Πως αντιμετώπιζαν οι αρχαίοι Ελληνες και Ρωμαίοι τα προβλήματα ψυχικής υγείας που είχαν

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 280 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν κατάθλιψη και περίπου ένα δισεκατομμύριο έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Οι άνθρωποι που ζούσαν στον αρχαίο κόσμο είχαν επίσης προβλήματα ψυχικής υγείας. Λοιπόν, πώς τα αντιμετώπισαν;Όπως θα δούμε, ορισμένες από τις απόψεις τους σχετικά με την ψυχική υγεία εξακολουθούν να είναι επίκαιρες σήμερα, παρόλο που μπορεί να αμφισβητήσουμε ορισμένες από τις μεθόδους τους.1. Η ψυχική μας κατάσταση είναι σημαντική

Προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη ήταν γνωστά στους ανθρώπους στον αρχαίο

κόσμο. Ο Όμηρος που έζησε γύρω στον όγδοο αιώνα π.Χ., πέθανε από κατάθλιψη.

Ήδη στα τέλη του πέμπτου αιώνα π.Χ., οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί αναγνώρισαν ότι η υγεία μας εξαρτάται εν μέρει από την κατάσταση των σκέψεών μας.

Στο «Επιδημίες», του Ιπποκράτη που γράφτηκε γύρω στο 400 π.Χ., μαθαίνουμε ότι οι συνήθειές μας σχετικά με τη σκέψη μας (καθώς και ο τρόπος ζωής, η ένδυση και η στέγαση, η σωματική δραστηριότητα και το σεξ) είναι οι κύριοι καθοριστικοί παράγοντες της υγείας μας.

2. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να μας αρρωστήσουν

Στο «Επιδημίες», επίσης μαθαίνουμε για τον Παρμενίσκο, του οποίου η ψυχική κατάσταση έγινε τόσο άσχημη που άρχισε να παραληρεί και τελικά δεν μπορούσε να μιλήσει. Έμεινε στο κρεβάτι για 14 ημέρες πριν θεραπευτεί. Δεν μας λένε πώς.

Αργότερα, ο διάσημος γιατρός Γαληνός της Περγάμου (μ.Χ. 129 έως 216) παρατήρησε ότι οι άνθρωποι συχνά αρρωσταίνουν εξαιτίας μιας κακής ψυχικής τους κατάστασης.

Ο Γαληνός περιέγραψε επίσης μερικούς από τους ασθενείς του που υπέφεραν από την ψυχική τους υγεία, συμπεριλαμβανομένων μερικών που αρρώστησαν βαριά και πέθαναν.

3. Οι ψυχικές ασθένειες μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν

Στον αρχαίο κόσμο, οι άνθρωποι είχαν πολλούς διαφορετικούς τρόπους για την πρόληψη ή τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών.

Ο φιλόσοφος Αρίστιππος, που έζησε τον πέμπτο αιώνα π.Χ., συμβούλευε τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στο παρόν για να αποφύγουν τις ψυχικές διαταραχές:

Συγκεντρώστε το μυαλό σας στην ημέρα, και μάλιστα σε εκείνο το μέρος της ημέρας κατά το οποίο ενεργεί ή σκέφτεται. Μόνο το παρόν μας ανήκει, όχι το παρελθόν ούτε το προσδοκώμενο. Το πρώτο έχει πάψει να υφίσταται και είναι αβέβαιο αν θα υπάρξει το δεύτερο.

Ο φιλόσοφος Κλινίας, που έζησε τον τέταρτο αιώνα π.Χ., είπε ότι όποτε συνειδητοποιούσε ότι θύμωνε, πήγαινε και έπαιζε μουσική στη λύρα του για να ηρεμήσει.

Οι γιατροί είχαν τις δικές τους προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας. Πολλοί συνιστούσαν ασθενείς να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους για να προσαρμόσουν την ψυχική τους κατάσταση.

Συμβούλεψαν τους ανθρώπους να ακολουθήσουν ένα νέο καθεστώς άσκησης, να υιοθετήσουν μια διαφορετική διατροφή, να ταξιδέψουν στη θάλασσα, να ακούσουν διαλέξεις φιλοσόφων, να παίζουν παιχνίδια  και να κάνουν νοητικές ασκήσεις ισοδύναμες με το σύγχρονο σταυρόλεξο ή sudoku

Για παράδειγμα, ο γιατρός Κέλιους Αυρελιάνος (πέμπτος αιώνας μ.Χ.) πίστευε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από παράνοια θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια ποικίλη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λίγο κρασί.

Οι γιατροί συνέστησαν επίσης στους ανθρώπους να παίρνουν φυτικά φάρμακα.

Για παράδειγμα, το βότανο ελλέβορος δόθηκε σε άτομα που έπασχαν από παράνοια. Ωστόσο, οι αρχαίοι γιατροί αναγνώρισαν ότι ο ελλέβορος θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος καθώς μερικές φορές προκαλούσε τοξικούς σπασμούς, σκοτώνοντας ασθενείς.

Άλλοι γιατροί, όπως ο Γαληνός, είχαν μια ελαφρώς διαφορετική άποψη. Πίστευε ότι τα ψυχικά προβλήματα προκλήθηκαν από κάποια ιδέα που είχε κυριεύσει το μυαλό. Πίστευε ότι τα ψυχικά προβλήματα θα μπορούσαν να θεραπευτούν αν αυτή η ιδέα αφαιρούνταν από το μυαλό και έγραψε :

Ένα άτομο του οποίου η ασθένεια προκαλείται από τη σκέψη θεραπεύεται μόνο με τη φροντίδα της ψευδούς ιδέας που έχει κυριεύσει το μυαλό του, όχι με φαγητά, ποτά, [ρούχα, στέγαση], μπάνια, περπάτημα και άλλα τέτοια (μέτρα).

4. Η αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας χρειάζεται προσπάθεια

Σε γενικές γραμμές, οι αρχαίοι πίστευαν ότι η διατήρηση της ψυχικής μας κατάστασης απαιτούσε προσπάθεια. Αν ήμασταν ανήσυχοι ή θυμωμένοι ή απελπισμένοι, τότε έπρεπε να κάνουμε κάτι που μας έφερε το αντίθετο από αυτά τα συναισθήματα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, σκέφτηκαν, κάνοντας κάποια δραστηριότητα που αντιμετώπιζε άμεσα τα συναισθήματα που βιώνουμε.

Για παράδειγμα, ο Κέλιους Αυρελιάνος είπε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη πρέπει να κάνουν δραστηριότητες που τους προκαλούν να γελούν και να είναι χαρούμενοι, όπως να πηγαίνουν να δουν μια κωμωδία στο θέατρο.

Ωστόσο, οι αρχαίοι δεν πίστευαν ότι καμία δραστηριότητα ήταν αρκετή για να γίνει υγιής η ψυχική μας κατάσταση. Το σημαντικό ήταν να κάνει μια γενική αλλαγή στον τρόπο ζωής και σκέψης κάποιου.

Όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε προβλήματα ψυχικής υγείας, έχουμε σαφώς πολλά κοινά με τους αρχαίους προγόνους μας. Πολλά από αυτά που είπαν φαίνονται τόσο επίκαιρα τώρα όσο πριν από 2.000 χρόνια, ακόμα κι αν χρησιμοποιούμε διαφορετικές μεθόδους και φάρμακα σήμερα.

Πηγή: The Conversation

Related...Νέα μελέτη αποκαλύπτει μια ανησυχητική συνέπεια της χρόνιας μοναξιάς στην υγεία μαςΚατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας: Το Νο1 σημάδι που οι άνθρωποι συχνά παραγνωρίζουνΜε μαγνητικές σαρώσεις του εγκεφάλου μπορούν να εντοπιστούν έξι διαφορετικοί τύποι κατάθλιψης
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνες, Ρωμαίοι,ellines, romaioi