Πολιτικό και εσωκομματικό «αγκάθι» για τη Μέρκελ το προσφυγικό

Αντιμέτωπη με το προσφυγικό βρίσκεται η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεδομένου ότι το 81% των Γερμανών πολιτών που συμμετείχε σε δημοσκόπηση δηλώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο στο προσφυγικό την ώρα μάλιστα που στα μέσα Μαρτίου θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια. Πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες
στιγμές στη θητεία της κ. Μέρκελ και η Ελλάδα διαδραματίζει ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο στη ευρωπαϊκή στρατηγική που προσπαθεί να χαράξει η καγκελάριος.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle η κ. Μέρκελ δίνει αγώνα δρόμου με το χρόνο προκειμένου να παρουσιάσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στο πεδίο του προσφυγικού, ενώ έχει να αντιμετωπίσει τρία μέτωπα που έχουν να κάνουν πρώτον με τις αντιδράσεις μέσα στο ίδιο της το κόμμα, δεύτερον με την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της και με την απροθυμία των Ευρωπαίων εταίρων να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι με αφορμή τα απογοητευτικά δημοσκοπικά ευρήματα του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD, σύμφωνα με τα οποία το 81% των πολιτών δηλώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο στο προσφυγικό, στελέχη του κόμματός της ζητούν όλο και πιο επιτακτικά να τεθεί ανώτατο όριο στους πρόσφυγες.

«Οι άνθρωποι στη Γερμανία είναι συνηθισμένοι από την καγκελάριο να επιλύει προβλήματα σε σύντομο διάστημα», δήλωσε το στέλεχος της K.O. των Χριστιανικών κομμάτων Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Αλλά προβλήματα που σχετίζονται με το προσφυγικό δεν μπορούν να επιλυθούν γρήγορα και μόνο από τη Γερμανία, η Χριστιανική Ένωση έλαβε σημαντικές αποφάσεις για να δρομολογήσει μείωση του αριθμού των προσφύγων, αλλά πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά και να κάνουμε γνωστές τις επιτυχίες μας».

Από την πλευρά του ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ, ειδικός σε θέματα Εσωτερικής Πολιτικής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εάν μέχρι την άνοιξη δεν φέρουμε αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την μέχρι τώρα πολιτική μας».

Ο ελληνικός παράγοντας

Ο αγώνας δρόμου για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών θα περάσει και από το συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

Η κ. Μέρκελ ελπίζει ότι μέχρι τότε θα έχουν λυθεί τα ζητήματα που αφορούν στην αποτελεσματική φύλαξη των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων, όπως αναφέρει στην ανάλυσή της η DW, η ολοκλήρωση των hot spots σε Ελλάδα και Ιταλία, η οριστικοποίηση του πακέτου βοήθειας ύψους 3 δισ ευρώ προς την Τουρκία και η συνέχιση της συζήτησης αναφορικά με την επανεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με την επίτευξη όλων αυτών η Γερμανίδα καγκελάριος ευελπιστεί ότι θα αποκλιμακωθεί η πίεση στα σύνορα της χώρας της.

Ενδεικτικός είναι και ο διάλογος που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο.

«Πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση για να επικεντρωθούμε στην προσφυγική κρίση», φέρεται να έχει πει η Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε στην Α. Μέρκελ ότι «κανείς δεν μπορεί να διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα» και γι’ αυτό πρότεινε «να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Φεβρουαρίου» και ζήτησε «η διάσταση απόψεων ανάμεσα στους θεσμούς να μην γίνει αιτία καθυστερήσεων».

Τσίπρας: Κανείς δεν μπορεί να διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα. Η αξιολόγηση να κλείσει εντός Φεβρουαρίου. Η διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να γίνει αιτία καθυστερήσεων.

Μέρκελ: Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γρήγορα για να επικεντρωθούμε στην προσφυγική κρίση.

Τσίπρας: Να σταματήσει το blame game και να συνεργαστούμε για να βρούμε λύση.

Μέρκελ: Αυτή είναι και δική μου προτεραιότητα. Πρέπει να εργαστούμε μαζί με τον Νταβούτογλου πολύ αυτό τον μήνα. Αν εφαρμοστεί η συμφωνία θα έχουμε μεγάλη μείωση ροών.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία της Ελλάδα είναι πρωταρχικής σημασίας κάτι που φαίνεται και από τη σημερινή επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας Μπερνάρ Καζνέβ και Τόμας ντε Μεζιέρ στην Αθήνα με τον τελευταίο να έχει ήδη προαναγγείλει ενίσχυση της βοήθειας από το Βερολίνο με δύο σκάφη του λιμενικού και 100 υπαλλήλους για να υποστηρίξουν τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Υποδεχόμενος, την Παρασκευή τους δύο υπουργούς, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, πως η Ελλάδα αυτή την ώρα σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, ενώ την ίδια στιγμή οι αριθμοί των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο είναι αμείλικτοι.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και υπογράμμισε ότι όλοι θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που, επίσης, έχουν αναλάβει.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα