Πώς να αντιμετωπίσουμε τον φόβο μας για φαγητό σε «τραπεζάκια έξω»

Είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε ανήσυχοι με την επαναλειτουργία της εστίασης και το να είμαστε συνδαιτημόνες σε εξωτερικούς χώρους με άλλους.

Μια έρευνα από το Lifesum σε δείγμα με περισσότερους από 10.000 ανθρώπους αποκάλυψε ότι δύο στους πέντε νιώθουν «νευρικοί ή ανήσυχοι» με την ιδέα να βγουν για δείπνο.

Ονομάστηκε φόβος για φαγητό έξω ή FODO (Fear Of Dining Out) μιας και είναι πολύ φυσιολογικό να ανησυχούμε για την επιστροφή μας στα εστιατόρια. Μετά από όλα όσα έχουμε περάσει τον περασμένο χρόνο πιστεύοντας ότι η παραμονή στο σπίτι είναι ασφαλής, δαιμονοποιήσαμε σε κάποιο

βαθμό την έξοδο από αυτά.

Ομοίως, εάν σας πνίγει η χαρά να συναντήσετε τους φίλους σας για ένα ψητό την Κυριακή στο αγαπημένο σας εστιατόριο, και αυτό είναι φυσιολογικό. Το 79% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι «ανυπομονούσαν» να δειπνήσουν ξανά σε ένα εστιατόριο αγκαλιάζοντας το JODO (Joy Of Dining Out).

H θεραπεύτρια Σέλει Τρίτσερ λέει ότι το FODO είναι μια «εντελώς φυσιολογική αντίδραση στην ανώμαλη κατάσταση της απομόνωσης που προκαλείται από έναν ιό-δολοφόνο».

Ένας λόγος που μπορεί να αισθανόμαστε έτσι, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι τα συστήματα του οργανισμού μας έχουν συνηθίσει να είναι σε επιφυλακή. «Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να βγούμε από την αντίδραση του κύκλου απειλής του σώματος, να ηρεμήσουμε και να επανέλθουμε στο φυσιολογικό», λέει στην HuffPost UK. «Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση εδώ και πολύ καιρό».

Επιπλέον, είναι επίσης πιθανό ορισμένοι από εμάς να έχουμε αναπτύξει κοινωνικό άγχος, αφού έχουμε απομονωθεί από άλλους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, μπορεί να έχουμε μια φυσική τάση να βρισκόμαστε σε εσωτερικούς χώρους.

Εάν αυτό ισχύει, είναι σημαντικό να είμαστε ψύχραιμοι με τον εαυτό μας. Το να λέμε «όχι» σε μια πρόσκληση για δείπνο δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι λάθος με εμάς, απλώς ότι είμαστε προσεκτικοί. «Αυτή είναι μια καλή ικανότητα επιβίωσης», προσθέτει.

«Ας αφήσουμε τον εαυτό μας να επιστρέψει όταν είναι έτοιμος», λέει η Τρίτσερ».

Πώς να δειπνήσουμε έξω με ασφάλεια

1. Επιλέγουμε δείπνο «έξω». Μέχρι στιγμής, μόνον αυτό επιτρέπεται στην χώρα μας, αλλά σύντομα θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων. Καλό θα ήταν, να επιλέγουμε τους εξωτερικούς, ακόμα.

2. Είναι φυσιολογικό να είμαστε επιλεκτικοί. Ας προσπαθήσουμε να επιλέξουμε ένα εστιατόριο που είναι πραγματικά δεσμευμένο να κάνει την επίσκεψή μας όσο το δυνατόν χαμηλότερου κινδύνου.

3. Ας επιλέγουμε να μην συνωστιζόμαστε τις ώρες αιχμής. Ας προτιμήσουμε ώρες που το εστιατόριο δεν είναι τόσο απασχολημένο. Εάν το μέρος είναι γεμάτο, ας σκεφτούμε το ενδεχόμενο να πάμε αλλού.

4. Ας μείνουμε ασφαλείς. Με το να πλένουμε τα χέρια μας ή να χρησιμοποιούμε απολυμαντικό κατά την είσοδο, μετά την επίσκεψη και όταν φύγουμε.

5. Χρησιμοποιούμε μάσκες. Συνεχίζουμε να φοράμε τη μάσκα προσώπου μας ενώ κινούμαστε στον χώρο, ακόμα και όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα.

6. Είναι καλό να σχεδιάζουμε που θα κάτσουμε. Αν τρώμε με άτομα από άλλο σπίτι, ας δοκιμάσουμε να καθίσουμε απέναντι από κάποιον με τον οποίο ζούμε μαζί.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΓιατί μισούμε να καταναλώνουμε περισσεύματα φαγητούΓεωργιάδης: Αρχές Ιουνίου ανοίγουν και οι εσωτερικοί χώροι καταστημάτων εστίασηςΚομισιόν: Εγκρίθηκε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για την στήριξη της εστίασης
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos