Πώς ήταν ο Δράκουλας; Βιομοριακό υλικό από γράμμα 550 ετών ξεκλειδώνει τα μυστικά της ζωής του
«Μια σκοτεινή και θυελλώδη νύχτα του Μαΐου του τρέχοντος έτους, και ακριβώς 125 χρόνια από την ημέρα που ο Μπραμ Στόκερ δημοσίευσε το πιο εμβληματικό vampire novel («Dracula»), δύο άνθρωποι εξέταζαν ένα έγγραφο ηλικίας άνω των 500 ετών, υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον Δράκουλα σε ένα δωμάτιο στην Τρανσυλβανία»...
Με αυτή την ταιριαστή για το θέμα εισαγωγή, δημοσίευμα του Guardian εστιάζει στην αποστολή
Το ζεύγος, που συχνά πολλοί τους αποκαλούν «ντετέκτιβ πρωτεϊνών», αν και προτιμούν τον όρο «ιστορικοί χημικοί», μπορούν με την επιστημονική μέθοδο που εφαρμόζουν μόνο να εξάγουν σημαντικές πληροφορίες για την φυσική κατάσταση του ιστορικού πολέμαρχου και πρίγκιπα της Βλαχίας αλλά και για τις περιβαλλοντικές συνθήκες στον τόπο που ζούσε.
«Υπήρχε κάτι το μυστικιστικό, μια περίεργη αίσθηση, κατά την εξαγωγή μορίων του Δράκουλα την ημέρα που κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ πριν από 125 χρόνια», είπε ο Γκλεμπ Ζιλμπερστάιν.
«Δεν το είχαμε σχεδιάσει να γίνει την συγκεκριμένη ημερομηνία. Όλη τη νύχτα που δουλεύαμε έβρεχε, τα σκυλιά ούρλιαζαν και οι κεραυνοί άστραφταν στον ουρανό. Ήταν πραγματικά μια πολύ μαγική ατμόσφαιρα. Ο Κόμης Δράκουλας ευλόγησε την απελευθέρωσή του από το ρουμανικό αρχείο».
Το τόσο δραματικό σκηνικό, όλο θεατρικότητα, που περιγράφει έρχεται βέβαια σε αντίθεση με την πρωτοποριακή επιστήμη που βρίσκεται στο επίκεντρο του εγχειρήματός του με την Σβετλάνα Ζίλμπερσταϊν.
«Η δουλειά μας είναι να βρούμε τα βιοχημικά ίχνη που έμειναν από την εποχή που δημιουργήθηκε ένα ιστορικό αντικείμενο ή όταν χρησιμοποιήθηκε από κάποιο ιστορικό πρόσωπο. Όταν βρεθούν ’’ιστορικά βιομόρια’’, αρχίζουμε να τα αναλύουμε. Δηλαδή προσπαθούμε να προσδιορίσουμε την μοριακή σύσταση και την ηλικία των μορίων. Επικεντρωνόμαστε σε πρωτεΐνες και μεταβολίτες».
«Αυτά τα μόρια είναι πιο σταθερά από το DNA και παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές συνθήκες αλλά και την υγεία, τον τρόπο ζωής, τη διατροφή του ιστορικού προσώπου».
Οι Ζίλμπερσταϊν γεννήθηκαν στο Καζακστάν και τα τελευταία 26 χρόνια έδρα του είναι το Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Μαζί με τον καθηγητή Πιέρ Τζιόρτζιο Ριγκέττι, του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, ανέπτυξαν τη βιοχημική ανάλυση που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή πρωτεϊνών από αντικείμενα που άγγιξαν ή φόρεσαν ανθρώποι που έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια.
Η πρώτη τους δουλειά εστίαζε στο αρχικό χειρόγραφο του αριστουργηματικού μυθιστορήματος του σοβιετικού συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ ”Ο μαιτρ και η Μαργαρίτα”.
Ο Γλεμπ Ζίλμπεσταϊν λέει: «Βρήκαμε ίχνη μορφίνης και πρωτεϊνών παθολογίας των νεφρών στις σελίδες του χειρογράφου, αποδεικνύοντας ότι το έγραψε ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια φαρμάκων που λάμβανε για να ανακουφίσει τον οξύ πόνο στα νεφρά».
To Κάστρο Μπραν στην Ρουμανία, στο μυθιστόρημα του Στόκερ είναι το σπίτι του κόμη ΔράκουλαΜετά τον Μπουλγκάκοφ, ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας τη ίδια διαδικασία χρησιμοποιώντας μια φανέλα του άλλου μεγάλου ρώσου θεατρικού συγγραφέα, Άντον Τσέχοφ.
«Αναλύσαμε τη φανέλα που φορούσε όταν πέθανε και το τελευταίο του γράμμα. Ο Τσέχοφ έπασχε από φυματίωση και χρησιμοποιούσε διάφορες ουσίες ως παυσίπονα, αλλά πέθανε από εγκεφαλικό. Μετά τον Τσέχοφ, αρχίσαμε να ερευνούμε την επιστολή του Τζορτζ Όργουελ στη Μόσχα και βρήκαμε ίχνη φυματίωσης, από την οποία προσβλήθηκε στην Ισπανία».
