«Πολιτιστική γενοκτονία» στον Καναδά: Τουλάχιστον 6.000 παιδιά αυτοχθόνων έχουν πεθάνει

O Καναδάς θεωρείται μια από τις πλέον προηγμένες του δυτικού κόσμου, της οποίας οι πολίτες εμφανίζονται να απολαμβάνουν υψηλό βιοτικό επίπεδο, διαχρονικά, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες.

Όπως παραδέχονται αξιωματούχοι της χώρας, όμως, τουλάχιστον 6.000 παιδιά αυτοχθόνων έχουν χάσει τη ζωή τους, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο «κοινοτικό» σχολικό σύστημα, που έχει προβλεφθεί για αυτά.

Ο πλέον αρμόδιος για την επίβλεψη της εκπαιδευτικής προόδου και τη διασφάλιση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, αλλά και ακεραιότητας, των αυτοχθόνων μαθητών, Murray
Sinclair, πρόεδρος της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, υπογραμμίζει πως ο συγκεκριμένος αριθμός αφορά μια εκτίμηση και θα μπορούσε να είναι κατά πολύ υψηλότερος.

«Πιστεύουμε πως δεν έχουμε ανακαλύψει καν ποιο θα ήταν το σύνολο, γιατί τα στοιχεία μας γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ελλιπή», είπε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. «Θα πίστευε κανείς πως θα είχαν επικεντρωθεί περισσότερο στο να κρατάνε αρχείο».

Η είδηση αυτή- και η παραδοχή από πλευράς των κρατικών αξιωματούχων, για αυτό το τόσο υψηλό νούμερο- φτάνει λίγο μόλις καιρό μετά την καταγγελία της ανώτατης δικαστικού λειτουργού της χώρας, Beverley McLachlin, πως ο Καναδάς προσπάθησε να διαπράξει μια «πολιτιστική γενοκτονία» εις βάρος των αυτοχθόνων.

«Το πιο κραυγαλέο ατόπημα στην καναδική ιστορία έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των αυτοχθόνων από πλευράς μας, την εποχή της αποικιοκρατίας», είχε σημειώσει.

Όσον αφορά τον όρο «πολιτιστική γενοκτονία», επίσης, τον θεωρεί ως τον καταλληλότερο όρο προκειμένου να περιγραφεί το τι ακριβώς συνέβη, ενώ προσθέτει πως «εάν προσπαθούσε κανείς να κάνει κάτι παρόμοιο σήμερα, θα ήταν εύκολα υπόλογος για ποινική δίωξη με την κατηγορία της γενοκτονίας».

*Ο όρος που χρησιμοποιείται για τους ιθαγενείς του Καναδά είναι First Nations.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα