Πολωνία: Νεκροί και τραυματίες από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο

Δύο εκρήξεις μεθανίου σε ανθρακωρυχείο στη νότια Πολωνία στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 20 τα ξημερώματα της Τετάρτης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας. Άλλα επτά άτομα αγνοούνται.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε περίπου 1.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια στο ορυχείο Πνιόβεκ στο Παβλόβιτσε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Mατέους Mοραβιέτσκι σε δημοσιογράφους έξω από τα γραφεία του ορυχείου.

Ο Moραβιέτσκι είπε ότι ξεκίνησε αμέσως επιχείρηση διάσωσης.

Μια δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε περίπου τρεις ώρες μετά την πρώτη και η επικοινωνία με κάποιους από τους διασώστες χάθηκε, είπε.

Η επιχείρηση διεκόπη λόγω της πυρκαγιάς που προκλήθηκε και των επικίνδυνων συνθηκών. Οι ειδικοί αξιολογούν την πιθανότητα επανέναρξης της αποστολής διάσωσης.

Το ορυχείο που λειτουργεί από την Jastrzebska Spolka Weglowa, ή JSW, εταιρεία εξόρυξης. Οι εισαγγελείς έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα.

Περισσότερα από 20 άτομα νοσηλεύτηκαν με σοβαρά εγκαύματα, είπε ο πρωθυπουργός. Οι γιατροί στο νοσοκομείο Siemianowice Slaskie, το οποίο ειδικεύεται στη θεραπεία εγκαυμάτων, είπαν ότι ορισμένοι από τους ασθενείς έχουν απειλητικά για τη ζωή τους τραύματα, συμπεριλαμβανομένων εγκαυμάτων στους πνεύμονές τους και σε μεγάλες περιοχές του σώματός τους.

Μεταξύ των θυμάτων των εκρήξεων συγκαταλέγονται και τα σωστικά συνεργεία, είπε ο Moραβιέτσκι.

«Μια τραγωδία συνέβη εδώ σήμερα», είπε, καθώς εξέφρασε τα λόγια συμπαράστασής στις οικογένειες και τόνισε την επικίνδυνη φύση των εργασιών εξόρυξης άνθρακα.

Η Πολωνία βασίζεται στον δικό της άνθρακα και σε εισαγωγές για σχεδόν το 70% της ενέργειάς της, επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που ανησυχούν για τις εκπομπές CO2 και την κλιματική αλλαγή.

Τα περισσότερα ανθρακωρυχεία βρίσκονται στην περιοχή της νότιας Σιλεσίας. Πολλοί κινδυνεύουν από εκρήξεις από την ξαφνική έκλυση μεθανίου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία μέχρι τον Μάιο. Η δράση είναι μέρος της προσπάθειας της Πολωνίας να αποδεσμεύσει την εξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, αλλά έρχεται επίσης ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Πηγή: Associated Press

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ Φινλανδία στον δρόμο ένταξης στο ΝΑΤΟBloomberg: Αυξάνονται στο Κρεμλίνο αυτοί που θεωρούν λάθος τον πόλεμο του Πούτιν στην ΟυκρανίαΤουρκία: Ερευνα για τον βανδαλισμό στην Αγία Σοφία, βαθιά ανησυχία εκφράζει η UNESCO
Keywords
Τυχαία Θέματα