Πολιτική τέχνη: Εκθεση για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης στην Εθνική Πινακοθήκη
Σε μία κομβική χρονιά, με εκλογές σχεδόν σε όλον τον κόσμο, η Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου παρουσιάζει μία επίκαιρη έκθεση για τις τέχνες, τις κοινωνικές αλλαγές και τη Δημοκρατία.
Ο λόγος για τη διεθνής έκθεση που διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας (1974) μετά την κατάρρευση
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκθεση που διερευνά την καλλιτεχνική δημιουργία ενάντια στον ολοκληρωτισμό και την προσπάθεια επανίδρυσης της Δημοκρατίας σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970. Τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μετέβησαν από ένα απολυταρχικό καθεστώς στο δημοκρατικό πολίτευμα
Παρουσιάζονται 140 έργα από 55 καλλιτέχνες σε συνεργασία με τα: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía - MNCARS, Museu d’Art Contemporani de Barcelona - MACBA, Centro de Arte Moderna Gulbenkian, Centro de Estudos Multidisciplinares Ernesto de Sousa και ιδιωτικές συλλογές από την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Η Εθνική Πινακοθήκη στρέφεται στην τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως με στόχο να αναδειχθεί το πώς αυτή μπορεί να συνδέεται με τις διαμάχες και την αναταραχή που επικρατούσε στη Νότια Ευρώπη το 1960 και το 1970. Με φόντο μία χρονιά γεμάτη εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές χώρες και προκλήσεις για τις δημοκρατικές αξίες, η έκθεση θα εμβαθύνει στις ιστορικές ιδιαιτερότητες της κοινής εμπειρίας, στα συναισθήματα και στο συλλογικό τραύμα όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από τις πράξεις διαμαρτυρίας, αντίστασης, προσωπικής και κοινωνικής χειραφέτησης.
Με άξονα την τέχνη της αντίστασης και της διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, η έκθεση αντιμετωπίζει συγκριτικά για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο την πολιτική λειτουργία της τέχνης στα δικτατορικά καθεστώτα του Ευρωπαϊκού Νότου και διερευνά την ποικιλομορφία των καλλιτεχνικών αναζητήσεων, τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις, τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία, καθώς και την ενεργή κληρονομιά τους.
Συγκεκριμένα, εστιάζει στις δεκαετίες του 1960 και 1970, τη μετάβαση από τα αυταρχικά καθεστώτα στα δημοκρατικά πολιτεύματα και το ρόλο των καλλιτεχνών στη διεκδίκηση των πολιτικών ελευθεριών, με κύριους θεματικούς άξονες «Το Πρόσωπο του Εχθρού», την «Αντίσταση», την «Εξέγερση» και τη «Διέγερση». Η εκθεσιακή δραστηριότητα, η συγκρότηση καλλιτεχνικών ομάδων, ο κριτικός λόγος, ο ρόλος της αφηρημένης τέχνης, η ανάδειξη του κριτικού ρεαλισμού, η τέχνη της διαμαρτυρίας μέσω της αφίσας, της χαρακτικής και της performance, η διεκδίκηση της ορατότητας του σώματος σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, καθώς και η συνολικότερη εμπλοκή της τέχνης στη δημόσια σφαίρα επισφραγίζουν το αίτημα του εκδημοκρατισμού και αποτελούν σημαντικά πεδία έρευνας και εικαστικής δραστηριότητας.
Το 1974, επτά χρόνια μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, η δημοκρατία αποκαθίσταται στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η 24η Ιουλίου αποτελεί την ημερομηνία ορόσημο για την κατάρρευση της χούντας, αφού έχει προηγηθεί τον Νοέμβριο του ’73 η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, ενώ η έναρξη των διαδικασιών εκδημοκρατισμού λαμβάνει χώρα στον απόηχο του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Κατά την ίδια, λίγο ως πολύ, περίοδο κορυφώνονται οι ιστορικές εξελίξεις που έθεσαν τέλος στα συντριπτικά μακροβιότερα αυταρχικά καθεστώτα του Franco στην Ισπανία (1936/1939 - 1975) και των Salazar-Caetano (1933 - 1974) στην Πορτογαλία. Οι διαδικασίες εκδημοκρατισμού των τριών χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου εντάσσονται στο τρίτο παγκόσμιο κύμα εκδημοκρατισμού το οποίο ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του 1970 για να συνεχιστεί και την επόμενη δεκαετία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ επιπλέον ώθηση στον εκδημοκρατισμό προσέφερε η αποαποικιοποίηση η οποία συντελέστηκε κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Οι μεταβάσεις στις δύο χώρες της Ιβηρικής προφανώς ακολούθησαν διαφορετική διαδρομή καθώς ο Adolfo Suárez ανέλαβε τη σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο υιοθετώντας πολιτική αμνηστίας, ενώ στην Πορτογαλία η Επανάσταση των Γαρυφάλλων τον Απρίλιο του 1974 που ανέτρεψε τον δικτάτορα Marcelo Caetano σημάδεψε την μετάβαση στη δημοκρατία με επαναστατικές διεργασίες οδηγώντας σε ελεύθερες εκλογές. Στη δική μας περίπτωση, η περίοδος που ξεκινά με την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι και τις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών να διεξάγονται στις 17 Νοεμβρίου του 1974, ορίζεται ως Μεταπολίτευση.
Fernando Botero Franco, 1986 Λάδι σε μουσαμά, 226 x 168 cm Δωρεά του καλλιτέχνη, 2003 @Museo Nacional Centro de Arte Reina SofíaΌπως σημειώνει στο επιμελητικό της κείμενο η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και επιμελήτρια της έκθεσης Συραγώ Τσιάρα:«Η έκθεση πραγματοποιείται σε μια διεθνή συγκυρία που δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά επιβάλλει τη συνεχή επαγρύπνηση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας καθώς πληθαίνουν οι ακραίες φωνές που κεφαλαιοποιούν την κοινωνική δυσαρέσκεια από τις παρατεταμένες και αλλεπάλληλες κρίσεις, παρατηρείται μειωμένη συμμετοχή στις εκλογές, αμφισβητείται το κύρος και η αξιοπιστία των θεσμών, ενώ επικρατεί ο φόβος και η επισφάλεια. Οι επέτειοι είναι μια ευκαιρία αναστοχασμού πάνω στη δυναμική των ιστορικών βιωμάτων, μια αφορμή να ξανακοιτάξουμε μέσα μας και γύρω μας για να διαπιστώσουμε τι πετύχαμε, πόσο αλλάξαμε και σε ποιο βαθμό η εμπειρία του παρελθόντος συμβάλλει στη διαμόρφωση της συλλογικής μας ταυτότητας στο παρόν ή ενημερώνει το σχεδιασμό μας για το μέλλον.
Από την άποψη του ιστορικού χρόνου που πραγματεύεται, η ”Δημοκρατία” έρχεται σε συνέχεια και ολοκληρώνει την έκθεση που προηγήθηκε στην ΕΠΜΑΣ, την ”Αστυγραφία”. Εάν στην «”Αστυγραφία” μας ενδιέφερε η πολυπλοκότητα, η αντιφατικότητα, η ποικιλομορφία και η ιδιαίτερη υφή των αστικών μετασχηματισμών σε επίπεδο πληθυσμιακών μετακινήσεων, αστικοποίησης, ανοικοδόμησης, διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου και καθημερινής κουλτούρας, η «Δημοκρατία» επικεντρώνεται στην εικαστική μορφοποίηση της διεκδίκησης της ελευθερίας και των πολιτικών δικαιωμάτων κατά την εκρηκτική συνάντηση των αυταρχικών πρακτικών χειραγώγησης με τις πολιτικές της χειραφέτησης και των ταυτοτήτων. Με οδηγό τις συνέχειες, τις ρωγμές και τις ανακατατάξεις στην πορεία προς τον εκδημοκρατισμό και στις τρεις χώρες διερευνούμε την ιδιαίτερη υφή, το χρώμα, τους ήχους, τη σύνθεση και την απόκριση των καλλιτεχνών στον ριζικό μετασχηματισμό, την απελευθερωτική δύναμη που εκλύθηκε στο συλλογικό σώμα από τη διεκδίκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, αλλά και την εικαστική διαχείριση του τραύματος των δικτατοριών».
