Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο κρυολόγημα και τη γρίπη

Το να μπερδέψει κάποιος το κοινό κρυολόγημα με τη γρίπη δεν είναι δύσκολο: Είναι και οι δύο μεταδοτικές ασθένειες του αναπνευστικού και μοιράζονται πολλά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος και ο βήχας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του Live Science, υπάρχουν σημαντικές διαφορές, οι οποίες επηρεάζουν τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Το κρυολόγημα και η γρίπη προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς. Πάνω από 200 ιοί του αναπνευστικού

μπορούν να προκαλέσουν κρυολογήματα (ρινοϊοί, αδενοϊοί, κορονοϊοί). Η γρίπη προκαλείται μόνο από ιούς γρίπης (ινφλουέντζας). Συνήθως προκαλείται από τους δύο κύριους τύπους ιών που προκαλούν εποχικές επιδημίες γρίπης: Influenza A και Β.

Οι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα και γρίπη διαφέρουν επίσης ελαφρώς όσον αφορά στο τι σημεία του σώματος μολύνουν. Το κρυολόγημα έχει να κάνει με το ανώτερο αναπνευστικό, όπως είπε στο Live Science η Άντζελα Μπραντς, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ. Αυτό σημαίνει ότι μολύνει μύτη, στόμα, λαιμό και ιγμόρεια.

Όταν κολλάμε κρυολόγημα, βιώνουμε συνήθως βουλωμένη μύτη ή μύτη που τρέχει, βήχα και φτερνίσματα. Τα συμπτώματα αυτά είναι σε γενικές γραμμές ήπια και συνήθως εξαφανίζονται μόνα τους εντός μιας εβδομάδας, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για φάρμακα. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να νιώθουμε άσχημα, αλλά σε γενικές γραμμές είμαστε σε θέση να συνεχίζουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες- αν και είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τις συναναστροφές με άλλους αν τα συμπτώματα επιμένουν, για να μην τους κολλήσουμε.

Η γρίπη επηρεάζει συνήθως τόσο το ανώτερο αναπνευστικό όσο και το κατώτερο, περιλαμβάνοντας την τραχεία και τους πνεύμονες, ενώ μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα. Τα συμπτώματα είναι εντονότερα από ό,τι στα κρυολογήματα και εκδηλώνονται πιο απότομα. Οι ασθενείς μπορεί να βιώνουν επιπλέον συμπτώματα, όπως πυρετό, πόνους και κρυάδες, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα, όπως η πνευμονία- οδηγώντας ασθενείς ακόμα και στο νοσοκομείο. Αν και αυτά μπορεί να συμβούν και με κρυολογήματα, είναι πολύ λιγότερο πιθανό.

Διαφορές υπάρχουν επίσης και στον τρόπο διάγνωσης. Κατά κανόνα οι γιατροί χρειάζεται απλώς να εξετάσουν έναν ασθενή και να δουν το ιατρικό του ιστορικό για να διαπιστώσουν αν έχει κρυολόγημα. Για τη διάγνωση της γρίπης χρειάζεται ένα συγκεκριμένο τεστ (ρινικό επίχρισμα). Σε αυτή την περίπτωση τα δείγματα αναλύονται για να διαπιστωθεί εάν έχουν ιούς γρίπης. Κάποια τεστ μπορούν να ανιχνεύσουν και την Covid-19, που έχει παρόμοια συμπτώματα.

Ούτε η γρίπη ούτε το κρυολόγημα μπορούν να θεραπευτούν με φάρμακα, ωστόσο κάποια φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ασθενούς και να μειώσουν τη χρονική τους διάρκεια. Αυτοί που έχουν κρυολόγημα μπορούν να πάρουν αποσυμφορητικά ή παυσίπονα, ενώ για τη γρίπη προτείνονται αντιικά φάρμακα όπως το Οseltamivir που μειώνουν τη διάρκεια της λοίμωξης κατά περίπου μία ημέρα και σε περιπτώσεις πολύ σοβαρής λοίμωξης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου. Επίσης δεν υπάρχει εμβόλιο για το κρυολόγημα, μα υπάρχει εμβόλιο κατά της γρίπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιες,poies