Πώς η Λιζ Τρας οδήγησε τη Βρετανία στο ίδιο επίπεδο δανεισμού Ελλάδας και Ιταλίας

Το μεγάλο «χάος» στη Βρετανική οικονομία, όπως το αποκαλούν οικονομικοί αναλυτές, έχει πλήξει την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές με το «στοίχημα» της Λιζ Τρας να στοιχίζει ακριβά στη χώρα. Προς το παρόν τουλάχιστον.

Η απροσδόκητη βουτιά της στερλίνας στις αρχές της εβδομάδας, στα 1,03 δολάρια για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, συμπαρέσυρε και την τιμή των 10ετών και 5ετών κρατικών ομολόγων που επίσης αυξήθηκε.

Σε ανάλυσή του το CNN Business,

αναφέρει ότι λίγοι είναι οι αναλυτές που πιστεύουν πλέον, ότι η αστάθεια στην οικονομία έχει τελειώσει σύντομα.

Οι τιμές των ομολόγων, παραμένουν ασταθείς και όταν η σκόνη καταλαγιάσει, η χώρα θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει μια απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού, εντείνοντας την πίεση σε μια οικονομία, που ήδη αντιμετωπίζει πληθωρισμό σχεδόν 10% το 2022 και βρίσκεται στην αρχή μιας ύφεσης.

«Πρόκειται για μια κατάσταση όπου το κόστος δανεισμού του κράτους - και επομένως το κόστος δανεισμού όλων των βρετανών - είναι απίστευτα ευάλωτο», δήλωσε στο BBC ο οικονομολόγος και σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Βρετανία όπως Ελλάδα και Ιταλία

Η βουτιά της στερλίνας, θα έχει σύντομα κι άλλες επιπτώσεις όπως στο κόστος των εισαγωγών, ενώ θα εντείνει την πίεση προς στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει συντομότερα και πιθανότατα περισσότερο τα επιτόκιά της.

Το μεσοπρόθεσμο κόστος δανεισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μετράτε από την απόδοση των πενταετών ομολόγων, έχουν εκτοξευθεί ήδη στο επίπεδο ή και παραπάνω, από τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα.

Δύο χωρών που θεωρούνται ως τα πιο «επικίνδυνα στοιχήματα» για τους επενδυτές λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους τους.

Το χρέος της Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 189% τον Μάρτιο, ενώ της Ιταλίας ακολουθεί στο 153% με το αντίστοιχο στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι σχεδόν στο 100%.

.Γιατί το κόστος δανεισμού έχει εκτιναχθεί

Οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλο τον κόσμο έχουν εκτοξευθεί, καθώς οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει μια επιθετική νομισματική πολιτική αύξησης των επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου εκτινάχθηκε απότομα μετά τον προϋπολογισμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τρας, εξαιτίας του νέου δανεισμού που θα χρειαστεί να καταφύγει η βρετανική κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει τις μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές των τελευταίων 50 ετών.

Μια δημοσιονομική πολιτική, που συμπίπτει με την ενεργειακή κρίση και την ανάγκη η κυβέρνηση να καλύψει μεγάλο μέρος των τιμολογίων ενέργειας, τουλάχιστον για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Η Βρετανία, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, έχοντας μεγάλη ανάγκη να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα όχι από φόρους αλλά από επενδυτές. Κι αυτό έρχεται σε μια στιγμή που η Τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται να αρχίσει να πουλά ορισμένα από τα κρατικά της ομόλογα, τα οποία αύξησε στην περίοδο της πανδημίας.

Προηγουμένως, οι αγορές απορροφούσαν περίπου 100 δισεκατομμύρια £ (108 δισεκατομμύρια δολάρια) σε βρετανικά ομόλογα ετησίως, σύμφωνα με τον Ρος Γουόκερ, επικεφαλής οικονομολόγο στη NatWest Markets. 

Καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας γίνεται από αγοραστής - πωλητής, και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται περισσότερο, η προσφορά θα ανέλθει σε περίπου 300 δισεκατομμύρια λίρες (323 δισεκατομμύρια δολάρια), δηλαδή τριπλάσια από πριν.

Όμως οι επενδυτές, που είναι ένας σημαντικός και αστάθμιτος παράγοντας, δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στην βρετανική οικονομία, καθώς θεωρούν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να τονώσει την ανάπτυξη ενισχύοντας τη ζήτηση, έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία προσπαθεί να μειώσει τη ζήτηση, ώστε να μπορέσει να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την Τρας

Στις αρχές Αυγούστου, η απόδοση του 5ετούς βρετανικού ομολόγου ήταν στο 1,55% ενώ χθες, εκτοξεύτηκε στο 4,27%. 

Μια τεράστια αύξηση για τις αγορές όπου οι αλλαγές κυμαίνονται συνήθως σε μικροσκοπικά κλάσματα του ποσοστού.

Αντίθετα, οι επιπτώσεις είναι αστραπιαίες στην πραγματική οικονομία με τα νοικοκυριά να πλήττονται άμεσα. 

«Σύντομα, η κυβέρνηση θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της, γεγονός που θα την αναγκάσει να μειώσει τις παροχές και στο τέλος να αυξήσει τους φόρους. Παράλληλα, τα υψηλότερα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας (τα οποία πληροφορίες θέλουν να φτάνουν το 6%) θα κάνουν πιο ακριβά τα δάνεια για κατοικίες» δήλωσε ο Άντριου Γουίσαρτ, ανώτερος οικονομολόγος στην Capital Economics. 

Το Resolution Foundation, μια δεξαμενή σκέψης που ασκεί κριτική στα σχέδια της κυβέρνησης Τρας, εκτιμά ότι οι κινήσεις της αγοράς ομολόγων θα προσθέσουν περίπου 14 δισεκατομμύρια λίρες (15,1 δισεκατομμύρια δολάρια) στο κόστος δανεισμού της Βρετανίας, μέχρι το 2026 και 2027.

(με πληροφορίες από CNN)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ «μαύρη» βδομάδα της βρετανικής οικονομίας ρίχνει ξανά τη στερλίνα και τρομάζει το ΔΝΤΚαταρρέει η στερλίνα μετά τις ιστορικές περικοπές φόρων που φέρνουν στα όρια της την οικονομίαΟι παγκόσμιοι πετρελαϊκοί γίγαντες που ελέγχουν την αγορά LNG και «παίζουν» με τις τιμές
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Λιζ Τρας, Βρετανία, Ελλάδας, Ιταλίας,pos, liz tras, vretania, elladas, italias