Πώς αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μεσόγειο το νέο μέγαλο κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε στην Αίγυπτο

Ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Μεσογείου εκτιμάται πως ανακάλυψε ο ιταλικής ενεργειακή εταιρεία Eni στην Αίγυπτο. Πρόκειται για το οικόπεδο Ζορ που θα μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση φυσικού αερίου της Αιγύπτου για τις επόμενες δεκαετίες, με πιθανή την προοπτική και εξαγωγών, όπως τουλάχιστον εικάζουν οικονομικοί αναλυτές.

Η
Huffpost Greece απευθύνθηκε στον κύριο Κ.Ν. Σταμπολή, Αντιπρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για να μας εξηγήσει πόσο αλλάζει το νέο κοίτασμα αερίου τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μεσόγειο.

Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ανατροπή των ενεργειακών και γεωπολιτικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της ιταλικής εταιρείας υδρογονανθράκων ENI για την ανακάλυψη του νέου μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου, Ζορ, εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου;

"Όχι απλά ενισχύει τη θέση της Αιγύπτου καθώς το Ισραήλ δεν θα έχει δυνατότητες εξαγωγών στο μέγεθος που θα ήθελε προς την Αίγυπτο. Η προοπτική εξαγωγών ισραηλινού αερίου προς την Αίγυπτο δεν ματαιώνεται καθ’ ότι η αιγυπτιακή αγορά είναι λίαν απαιτητική και θα υπάρχουν πάντοτε περιθώρια για εισαγωγές".

Ρωτάμε τον κ. Σταμπολή εάν αναμένεται η Αίγυπτος να εξάγει φυσικό αέριο από αυτό το κοίτασμα: "Δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Το κοίτασμα αυτό μπορεί να καλύψει τη ζήτηση φυσικού αερίου της Αιγύπτου για τα επόμενα 15 χρόνια, με πιθανή την προοπτική εξαγωγών, εάν ανακαλυφθούν πιθανολογούμενες πρόσθετες ποσότητες. Στην Αίγυπτο επιδοτείται η ενέργεια με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη κατανάλωση. Μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή στην χώρα υπάρχει ένα ισλαμιστικό κίνημα που υποβόσκει, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να μην μπορούν να μειώσουν τις επιδοτήσεις καθώς φοβούνται ότι θα υπάρχουν κοινωνικές αναταραχές" και προσθέτει: " 'Όταν ξεκίνησε η αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο ήταν εξαγωγική και γι' αυτό κατασκευάστηκαν και δύο τέρμιναλς τα οποία σήμερα υπολειτουργούν".

Που εντόπισαν οι Ιταλοί το κοίτασμα;

"Αυτό εντοπίστηκε σε βάθος 1.450 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, καλύπτει μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, απέχει 190 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Αιγύπτου και υπολογίζεται πως έχει δυνατότητα παραγωγής έως και 30 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Εδώ θέλω να προσθέσω ότι βρίσκεται πολύ κοντά στα κοιτάσματα της Κύπρου".

Γιατί είναι η Ιταλική εταιρία που εντόπισε το κοίτασμα;

"Οι Ιταλοί βρίσκονται στην περιοχή από το 1955. Η Αίγυπτος είναι μια χώρα εκτός OPEC και συχνά προκηρύσσει διεθνείς οργανισμούς. Αυτόν το διαγωνισμό τον κέρδισαν οι Ιταλοί οι οποίοι όπως είπαμε βρίσκονται χρόνια στην Αίγυπτο".

Υπάρχει κάποιο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την Κύπρο από την ανακάλυψη αυτού του κοιτάσματος;

"Το γεγονός ότι εντοπίστηκε στο μέρος αυτό έχει σημασία για την Κύπρο καθώς έχει κάποια θαλάσσια οικόπεδα τα οποία συνορεύουν. Όλη αυτή η περιοχή έχει αποδεδειγμένα κοιτάσματα αερίων. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το οικόπεδο 12 της Κύπρου, γνωστό ως Αφροδίτη, έχει βεβαιωμένα αποθέματα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, το ισραηλινό Tamar (που ήδη παράγει) 7,9 τρισεκατομμύρια και το Leviathan που είναι υπό ανάπτυξη 17 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα."



Πότε θα αρχίσει η παραγωγή; : "Οι Ιταλοί λένε ότι αρχίσει η αξιοποίηση το 2017" απαντά ο κ. Σταμπολής.

Σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος ότι κάποια στιγμή θα αξιοποιήσουμε στην Ελλάδα τα κοιτάσματα που υπάρχουν ο κ. Σταμπολής απαντά:

"Δεν είμαι αισιόδοξος καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα και επιπλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την οικονομία και τις υπηρεσίες της".



Κλείνοντας ρωτάμε τον κ. Σταμπολή εάν πιστεύει πως εφόσον γίνουν γεωτρήσεις στην Ελλάδα θα προκύψουν περιβαλλοντικής φύσεως προβλήματα : "Θα σας απαντήσω με ένα απλό παράδειγμα. Από το 1981 υπάρχει συνεχής παραγωγή στο κοίτασμα του Πρίνου στον κόλπο της Θάσου και δεν έχει δημιουργηθεί απολύτως κανένα πρόβλημα. Εάν η αξιοποίηση γίνει με όλα τα στάνταρ ασφαλείας δε θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα".

Η ταυτότητα της EΝΙ

Η Eni, ένας ενεργειακός κολοσσός με κεφαλαιοποίηση περίπου 54 δισ. ευρώ, δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο πάνω από μια 60ετία μέσω της θυγατρικής IEOC. Eίναι μια από τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας στην Αίγυπτο που αντιστοιχεί σε 200.000 βαρέλια πετρελαίου σε ημερήσια βάση. Τον Ιούνιο, η Eni υπέγραψε συμφωνία εκμετάλλευσης με το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, ύψους 2 δισ. δολαρίων, ενώ είχε προηγηθεί μνημόνιο συνεργασίας τον Μάρτιο για τη διεξαγωγή ερευνών στο Σινά, τον κόλπο του Σουέζ, τη Μεσόγειο και στο Δέλτα του Νείλου.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα