένως κινδυνεύουν.

Η χρήση μάσκας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως σούπερ μάρκετ, στις δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς και κατά την είσοδο, την έξοδο ή τη μετακίνηση από εστιατόρια και μπαρ - ανεξάρτητα από το εάν έχουμε εμβολιαστεί.

Ορισμένοι χώροι εργασίας επίσης ζητούν από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους να φορούν μάσκες. Με την χρήση μάσκας προστατεύουμε τους άλλους γύρω μας. Ακόμα κι αν έχουμε κάνει δύο δόσεις του εμβολίου, μπορούμε ακόμα να κολλήσουμε την Covid και ενδεχομένως να κολλήσουμε και άλλους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα φοράμε μάσκα για πάντα - στις ΗΠΑ, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έχει δοθεί το πράσινο φως για να συνεχίσουν την ζωή τους χωρίς να φορούν μάσκες.

2. Αυτoαπομόνωση

Η αυτοαπομόνωση είναι σημαντική - ακόμα κι αν έχουμε εμβολιαστεί. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορούμε ακόμα να κολλήσουμε και να εξαπλώσουμε τον ιό μετά από την χορήγηση δύο δόσεων. Ειδικοί συμβουλεύουν ακόμη και εκείνους που έχουν εμβολιαστεί να έχουν ένα σχέδιο εάν υπάρξει ανάγκη να αυτοαπομονωθούν - είτε επειδή εμφάνισαν συμπτώματα, είτε επειδή το τεστ βγήκε θετικό ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον με Covid-19.

3. Κρατάμε αποστάσεις

Η κοινωνική αποστασιοποίηση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντική - ακόμα κι αν είμαστε εμβολιασμένοι. Όχι τόσο για την ασφάλειά μας, αλλά για την ασφάλεια των άλλων. Επομένως, αν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους, ας μην συγκεντρωνόμαστε με πολλά άτομα και ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε απόσταση δύο μέτρων.

Ίσως να υπάρχει η απορία γιατί είναι σημαντικό να προστατεύουμε τους νεότερους ανθρώπους όταν τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν υποφέρουν τόσο άσχημα από την Covid όσο οι ηλικιωμένες ομάδες. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι νέοι και τα παιδιά εξακολουθούν να μπορούν να μολυνθούν από τον ιό και να κινδυνεύσουν από μακρά Covid - όπου παλεύουν με συμπτώματα μήνες μετά τη μόλυνση.

4. Ανοίγουμε τα παράθυρα

Εάν έχουμε επισκέψεις κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού και δεν περνάμε όλο τον χρόνο μας σε εξωτερικούς χώρους, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε καλό εξαερισμό στο σπίτι μας, καθώς γνωρίζουμε ότι όταν ο εξαερισμός είναι κακός και είναι συγκεντρωμένα πολλά άτομα, τότε είναι που ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα.

5. Καθαρίζουμε συχνά τα χέρια μας

Ας το παραδεχτούμε, το να διατηρούμε τα χέρια μας καθαρά πρέπει να είναι στην κορυφή της ατζέντας μας για την ασφάλεια συνεχώς - όχι μόνο λόγω της πανδημίας. Όσοι έχουν εμβολιαστεί καλούνται να εξακολουθούν να επικεντρώνονται στο πλύσιμο των χεριών τακτικά, ειδικά πριν και μετά την επαφή με τρόφιμα και όταν χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες, για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕAstraZeneca: Τρεις περιπτώσεις εγκεφαλικού λόγω θρομβώσεων μετά από εμβόλιοΗ Ευρώπη «ζυγίζει» ρίσκο και οφέλη του εμβολιασμού των παιδιών για COVID-19Εμβολιασμός: Τα ποσοστά των εμβολιασμένων ανά ηλικιακή ομάδα
Keywords
Τυχαία Θέματα