Η έκθεση Δημοκρατία αποτελεί ένα συνολικό εγχείρημα στο οποίο συμμετέχουν 55 καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών. Θα περιλαμβάνει 140 εικαστικά έργα, από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και αφίσες, βιντεοπροβολές, performances. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα, καθώς και ένα συνέδριο με θέμα τη δημοκρατία και τις εικαστικές τέχνες.
Για την υλοποίηση της έκθεσης και του Δημόσιου Προγράμματος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, συλλέκτες και καλλιτέχνες στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Μεταξύ αυτών: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia - MMCARS (Μαδρίτη), Museu d’Art Contemporani de Barcelona - MACBA (Βαρκελώνη), Gulbenkian Foundation – Centro de Arte Moderna - CAM (Λισαβόνα), Foundation Ernesto de Souza - CEMES (Λισαβόνα), Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - ΕΜΣΤ, Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας - ΑΣΚΙ και Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης - ΜΙΕΤ.
Η λίστα των καλλιτεχνών της έκθεσης:Agrupación de Plásticos, Jóvenes Cristóbal Aguilar, Αλέξης Ακριθάκης, Δημήτρης Αληθεινός, Fernando Almela, Francisco Álvarez, Manel Armengol, Γεώργιος Βακιρτζής, Γιάννης Βαλαβανίδης, Eugènia Balcells, Μάριος Βατζιάς, Fernando “Coco” Bedoya, Fernando Botero, Γιάννης Γαΐτης, CADA, Manuel Calvo, Κλεοπάτρα Δίγκα, Equipo Crónica, José Antonio Alcácer Garmendia, Carlos Gentil-Homem, Èulàlia Grau, Ana Hatherly, Γιώργος Ιωάννου, Νίκη Καναγκίνη, Ηρώ Κανακάκη, Λευτέρης Κανακάκις, Τηλέμαχος Κάνθος, Βλάσης Κανιάρης, Χρήστος Καπράλος, Μαρία Καραβέλα, Κυριάκος Κατζουράκης, Βάσω Κατράκη, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Βάσω Κυριάκη, Αλέκος Βλ. Λεβίδης, Κωνσταντίνος Μαλάμος, Δημήτρης Μυταράς, Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές (Γιάννης Βαλαβανίδης, Κλεοπάτρα Δίγκα, Χρόνης Μπότσογλου, Κυριάκος Κατζουράκης, Γιάννης Ψυχοπαίδης), Ρίκα Πανά, Θόδωρος (Παπαδημητρίου), Λήδα Παπακωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Παρθένης, Δημήτρης Περδικίδης, Πάρις (- Αλέξανδρος) Πρέκας, Joan Rabascall, Paula Rego, Γιώργος Σικελιώτης, Nikias Skapinakis, Δημοσθένης Σκουλάκης, Alberto Solsona, Ernesto de Souza, Τάσσος (Αλεβίζος Αναστάσιος), Μανόλης Τζομπανάκης, Γιάννης Χαΐνης, Jaume Xifra, Γιάννης Ψυχοπαίδης.
Info:
Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
Δημοκρατία: 11 Ιουλίου 2024 – 2 Φεβρουαρίου 2025
Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα
Εγκαίνια: 11 Ιουλίου 2024 , ώρα 20.00
Κεντρικό Κτήριο - Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων - «Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Όπερα του ΚαΐρουΗ Συραγώ Τσιάρα νέα διευθύντρια της Εθνικής ΠινακοθήκηςΜεταπολίτευση: Η μεγάλη εικόνα των κύριων και σημαντικών, ερωτήματα και απαντήσεις- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αλεξάνδρα Παναγιώταρου-Φίλιππος Τσαγκρίδης: Είναι ζευγάρι; Τι λένε οι ίδιοι!
