Πώς γιορτάζουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε 19 χώρες του κόσμου

Η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς έφτασε! Και είναι η καλύτερη δικαιολογία που θα έχετε όλο το χρόνο για να πιείτε ένα ποτάκι -και δύο και τρία.

Ξέρουμε αρκετό κόσμο που συνήθως ταξιδεύει κατά τη διάρκεια των γιορτών, για αυτό και ρωτήσαμε μερικούς από τους ομογενείς φίλους μας -καθώς και συναδέλφους μας από τις διάφορες εκδόσεις της HuffPost ανά τον κόσμο- ποιες είναι οι παραδόσεις που έχουν για την Πρωτοχρονιά
αλλά και τι προπόσεις συνηθίζουν να κάνουν για να υποδεχτούν το νέο έτος. Αν βρεθείτε σε κάποια από τις παρακάτω χώρες για να μετρήσετε αντίστροφα για το 2016, τώρα ξέρετε πώς να κάνετε πρόποση σαν ντόπιος. Αν πάλι μείνετε στην Ελλάδα, κρατήστε τη γνώση για τα μελλοντικά σας ταξίδια.

Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία οι άνθρωποι λένε «Akemashite omedetou gozaimasu!» (Ευτυχισμένο το νέο έτος!) τα μεσάνυχτα. Στην πρόποση, λένε «Kanpai!» (Στην υγειά μας!).

Μεγάλη Βρετανία

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του Lifestyle της βρετανικής έκδοσης της HuffPost, Brogan Driscoll, οι Άγγλοι λένε «Ευτυχισμένο το νέο έτος» ενώ κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου και σχηματίζουν έναν κύκλο τραγουδώντας το «Auld Lang Syne». Φυσικά, λένε και «στην υγειά μας!».

Καναδάς / Αμερική

Οι παραδόσεις του Καναδά και της Αμερικής μοιάζουν αρκετά. H αρχισυντάκτρια του Lifestyle στην καναδική HuffPost, Rebecca Zamon, λέει «(Ακολουθούμε την) λίγο πολύ καθολική συνήθεια της αντίστροφης μέτρησης από το 10 και λέμε “Καλή χρονιά!”. Έπειτα φιλάμε όποιον βρίσκεται κοντά μας -αν θέλει, βέβαια».

Κορέα

Στην Κορέα οι άνθρωποι λένε «새해 복 많이 받으세요 (Saehae bok mani baduseyo)» που σημαίνει «Να έχεις πολλή καλή τύχη την νέα χρονιά!». Κάνουν πρόποση λέγοντας «Gunbae!».

Βραζιλία

Στη Βραζιλία λένε «Feliz Ano Novo» (Καλή Χρονιά) και «Saúde» (Salud).

Επίσης, σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της HuffPost Brazil, αν οι Βραζιλιάνοι κάνουν αλλαγή χρόνου στην παραλία, πηγαίνουν στη θάλασσα και βουτάνε μέσα στα κύματα επτά φορές, επειδή πιστεύουν ότι αυτό θα τους φέρει τύχη στη νέα χρονιά.

Γαλλία

Ο Paul Ackermann, αρχισυντάκτης της γαλλικής HuffPost, λέει πως οι Γάλλοι λένε «Bonne année!» (Καλή Χρονιά!) στην αλλαγή του χρόνου, και το συνδοεύουν μαζί με το παραδοσιακό «bise» (από ένα φιλί στο κάθε μάγουλο).

Κίνα

Στην Κίνα οι άνθρωποι γιορτάζουν το νέο έτος συνήθως δύο φορές το χρόνο: στη δυτική Πρωτοχρονιά και στην Κινέζικη Πρωτοχρονιά. Ο συντάκτης της κινέζικης HuffPost, John Zhou λέει πως σύμφωνα με την παράδοση ο κόσμος πηγαίνει σε οικογενειακά δείπνα (Nian Ye Fan) την Κινέζικη Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πολλοί όμως προτιμούν να βγουν και να απολαύσουν τα πυροτεχνήματα και τις εκδηλώσεις κατά την δυτική Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ο κόσμος λέει «Xin Nian Hao» που σημαίνει «Καλή χρονιά!» όταν το ρολόι δείξει 12.

Ελλάδα

Οι παραδόσεις της Ελλάδας δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτό το θέμα. Η αρχισυντάκτρια του πολιτιστικού τμήματος της ελληνικής HuffPost, Δέσποινα Τριβόλη, ενημέρωσε τους ξένους συναδέλφους μας πως στη χώρα μας μετά την αλλαγή του χρόνου λέμε «Χρόνια Πολλά!» συνοδευόμενα από φιλιά και αγκαλιές και πως επίσης, μετά τα μεσάνυχτα, το έθιμο θέλει να σπάμε ένα ρόδι στο κατώφλι της πόρτας μας. Το ρόδι συμβολίζει την ευτυχία και την ευημερία και όσο περισσότεροι καρποί ξεχυθούν από μέσα του -και όσο πιο χάλια γίνει το σπίτι- τόσο πιο τυχερή θα είναι η νέα χρονιά.

Αυστραλία

Οι παραδόσεις της Αυστραλίας είναι παρεμφερείς με αυτές της Αμερικής, του Καναδά και της Αγγλίας. Ο κόσμος λέει «Καλή Χρονιά!» ή, όπως προσθέτει ο αρχισυντάκτης της αυστραλιανής HuffPost, Tory Maguire, αν έχουν καταναλωθεί πολλά ποτήρια αλκοόλ: «I love youse all» (ένα, κάπως μασημένο, «σας αγαπώ όλους»).

Κολομβία

Σύμφωνα με την Carolina Moreno, την συντάκτρια του Latino Voices της αμερικάνικης HuffPost, οι Κολομβιανοί φωνάζουν «Feliz Año Nuevo» και αγκαλιάζονται. Έπειτα καταναλώνουν 12 ρώγες σταφυλιού για κάθε έναν από τους 12 μήνες του νέου έτους. Ενώ τρώνε τα σταφύλια κάνουν και από μία ευχή για τη νέα χρονιά (σύνολο 12 ευχές). Κάποιοι παίρνουν μια βαλίτσα και τριγυρνούν με αυτή στο τετράγωνο -σύμφωνα με το έθιμο, αυτό σημαίνει πως θα έχεις πολλές ευκαιρίες για ταξίδια μέσα στο χρόνο. Κάποιοι άλλοι καίνε μεγάλα κέρινα ομοιώματα, μια κίνηση που συμβολίζει το «τέλος τα παλιά, πάμε για νέα πράγματα».

Το αντίστοιχο του «Γεια μας!» είναι είτε το «Salud!» είτε το «Chin Chin».

Ιταλία

Οι Ιταλοί λένε «Buon anno!», που σημαίνει «Καλή χρονιά!» και «Cin cin» (το αντίστοιχο του «γεια μας!»). Η Adele Sarno, η social editor της ιταλικής HuffPost, λέει πως στην Νότια Ιταλία κάποιοι πετούν παλιά πιάτα και άλλα παλιά πράγματα από το παράθυρο για να συμβολίσουν το «τέλος με τα παλιά, πάμε για νέα».

Δανία

Οι Δανοί λένε «skål» που σημαίνει «γεια μας!». Επίσης υπάρχει η πιθανότητα να το ρίξουν στο τραγούδι μετά την αλλαγή του χρόνου, αυτό όμως εξαρτάται από την περίσταση.

Ρουμανία

Στη Ρουμανία ο κόσμος συνήθως τσουγκρίζει τα ποτήρια και λέει «Noroc!» το οποίο σημαίνει, κυριολεκτικά, «Καλή τύχη» ή λένε «Sănătate», που σημαίνει «στην υγεία σου».

Το δικό τους «Καλή χρονιά» είναι το «Un An Nou Fericit».

Ισπανία

Στην Ισπανία ο κόσμος λέει συνήθως «salud» στις προπόσεις ή «chin chin» αντί για «cheers!». Η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς όμως είναι μια ξεχωριστή περίσταση, κατά την οποία οι Ισπανοί λένε «Feliz Año» ή «Feliz Año Nuevo» (Καλή χρονιά) ενώ τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους. Επίσης, συνήθως «χτυπούν» το ποτήρι στο τραπέζι πριν πιουν.

Η συντάκτρια του Lifestyle της ισπανικής HuffPost, Margarita Lazaro, μας είπε πως είναι γρουσουζιά να τσουγκρίζεις με νερό ή με πλαστικό ποτήρι. Λέει επίσης πως μερικές φορές οι άνθρωποι βάζουν ένα χρυσό δαχτυλίδι στο ποτήρι με τη σαμπάνια τους και φορούν κόκκινα ρούχα για να προσελκύσουν χρήματα και αγάπη για τη νέα χρονιά.

Οι νέοι λένε επίσης «Arriba, abajo, al centro y pa' dentro» (Πάνω, κάτω, στο κέντρο και μέσα). Τα μεσάνυχτα, όταν το ρολόι χτυπήσει 12 φορές, οι Ισπανοί τρώνε 12 ρώγες σταφυλιού με την οικογένεια ή/και τους φίλους τους. Έπειτα, δίνουν από δύο φιλιά στο μάγουλο σε όλους μέσα στο δωμάτιο.

Τσέχικη Δημοκρατία

Στην Τσεχία ο κόσμος κάνει πρόποση με τα πάντα (μπύρα, κρασί, σφηνάκια) και λέει «Na zdravi!» («στην υγειά μας»). Οι περισσότεροι κρατούν την οπτική επαφή κατά την πρόποση (αν και όχι πάντα). Όταν τσουγκρίζουν με μπύρα φροντίζουν να χτυπάνε πρώτα τις κορυφές των ποτηριών και μετά τους πάτους και τα χτυπούν στο τραπέζι πριν πιουν. Τα σφηνάκια είναι πιο «προσωπικά», ειδικά όταν πίνεις για πρώτη φορά με κάποιον. Σε αυτή την περίπτωση ο κόσμος λέει «Ahoj!» (Γεια!) που σημαίνει κάτι σαν «σε θεωρώ καλό μου φίλο». Σημαίνει επίσης πως αυτό το άτομο σε βλέπει πλέον λιγότερο επίσημα και περισσότερο φιλικά. Όταν κάποιος σε προσκαλεί σπίτι του και σου προσφέρει σφηνάκι με σπιτικό ποτό, μην αρνηθείς ποτέ γιατί αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως αρνείσαι τη φιλία του.

Το «Καλή χρονιά!» τους, είναι το «Šťastný nový rok!».

Γερμανία

Ο αρχισυντάκτης της γερμανικής HuffPost, Sebastian Matthes μας είπε πως οι Γερμανοί μετρούν αντίστροφα από το 10 και λένε «Frohes neues Jahr» (Καλή χρονιά). Αγκαλιάζουν τους πάντες και έπειτα πολλοί επιλέγουν να ρίξουν λίγο καυτό μολύβι σε κρύο νερό για να «διαβάσουν το μέλλον τους για τη νέα χρονιά» βάσει των σχημάτων που θα εμφανιστούν στο νερό.

Όταν κάνουν πρόποση λένε «Prost!» («Cheers!») ή το πιο επίσημο «Zum Wohl!» (εις υγείαν).

Ινδία

Σύμφωνα με την συντάκτρια του Lifestyle της HuffPost India, Aashmita Nayar, υπάρχει κι εδώ η κλασική αντίστροφη μέτρηση 10-9-8 (σε μερικά μέρη συνοδευόμενη από το κλασικό τραγούδι «The Final Countdown»), μαζί με τα εθιμοτυπικά φιλιά και αγκαλιές μετά τα μεσάνυχτα.

Στην Ινδία λένε «Naya Saal Mubarak» (Καλή Χρονιά), αν και συνήθως το λένε στα αγγλικά (Happy New Year).

Λίβανο

Ο φίλος μας από το Λίβανο, Raya Musallam μας είπε πως μόλις περάσουν τα μεσάνυχτα οι νέοι άνθρωποι τηλεφωνούν σε φίλους και συγγενείς και όποιος προλάβει και τους πει πρώτος «Καλή χρονιά!», του δίνουν λεφτά.

Στα αραβικά η πρόποση που γίνεται τα μεσάνυχτα είναι το "فى صحتك" ή απλά "صحتك" (διαβάζεται “sahetak” και σημαίνει “στην υγειά σου”).

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της Huffington Post.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα