Ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση;

.

Βρισκόμαστε ακόμα αρκετά μακριά από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές (2027) και κάθε πρόβλεψη του αποτελέσματός τους είναι σαφώς παρακινδυνευμένη. Το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό, δεδομένης, μεταξύ άλλων, της πρόσφατης επανεκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και της επικείμενης εκλογής νέου Προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

αναδεικνύουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πολιτικό σκηνικό, το οποίο, εφόσον επιβεβαιωθεί στην κάλπη, οδηγεί σε έναν κοινοβουλευτικό συσχετισμό που καθιστά την επίτευξη αυτοδυναμίας μια ιδιαίτερα δύσκολη και ενδιαφέρουσα υπόθεση.

Μια σημαντική σημείωση, πριν «βυθιστούμε» στα νούμερα: Ο εκλογικός νόμος των επόμενων εκλογών θα είναι ο ίδιος. Ακόμα και αν αλλάξει (με αύξηση του μπόνους προς το πρώτο κόμμα ή/και την αύξηση του πλαφόν εισόδου των μικρών κομμάτων στη Βουλή από το σημερινό 3% στο 4% ή στο 5%, όπως θρυλείται), ο τυχόν νέος νόμος θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς δεν φαίνεται πιθανή η επίτευξη στην παρούσα Βουλή της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτεί το Σύνταγμα (200 βουλευτές), ώστε να ισχύσει από τις επόμενες.

Πάμε να δούμε τα στοιχεία, βάσει του κυλιόμενου μέσου όρου των τελευταίων δημοσκοπήσεων, με αναγωγή στην έγκυρη και διευκρινισμένη ψήφο. Ασφαλώς, πρόκειται για υπόθεση εργασίας που μεθοδολογικά ελέγχεται ως προς την ακρίβειά της και δεν συνιστά σε καμία περίπτωση πρόβλεψη πρόθεσης ψήφου. Χρησιμοποιείται απλώς ως εργαλείο για να εξαγάγουμε αδρά συμπεράσματα.

ΗΝΔ παραμένει στην 1η θέση, ωστόσο λίγο πάνω από τα ποσοστά των ευρωεκλογών (30%), και φαίνεται να κερδίζει περί τις 120 έδρες (ή το πολύ125 έδρες, αν τυχόν αποκλειστούν κάποια μικρά κόμματα από είσοδο στη Βουλή, μη ξεπερνώντας το 3%).

Η ακρίβεια παραμένει το σημαντικότερο άλυτο πρόβλημα για την πλειοψηφία των πολιτών και όσο επιμένει, είναι αμφίβολο αν το κυβερνών κόμμα θα καταφέρει να ξεφύγει από τη ζώνη του 30%.

Τη ΝΔ δεν βοηθάει επίσης η εύλογη «κόπωση» και φθορά των 2 θητειών και η προοπτική για 3η. Να θυμίσουμε ότι τρίτη συνεχόμενη θητεία στη Μεταπολίτευση πέτυχε μόνο το ΠΑΣΟΚ το 2000, με διαφορά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποια,poia