Πώς να αντιμετωπίσουμε την μοναξιά στο σπίτι - Δέκα συμβουλές από τους ειδικούς

Η μοναξιά είναι μια παγκόσμια ανθρώπινη εμπειρία, την οποία όλοι αντιμετωπίζουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Απλά, με τα νέα δεδομένα που αντιμετωπίζουμε λόγω κορονοϊού, το θέμα έγινε συλλογικό και περισσότερο επίκαιρο ίσως από ποτέ άλλοτε...

Σύμφωνα με μια ανάλυση που προέκυψε από πρόσφατη έρευνα με συμμετέχοντες 10.000 Αμερικανούς ενήλικες, το 61% νιώθει μόνο, με βάση την κλίμακα μοναξιάς του UCLA, η οποία αξιολογεί πόσο συχνά ένα άτομο αισθάνεται αποσυνδεδεμένο από

τους γύρω του. Τους τελευταίους μήνες που πολλές χώρες του κόσμου βιώνουν τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού,με αποτέλεσμα ο μισός πλανήτης να είναι σε καραντίνα. Φυσικά, αυτή η δοκιμασία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία που - αν δεν προσέξουμε - μπορεί να έχουν σοβαρή εξέλιξη.

Το 2017, ο Αμερικανός πρώην γενικός χειρουργός Βίβεκ Μάρθι αποκάλεσε την μοναξιά «μια αυξανόμενη επιδημία της υγείας»

Η μοναξιά είναι μια ψυχική κατάσταση που σχετίζεται λιγότερο με το να μένουμε μόνοι παρά με το να αισθανόμαστε μόνοι. Γι’ αυτό το λόγο οι άνθρωποι ίσως να νιώθουν μοναξιά στη δουλειά, στο σχολείο, ακόμα και στις φιλικές και ρομαντικές σχέσεις. «Δεν πρόκειται μόνο για τον αριθμό των ανθρώπων στις ζωές μας, αλλά για το βάθος των συναισθηματικών συνδέσεων», λέει ο ψυχολόγος Ντέιβιντ Ναράνγκ, συγγραφέας του εγχειριδίου «Leaving Loneliness».

Το 2017, ο Αμερικανός πρώην γενικός χειρουργός Βίβεκ Μάρθι αποκάλεσε την μοναξιά «μια αυξανόμενη επιδημία της υγείας», η οποία οι ειδικοί λένε ότι οφείλεται, εν μέρει, στην μοντέρνα τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντικαθιστώντας τις αλληλεπιδράσεις από κοντά. Η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους, καρδιαγγειακών παθήσεων, με την άνοια και την μειωμένη διάρκεια ζωής.

Τι θα πρέπει να κάνουμε λοιπόν όταν αισθανόμαστε μοναξιά; Οι ειδικοί απαντούν:

1. Να προσπαθήσουμε να μην κρίνουμε τον εαυτό μας που αισθανόμαστε μόνοι

2. Να κατανοήσουμε ότι η μοναξιά είναι συνηθισμένη και ο,τι αισθανόμαστε δεν θα διαρκέσει για πάντα

3. Να μην παραμελούμε τον εαυτό μας, να τον φροντίζουμε σε καθημερινή βάση

4. Να επικοινωνήσουμε με κοντινούς μας ανθρώπους για να διατηρηθεί μια επαφή - με όποιο μέσο μπορούμε

5. Να επικοινωνήσουμε με συναδέλφους για θέματα εκτός δουλειάς

6. Να περπατήσουμε στη φύση γιατί ο καθαρός αέρας και ο ήλιος συμβάλλουν στην ψυχική υγεία

7. Να μειώσουμε το χρόνο που ξοδεύουμε στο κινητό

8. Να κάνουμε κάτι δημιουργικό

9. Να σκεφτούμε κάποιον που μας αγαπάει πραγματικά

10. Να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα είδος σχέσης

11. Να ξεκινήσουμε μια νέα δραστηριότητα

12. Να επικοινωνήσουμε με άτομα μιας διαδικτυακής ομάδας στην οποία έχουμε γραφτεί

13. Να σκεφτούμε τι μπορεί να μας λέει η μοναξιά που νιώθουμε

Πότε να ζητήσουμε βοήθεια

Σε περίπτωση που η μοναξιά δεν υποχωρεί, ίσως ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση και να ζητήσουμε βοήθεια. Η μοναξιά «δεν είναι μια εμπειρία που πρέπει να έχουμε επ’ αόριστον», λέει ο Ναρανγκ. «Οταν αυτή η εμπειρία παίρνει παράταση, αυξάνεται ο κίνδυνος για πολλά προβλήματα υγείας και να μας οδηγήσει στην κατάθλιψη».

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Πηγή: HuffPost US

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Κορονοϊός: Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να γίνουν το επόμενο επίκεντρο της πανδημίας Δημοσκόπηση: Το 83% των Ελλήνων ανησυχούν για τον κορονοϊό Πέθανε ο μεγάλος σαξοφωνίστας Μανού Ντιμπάνγκο από κορονοϊό
Keywords
Τυχαία Θέματα