Πώς και πότε θα μειωθούν ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης

Όλα τα σενάρια στο χαρτί βάζουν στο υπουργείο Οικονομικών και ξεκινούν τους υπολογισμούς με στόχο να προχωρήσουν μέσα στο 2020 στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης. Παρά το γεγονός ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να υπάρχον τελικές αποφάσεις, καθώς το μέγεθος και η τελική μορφή των μειώσεων θα κριθεί από το δημοσιονομικό περιθώριο που θα υπάρξει το 2020, στο τραπέζι

υπάρχουν συγκεκριμένα σενάρια και για τους δύο φόρους.

Αναφορικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θεωρείται δεδομένο ότι ο «μαγικός» αριθμός θα είναι το 8. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι η νέα μείωση θα κυμανθεί στο 8% μεσοσταθμικά, όπως είναι το επικρατέστερο σενάριο. Δηλαδή, κάποιοι ιδιοκτήτες μπορεί να δουν η μείωση να είναι μεγαλύτερη του 8% και κάποιοι να είναι μικρότερη.

Σύμφωνα με όσα είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι οριστικές αποφάσεις για το πως θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ θα ληφθούν το Μάιο αφού πρώτα ολοκληρωθεί η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες. Τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν θα κρίνουν και το πώς ακριβώς θα γίνει η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τις τελικές αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν σχετικά με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από τη Βουλή ότι μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ωστόσο δεν διευκρίνισε ούτε πως, ούτε πόσο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εφόσον το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η μείωση το 2020 θα φτάσει το 20% ή 30%, ενώ στόχος είναι να καταργηθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας. Εφόσον υλοποιηθεί η πρωθυπουργική δέσμευση περίπου 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν σημαντικές μειώσεις στην φορολογικής τους επιβάρυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε το 2011 ως προσωρινό μέτρο και θα έπρεπε να είχε καταργηθεί στο τέλος του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία επιχειρήσεις, μιαθωτοίβκαι συνταξιούχοι πληρώνουν στο σύνολο περίπου 1,2 δις ευρώ για την εισφορά αλληλεγγύης.

Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς. Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό, εφόσον κατά τον χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ:

- του συνολικού ετήσιου εισοδήματος που δηλώνει ο φορολογούμενος από όλες τις πηγές και

- του τεκμαρτού εισοδήματός του, το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» των άρθρων 30-34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).

Ο υπολογισμός της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης γίνεται με προοδευτική κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές:

- 0% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος

- 2,2% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ

- 5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ

- 6,5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ

- 7,5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ

- 9% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ και

- 10% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω.

Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους η εισφορά παρακρατείται κάθε μήνα από τα λογιστήρια και εάν υπάρχει διαφορά, καταλογίζεται και καταβάλλεται με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν τη μείωση του φόρου το 2021 με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωση.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Ολα τα απίθανα μέρη στα οποία έφτασε το πλαστικό το 2019 Κατεπείγουσα έρευνα για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας στο Κουκάκι Μετρό Πειραιά: Το 2022 η παράδοση σε λειτουργία
Keywords
Τυχαία Θέματα