Ποιoς είναι ο 45χρονος Κινέζος κροίσος της Binance που θέλει να σώσει την αγορά crypto

Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων εξελίσσεται με ταχύτητα φωτός. Μέσα σε σχεδόν μια δεκαετία, εκατομμύρια χρήστες ανακάλυψαν και επένδυσαν σε μια «παράξενη» έως τότε αγορά, η οποία απογειώθηκε τον Μάρτιο του 2021 με το Bitcoin να αξίζει 60.000 δολάρια για να καταποντιστεί το τελευταίο διάστημα, μόλις στα 16.000 δολάρια.

Εκτός από τον Ελον Μασκ, που κατάφερε να χειραγωγήσει την αγορά μέσω του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο, του Bitcoin, το όνομα που έχει τραβήξει τους προβολείς της δημοσιότητας είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Binance, Chang peng Zhao.

Ο

«κ. Ζάο» ή «CZ» όπως τον αποκαλούν, ελέγχει την μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα στον κόσμο, η οποία έχει πολλές φορές εμπλακεί σε σκοτεινές υποθέσεις φοροδιαφυγής, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και παράνομες συναλλαγές με το Ιράν.

 Αυτή τη φορά ωστόσο, το όνομα του κινεζοκαναδού ιδιοκτήτης της Binance, δεν εμπλέκεται σε έρευνες ρυθμιστικών αρχών αλλά εμφανίζεται ως ο «λευκός ιππότης» που προσπαθεί να σώσει την αγορά κρυπτονομισμάτων που βρίσκεται σε κρίση, με την εξαγορά της πλατφόρμας FTX που χρεοκόπησε.

Ο Zhao ανακοίνωσε μάλιστα, ότι για να μετριάσει οποιαδήποτε περαιτέρω ζημιά από την κατάρρευση του FTX, θα δημιουργήσει «ένα ταμείο ανάκαμψης της βιομηχανίας, για να βοηθήσει άλλες πλατφόρμες που αντιμετωπίζουν κρίση ρευστότητας». 

Ποιός είναι ο κ Ζάο

Ποιος είναι όμως ο νεαρός κ Zhao που θέλει να σώσει τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων;

Ο Zhao γεννήθηκε στην Κίνα, στην κεντρική επαρχία Anhui. Το 1989, σε ηλικία 12 ετών, μετανάστευσε στον Καναδά με τη μητέρα του. Ο ίδιος μιλώντας για εκείνη την περίοδο της ζωής του είχε πεί, ότι περίμενε τρεις μέρες έξω από την καναδική πρεσβεία για βίζα, όπου κοιμόταν τα βράδια για να μην χάσει τη σειρά του.

Εζησε τα εφηβικά του χρόνια στο Βανκούβερ και συχνά εργαζόταν στα McDonald’s για να συντηρήσει την οικογένειά του. 

Μετά τις σπουδές πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ, εργάστηκε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο και στο Bloomberg.

Η πρώτη του επαφή με το bitcoin ήταν το 2013 στη διάρκεια ενός παιχνιδιού πόκερ. Μετά από αυτό, αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στα crypto, πουλώντας ακόμη και το διαμέρισμά του για να αγοράσει τα πρώτα του bitcoin.

Το μακρύ χέρι της Κίνας;

Η Zhao δημιούργησε το Binance τον Ιούλιο του 2017 στην Κίνα, μετατρέποντας το σταδιακά στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους της Binance εγκατέλειψαν τη χώρα όταν η κινεζική κυβέρνηση απαγόρευσε τις ανταλλαγές κρυπτογράφησης.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2021, οι κινεζικές αρχές κήρυξαν παράνομες όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα και δεσμεύτηκαν να καταστείλουν όλες τις παράνομες δραστηριότητες που αφορούν ψηφιακά νομίσματα. Ανάλογες απαγορεύσεις έχει εκδώσει η Βρετανία ενώ ο Καναδάς και η Σιγκαπούρη έχουν θέσει σκληρούς περιορισμούς.

Ο 45χρονος Ζάο όμως, καταφέρνει μέχρι σήμερα να ξεγλιστρά από τις έρευνες ρυθμιστικών αρχών κατηγορώντας τες μάλιστα πρόσφατα για μεροληψία.

«Όλα αυτά γίνονται επειδή έχω κινεζική καταγωγή και απασχολώ Κινέζους υπαλλήλους» είχε δηλώσει λέγοντας ότι οι αρχές δυτικών χωρών φοβούνται πως πίσω από την πλατφόρμα του κρύβεται η κινεζική κυβέρνηση.

«Είμαστε ένας εύκολος στόχος για ειδικά συμφέροντα, μέσα ενημέρωσης, ακόμη και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που μισούν τον κλάδο μας», έγραψε σε πρόσφατη ανάρτησή του σε blog.

Μια αμύθητη περιουσία που χτίστηκε σε 5 χρόνια

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 η Binance είχε ανοίξει «γραφεία» σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την περιουσία του 45χρονου Ζάο να έχει εκτοξευτεί σύμφωνα με το Forbes σε πάνω από 96 δισ δολάρια.

Το όνομά του, σε πέντε μόλις χρόνια βρίσκεται ανέμσα σε πούσιους ηγέτες και  κροίσους όπως ο ιδρυτής της Oracle Λάρι Έλισον και ο Ινδός μεγιστάνας Μουκές Αμπάν.

Ωστόσο, το 2022 ήταν ενα σκληρό έτος για τον Ζάο καθώς ο πλούτος του μειώθηκε στα 16,9 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της κατάρρευσης των κρυπτονομισμάτων..

Παράνομες συναλλαγές με το Ιράν

Εκτός από μια «σκοτεινή» αγορά που ευνοεί εγκληματικές οργανώσεις να ξεπλένουν χρήματα και να φοροδιαφεύγουν, η Binance βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο του Αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και για «παράνομες» συναλλαγές 8 δισ. δολαρίων στο Ιράν, παρακάμπτοντας τις Αμερικανικές κυρώσεις. 

Σύμφωνα με στοιχεία του blockchain, που αποκαλύπτει το Reuters, πάνω από 7,8 δισ. δολάρια διακινήθηκαν μεταξύ της Binance και του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης του Ιράν, της Nobitex. Μάλιστα η ιρανική πλατφόρμα δίνει οδηγίες μέσα από τον ιστότοπό της στους Ιρανούς για το πως μπορούν να παρακάμψουν τις Αμερικανικές κυρώσεις.

Τα τρία τέταρτα των ιρανικών κεφαλαίων που πέρασαν μέσω του Binance ήταν σε ένα κρυπτονόμισμα χαμηλού προφίλ που ονομάζεται Tron και εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, και ο ιδρυτής του Justin Sun, δίνει στους χρήστες την επιλογή να αποκρύψουν την ταυτότητά τους.

Κι ενώ ο αμφιλεγόμενος για πολλούς κ. Ζάο, βρίσκεται στο στόχαστρο της Αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, δεν δίστασε να επενδύσει στην νέα επιχειρηματική κίνηση του «καλού του φίλου» Ελον Μασκ  για την εξαγορά του Twitter, επενδύοντας 500 εκατ. δολάρια.

Πληροφορίες από Reuters, CNN Business, Bloomberg 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠώς το Λονδίνο έχασε τον τίτλο της χρηματοπιστωτικής πρωτεύουσας της Ευρώπης από το Παρίσι8 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη Γη από σήμερα : Η κατανάλωση «κλειδί» για το ΚλίμαΟι 10 όροι Ζελένσκι για το τέλος του πολέμου Ουκρανίας - Ρωσίας
Keywords
Τυχαία Θέματα