Όπως εξηγεί, η ανάλυση που γίνεται παρέχει ένα στιγμιότυπο του τρόπου ζωής του ατόμου και των συνθηκών του περιβάλλοντός του όταν χειρίστηκε οποιοδήποτε αντικείμενο τίθεται υπό επεξεργασία.
Στην περίπτωση του Βλαντ Δράκουλα, αυτό είναι μια επιστολή που έγραψε στους κατοίκους του Σίμπιου, που βρίσκεται στη σημερινή Ρουμανία, στις 4 Αυγούστου 1475, ενημερώνοντάς τους ότι θα έμενε σύντομα στην πόλη τους.
«Με την ανάλυσή μας, αναμένουμε να λάβουμε ένα στιγμιότυπο από ένα μοριακό πορτρέτο του Βλαντ Δρακουλα, όταν έγραψε ή υπέγραφε αυτές τις επιστολές, δηλαδή στοιχεία για την υγεία του, τι έτρωγε και πώς ήταν το περιβάλλον του».
Πηγές: The Guardian, Smithsonian Magazine, Britannica, ScreenRant
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μπρους Γουίλις: «Θρίλερ» με τη διαθήκη του - Από τα 250 εκατ. αφήνει μόνο από 1 στις κόρες του με τη Ντέμι Μουρ
- Το αμφιλεγόμενο «κόλπο» μητέρας για να γλιτώσει λεφτά στο σούπερ μάρκετ και οι αντιδράσεις
- Το τηλεφώνημα της Καϊλή στον Χατζηδάκη, το "φως" στα Εξάρχεια και το βιολί της Κεραμέως
- Ποιος γιορτάζει σήμερα Τρίτη 13 Δεκεμβρίου
- Γερμανική έρευνα αποκαλύπτει: «Δραματική αύξηση της μυοκαρδίτιδας μετά τα εμβόλια»
- Σεισμός στην Τουρκία - Αισθητός και σε περιοχές της Ελλάδας (pics)
- Εύα Καϊλή: Το μοιραίο λάθος της και οι περαιτέρω έρευνες
- Ετοιμάζει επιθετική ενέργεια ο Ερντογάν; Τα διπλά «πυρά» κατά Ελλάδας και η προειδοποίηση Ακάρ - Το κλίμα στην Τουρκία
- ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε «όχι» στην τροπολογία για το επίδομα 600€ των ενστόλων
- Πυρηνική Σύντηξη: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν «μείζον επίτευγμα» για την παραγωγή ανεξάντλητης ενέργειας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Πώς ήταν ο Δράκουλας; Βιομοριακό υλικό από γράμμα 550 ετών ξεκλειδώνει τα μυστικά της ζωής του
- Μουντιάλ: Το πανόραμα των ημιτελικών και του μεγάλου τελικού
- Πώς το LNG δημιούργησε στην Κίνα μια τεράστια αγορά δισ. δολαρίων
- Οι νέες προκλήσεις των ευρωβουλευτών και το χρέος των Ελλήνων
- Μητσοτάκης: Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε καλύτερα το 2023 από την υπόλοιπη Ευρώπη
- Άρση χρήσης βίζα στην ΕΕ, για πολίτες από Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν και Ισημερινό
- Δεμίρης: Ψευδείς, ανυπόστατοι, παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί «διερεύνησης» του Μαργαρίτη Σχοινά
- Qatargate: Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ βρέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία
- Στο έλεος του χιονιά οι Βρετανοί ― Στους -15,7 βαθμούς το θερμόμετρο στη Σκωτία (Εικόνες)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ρένος Χαραλαμπίδης: "Μου πήρε πολύ καιρό να σταθώ στα πόδια μου μετά την αποτυχία"
- Το πόθεν έσχες της Εύας Καϊλή – Οι καταθέσεις και τα ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό
- Χιλιάδες ραβασάκια με φόρους και πρόστιμα από την ΑΑΔΕ
- Αρχίζει το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού-Μέτρα στήριξης της κοινωνίας
- «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους»: Η δεύτερη ευκαιρία επανεκκίνησης
- Αχαϊκή τράπεζα: Ζητούν δικαίωση οι κατηγορούμενοι-Πότε θα γίνει η δίκη
- Αλλάζει ριζικά η διαχείριση φαρμάκων στο ΕΣΥ - Τι συμβαίνει με τις ελλείψεις φαρμάκων
- Μαρούσι: Η 17χρονη σκότωσε με μαχαιρώματα και χτυπήματα από μπουκάλι την 22χρονη – «Θόλωσα και τη σκότωσα»
- Εκδήλωση του ΚΚΕ στο Αγρίνιο για την ακρίβεια