Πώς η στάση του Τραμπ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής μπορεί να επηρεάσει τις φτωχότερες γυναίκες του πλανήτη

Χιλιάδες μίλια μακρυά από το χάος του Κογκρέσου, σε μια κατεστραμμένη όχθη ενός ποταμού στο νότιο Μπαγκλαντές, βρίσκεται η Taslima.

Κρατάει στην αγκαλιά της τον 18 μηνών γιο της και αναρωτιέται πώς θα τον ταιΐσει.

«Όταν έρχονται οι καταιγίδες, στριμωχνόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο και προσεύχομαι να μην καταρρεύσει το σπίτι μας για ακόμα μια φορά», λέει η ίδια, μητέρα πέντε παιδιών.

Η Taslima στο Patuakhali, στο νότιο Μπανγκλαντές, με το γιο της, Μοχάμεντ.

Η Taslima, 32 ετών, ζει στο Μπανγκλαντές, σε μια χώρα με χαμηλό υψόμετρο, η οποία είναι
και από τις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.

Το σπίτι της έχει καταστραφεί από πλημμύρες αρκετές φορές και τώρα κατοικεί στο μοναδικό χώρο που έχει διαθέσιμο - μια υπό κατάρρευση κατασκευή δίπλα στο ποτάμι.

Όπως έχει συμβεί σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, η Taslima έχει περιθωριοποιηθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η Taslima έξω από τη φτωχική της καλύβα σε ένα ανάχωμα του ποταμού.

Πιθανότατα δε θα δει ποτέ το χάος που έχει έρθει στην Ουάσινγκτον, την ώρα που ο πιο ισχυρός άνδρας του κόσμου εκδίδει διατάγματα υποβαθμίζοντας εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.

Εντούτοις, η στάση του Τραμπ απέναντι στην κλιματική αλλαγή τις επόμενες μέρες θα την επηρεάσει.

Αν ο Τραμπ δεν τηρήσει τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, όπως προέβλεψε ο πρώην σύμβουλός του για το κλίμα την περασμένη εβδομάδα, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε χρόνια προσεκτικής, συλλογικής δουλειάς που γίνεται για να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι αν δεν αναλάβουμε δράση, όχι μόνο οι πολιτείες των μικρών νησιών θα μείνουν ακατοίκητες, αλλά πάνω από 13 εκατομμύρια Αμερικανοί ενδέχεται να εκτοπιστούν από την ανερχόμενη στάθμη της θάλασσας.

Αν ο κόσμος είναι ανήσυχος τώρα με το μεταναστευτικό, μια πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση είναι πιθανή.

Το σενάριο αυτό πάντως μπορεί να αποφευχθεί αν οι ηγεσίες ανά τον κόσμο αφοσιωθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αξιοθαύμαστες προσπάθειες γίνονται για να μετριαστούν οι πιο καταστροφικές της συνέπειες.

Σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως στο Μπανγκλαντές, αυτές οι προσπάθειες γίνονται από γυναίκες.

Η Haoa κοιτάζει τα υπό κατάρρευση αναχώματα που υποτίθεται θα προστατεύσουν το χωριό της από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Όταν οι πλημμύρες κατέστρεψαν τη σοδειά της το 2009, η Haoa δε μπορούσε να ταΐσει τα δυο της παιδιά. Αυτό της έδωσε κίνητρο να αναλάβει δράση.

«Έγινα μέλος μιας ομοσπονδίας αγροτών για να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τη σοδειά μας σε περιοχές που της επηρεάζει το θαλασσινό νερό», είπε η 32χρονη από το Μπανγκλαντές.

Η ομοσπονδία, που χρηματοδοτείται από τη μη κυβερνητική οργάνωση ActionAid, βοήθησε στο να φτιαχτούν χαντάκια σε οκτώ κανάλια ώστε να διατηρείται το φρέσκο νερό για τη γεωργία.

Η ActionAid έχει επίσης χρηματοδοτήσει κι άλλα σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, όπως η ανύψωση χωριών σε βάσεις που είναι πάνω από το επίπεδο πλημμυρών και η παροχή στους αγρότες σπόρων ρυζιού ανθεκτικών στο αλάτι.

Αυτές οι πρωτοβουλίες όμως θα υποστούν σοβαρό πλήγμα αν οι ΗΠΑ, μία από τις πιο μεγάλες χώρες σε εκπομπές άνθρακα, αθετήσει τις υποσχέσεις της.

Σπίτια στην παράκτια περιοχή του Μπανγκλαντές

Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας η διοίκηση Τραμπ διέγραψε τις όποιες αναφορές για την κλιματική αλλαγή από την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου. Λίγο νωρίτερα ο Τραμπ είχε περιγράψει την κλιματική αλλαγή ως απάτη (hoax) και είπε πως θέλει σημαντικές προσωπικότητες της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην καρδιά της κυβέρνησής του.

Μέσα σε αυτό το ανησυχητικό σκηνικό, σημάδια ελπίδας εμφανίστηκαν στους δρόμους.

Πλακάτ στη διαμαρτυρία των γυναικών στο Λονδίνο στις 21 Ιανουαρίου 2017

Ήρθαν από διάφορα πλακάτ που υψώθηκαν στη διάρκεια της Διαμαρτυρίας των Γυναικών, που προέτρεπαν τον Τραμπ να δώσει προτεραιότητα στον πλανήτη.

Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες.

Για το καλό γυναικών όπως η Taslima και η Haoa, πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε να ακουστούν οι φωνές μας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη The Huffington Post UK και μεταφράστηκε στα ελληνικά.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα