Ποιους γυναικολογικούς κινδύνους επιφυλάσσει το καλοκαίρι και πώς θα τους αντιμετωπίσουμε

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ήλιο, τη θάλασσα και τις διακοπές. Ωστόσο, όσο ανέμελη κι αν είναι η διάθεση μας  αυτή την αγαπημένη εποχή του χρόνου, δεν αμελούμε τη γυναικολογική μας υγεία, καθώς η ζέστη και η υγρασία αποτελούν τους καλύτερους φίλους των γυναικολογικών λοιμώξεων.

Εκτός αυτού, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο HPV, οι ερπητικές λοιμώξεις, οι λοιμώξεις από χλαμύδια και πολλά άλλα, παραμονεύουν. Ωστόσο, δεν χρειάζεται

να μας πιάνει πανικός. Στην HuffPost Greece συζητήσαμε με την έμπειρη γυναικολόγο-μαιευτήρα Γκλόρια Τσεκαρέλλι, προκειμένου με απλά βήματα και πάντα σε συννενόηση με το γιατρό μας, να ευχαριστηθούμε τις βουτιές μας, χωρίς γυναικολογικές σκουτούρες.

Η γυναικολόγος Γκλόρια Τσεκαρέλλι, μας συμβουλεύει προκειμένου να περάσουμε ανέμελες διακοπές μακριά από γυναικολογικά προβλήματα.

- Υπάρχει ασφαλής τρόπος να απολαύσουμε το μπάνιο μας στη θάλασσα, ακόμα και κατά την έμμηνο ρύση;

Βεβαίως και υπάρχει ασφαλής τρόπος. Αρκεί να μην έχουμε πολύ μεγάλη ροή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ταμπόν και να ευχαριστηθούμε τη βουτιά μας.

- Είναι λογικό ο κύκλος μας να διαταράσσεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες; Πότε πρέπει να απευθυνθούμε στο γυναικολόγο μας;

Συχνά, παρατηρούμε τον κύκλο μας να αποσυντονίζεται έπειτα από ένα ταξίδι. Αυτού του τύπου οι διαταραχές παρατηρούνται και μετά από ένα διάστημα έντονης σωματικής άσκησης.

Ωστόσο, στην περίπτωση που η περίοδος μας δεν έρχεται ακόμη και μετά το πέρας των διακοπών, μια επίσκεψη στον γυναικολόγο μας κρίνεται απαραίτητη.

- Ο κίνδυνος λοιμώξεων και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων αυξάνεται το καλοκαίρι; Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;

Εάν κολυμπήσουμε σε μια θάλασσα που δεν είναι καθαρή, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προσβληθούμε από κάποιο μικρόβιο. Επομένως, είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο στην επιλογή της κατάλληλης παραλίας. Παράλληλα, σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι στο νερό υπάρχουν προφανείς ακαθαρσίες, είναι καλύτερα να συντομεύσουμε το μπάνιο μας.

Σε ό,τι αφορά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η λύση που μας εξασφαλίζει χειμώνα-καλοκαίρι, είναι μια: Το προφυλακτικό!

- Πόσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος όσον αφορά σε γυναικολογικά ζητήματα, τώρα το καλοκαίρι και πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε;

Ο ήλιος, πάντοτε επιφυλάσσει κινδύνους. Στις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, όπου ο ήλιος καίει περισσότερο, το ρίσκο αυξάνεται. Φροντίζουμε να φοράμε πάντοτε αντηλιακές κρέμες υψηλής προστασίας, ενώ δεν ξεχνάμε να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μας, συνίσταται να μην καθόμαστε με τις ώρες κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Επιλέγουμε σκιερά μέρη, καθώς η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, έχει ως αποτέλεσμα την ασυνήθιστα αυξημένη ροή.

- Ποιους γυναικολογικούς κινδύνους μπορεί να επιφυλάσσει μια βουτιά στην πισίνα και πώς μπορούμε να τους αποτρέψουμε;

Μια φαινομενικά «αθώα» βουτιά στην πισίνα, ενδέχεται να εξελιχθεί δυσμενώς, καθώς στις περισσότερες πισίνες δεν τηρούνται απαρέγκλιτα οι κανόνες υγιεινής. Το ζήτημα είναι πως σε αυτή την περίπτωση, τα ταμπόν δεν μπορούν να μας εγγυηθούν προστασία από τα μικρόβια που μας καταδιώκουν στο νερό. Εδώ, η λύση είναι μονόδρομος: Όσο μπορούμε, αποφεύγουμε να βουτάμε σε πολυσύχναστες πισίνες.

- Μέσα από την πείρα σας, πως θα σχολιάζατε την απόφαση για την καταδίκη των αμβλώσεων στις ΗΠΑ;

Σαφώς η άμβλωση αποτελεί μια λύση ανάγκης, καθόλου ευχάριστη για τον οργανισμό της γυναίκας, που υποβάλλεται στην όλη διαδικασία. Και σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στις μεθόδους αντισύλληψης. Τα αντισυλληπτικά χάπια, τα προφυλακτικά, καθώς και άλλες μέθοδοι πριν από τη σεξουαλική επαφή, μπορούν να μας προφυλάξουν από μια ανεπιθύμητη κύηση.

Ωστόσο, αντίκειμαι στην απόφαση ενός κράτους, να στερεί από τις γυναίκες το δικαίωμα να τερματίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Άλλωστε, η ιστορία έχει αποδείξει ότι η γυναίκα που δεν επιθυμεί να τεκνοποιήσει, ούτως ή άλλως θα δώσει ένα τέλος  σε αυτό που την βασανίζει.

Αποκλείοντάς την από την νόμιμη άμβλωση, που πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού της, στο κατάλληλο μέρος, υπό διαρκή παρακολούθηση, το συγκεκριμένο κράτος, εκθέτει τη σύγχρονη γυναίκα σε ένα σωρό κινδύνους. Από την πρόσληψη σκευασμάτων που προτείνονται από μη έγκριτες ιστοσελίδες ή από στόμα σε στόμα, μέχρι τα χέρια ενός ανεύθυνου ατόμου, που αναλαμβάνει καθήκοντα γιατρού. 

Θεωρώ λοιπόν απαραίτητο, να προσφέρεται στη γυναίκα η ελευθερία να αποφασίσει η ίδια πώς θα διαχειριστεί το σώμα της.

Πριν φύγετε...Οι ειδικοί απαντούν: Είναι ή όχι ασφαλές να κολυμπήσουμε αμέσως μόλις φάμεΠώς να σταθούμε δίπλα στο παιδί μας όταν η εφηβεία χτυπάει την πόρταΠώς θα επιλέξουμε το ιδανικό μπικίνι ανάλογα με το σωματότυπό μας
Keywords
Τυχαία Θέματα