- Το τραγικό τέλος του γιατρού Βασίλη Τσιρώνη που ίδρυσε αυτόνομο κράτος στο διαμέρισμα που έμενε
- Ουκρανία: Θρήνος για 30χρονη γιατρό που σκοτώθηκε σε πυραυλική επίθεση – Εργαζόταν σε νοσοκομείο παίδων
- Κύκλωμα εκβιαστών: Ο διάλογος της «Νάνσυς» που «καίει» την ΕΥΠ - Ποια είναι η καλλονή αρχηγός
- Έκρηξη αποθηκευμένων πυρομαχικών σε κοντέινερ σκοτώνει 13 ανθρώπους στην Κύπρο
- Βροχή emails από την εφορία σε φορολογούμενους για υποβολή τροποποιητικής δήλωσης
- Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο τραγουδιστής Γιάννης Κατσάμπας
- Παλεύει η Βάνα: Η αφαίρεση όγκου και η ανοσοθεραπεία - "Πρέπει να κάνω ακόμα ένα χειρουργείο"
- Εφορία: Στέλνει email για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων – Ποιους αφορά
- Πέθανε ο τραγουδιστής Γιάννης Κατσάμπας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν σε καλό κλίμα με το Κυπριακό στο τραπέζι
- Πιο φθηνό το ηλεκτρικό Dacia Spring
- Φρεγάτα «Ψαρά»: Τι drones αντιμετώπισε και τι δείχνει η κατάρριψή τους
- Πολιτική τέχνη: Εκθεση για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης στην Εθνική Πινακοθήκη
- Ανδρας στην Κίνα πιάστηκε με 100 ζωντανά φίδια στο παντελόνι του (Φωτό-Βίντεο)
- Κινέζικος παγκολίνος - είδος υπό εξαφάνιση γεννιέται στον ζωολογικό κήπο της Πράγας (Φωτό)
- Νότια Κορέα: Πολιτικός κατηγορεί τις γυναίκες για τις αυξημένες απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ ανδρών
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Πολιτική τέχνη: Εκθεση για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης στην Εθνική Πινακοθήκη
- Πιο φθηνό το ηλεκτρικό Dacia Spring
- Κινέζικος παγκολίνος - είδος υπό εξαφάνιση γεννιέται στον ζωολογικό κήπο της Πράγας (Φωτό)
- Νότια Κορέα: Πολιτικός κατηγορεί τις γυναίκες για τις αυξημένες απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ ανδρών
- Ανδρας στην Κίνα πιάστηκε με 100 ζωντανά φίδια στο παντελόνι του (Φωτό-Βίντεο)
- Φρεγάτα «Ψαρά»: Τι drones αντιμετώπισε και τι δείχνει η κατάρριψή τους
- Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν σε καλό κλίμα με το Κυπριακό στο τραπέζι
- ΝΑΤΟ: Παρέμβαση Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών - «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»
- Bρετανία: Συνελήφθη ο 26χρονος δράστης της τριπλής δολοφονίας
- Τζορτζ Κλούνει και 8 Δημοκρατικοί γερουσιαστές καλούν τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από τις εκλογές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ερντογάν: Συνεχίζουμε τις Προσπάθειες Καλής Γειτονίας με την Ελλάδα
- Ο Μπομπ Ντύλαν κυκλοφορεί boxset 431 κομματιών που ηχογραφήθηκαν το 1974
- Αρκάς: Την πάτησε ο Θανασάκης… έπαθε ψύξη – Καλημέρα σε ρυθμούς καύσωνα
- Απεργία στα ταξί σήμερα (11/7) στην Αθήνα - Τι ώρες τραβούν χειρόφρενο
- ΑΑΔΕ: Γιατί έπεσαν “βροχή” τα e-mail σε μισθωτούς συνταξιούχους
- «Συνεχίζουμε τις προσπάθειές για ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα» αναφέρει η τουρκική προεδρία για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
- Ενώπιον του ανακριτή σήμερα άλλοι έξι κατηγορούμενοι του κυκλώματος εκβιαστών
- Μεγάλος σεισμός στις Φιλιππίνες
- Γιατί φυλλορροεί η Αριστερά;
- Τζο Μπάιντεν: Εντείνονται οι πιέσεις να αποσύρει την υποψηφιότητά του – Προβληματισμός στο στρατηγείο του