Πώς να αποφύγουμε τα συνηθισμένα λάθη σε ένα διαδικτυακό μίτινγκ

Καλό είναι να ξέρουμε ότι οι σημειώσεις δεν επιτρέπονται στις ομιλίες που προσελκύουν ενδιαφέρον, όπως εκείνες που διοργανώνει μη κερδοσκοπική TED. Γι’ αυτό οι ομιλητές των συνεδρίων της προβάρουν εξαντλητικά τις παρουσιάσεις τους. Κανένας ακροατής δεν θέλει να δει τον ομιλητή που παρακολουθεί να μιλά κοιτάζοντας τις σημειώσεις του. Το ίδιο ισχύει και για τις ψηφιακές συναντήσεις.

Το να έχει κανείς οπτική επαφή με τον/ τους συνομιλητή/ες του είναι πολύ σημαντικό στην σύνδεση κοινού κι ομιλητή, αλλά πολλοί φαίνεται

πως ξεχνούν αυτό τον βασικό κανόνα όταν πραγματοποιούν ψηφιακά ραντεβού και παρουσιάσεις που δεν είναι δια ζώσης.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι να διορθωθεί το πρόβλημα. Ας δούμε τέσσερις από αυτούς:

1. Ας απομνημονεύσουμε μηνύματα – κλειδιά

Σε πολλά διαδικτυακά συνέδρια με ανώτερα στελέχη είναι πραγματικά εκπληκτικό που πολλοί από αυτούς διαβάζουν τα σενάρια τους λέξη προς λέξη. Εξαιρετικά βαρετό!

Πολλοί ομιλητές που κάνουν εικονικές παρουσιάσεις σπάνια κοιτάζουν την κάμερα. Τα μάτια τους είτε βλέπουν προς τα κάτω κάνοντας ανάγνωση από κάρτες ή, σε πολλές περιπτώσεις, κινούνται πλάι καθώς διαβάζουν κείμενο από μια οθόνη ακριβώς κάτω από το φακό της κάμερας.
Για να επιλύσουμε το πρόβλημα, ας εσωτερικοποιήσουμε το περιεχόμενό μας. Αν και δεν χρειάζεται να απομνημονεύσουμε ολόκληρη την παρουσίαση, ας δεσμεύσουμε τα πιο σημαντικά μηνύματα στη μνήμη κι ας παραδώσουμε αυτά τα βασικά μηνύματα κατευθείαν στην κάμερα.

2. Ας κάνουμε σημειώσεις με κουκκίδες σε κάρτες

Είναι απολύτως εντάξει να χρησιμοποιήσουμε ένα σενάριο για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας στην απομνημόνευση, αλλά (για να βοηθηθούμε ως προς αυτό), ας επενδύσουμε στις κουκκίδες.

Ας κρατάμε κάρτες σημειώσεων ή σημειώσεις παρουσίασης στο πλάι του υπολογιστή μας για επαγγελματικά διαδικτυακά σεμινάρια. Όταν ο Στιβ Τζομπς παρουσίασε τα πιο διάσημα προϊόντα του όπως το iPhone το 2007, κράτησε τις κάρτες σημειώσεων στο πλάι του υπολογιστή του.

Οι κάρτες σημειώσεων είναι ΟΚ- εάν είναι απλώς κουκκίδες με τρεις ή τέσσερις λέξεις δίπλα από την κάθε μια. Οτιδήποτε περισσότερο, όπως πλήρεις προτάσεις και παράγραφοι, θα μας ενθαρρύνει να διαβάσουμε τις κάρτες λέξη προς λέξη.

Με τις κουκκίδες, μπορούμε εύκολα να ρίξουμε μια ματιά στην κάρτα, να σηκώσουμε το κεφάλι μας και να απευθύνουμε το μήνυμα στο κοινό μας.

3. Ας τοποθετήσουμε τα μάτια σε ευθεία γραμμή με την κάμερα

Πολλοί ομιλητές (κατά την διάρκεια ψηφιακών συναντήσεων) κάνουν το λάθος το οποίο κάνει αρκετός κόσμος να τοποθετούν την κάμερα (υπολογιστής, smartphone, iPad) κάτω από το επίπεδο των ματιών.Είναι μια αδέξια κι αφύσικη γωνία.

Τοποθετώντας την κάμερα στο επίπεδο των ματιών (ή λίγο πάνω), το κοινό μας θα νιώσει σαν να μιλάτε απευθείας σε εκείνο.

Όταν παραδίδω μαθήματα ή οδηγίες, ή παίρνω συνέντευξη, τοποθετώ τον υπολογιστή μου σε μια στοίβα από μεγάλα βιβλία coffee table, ώστε να είναι σταθερή και να μην ταλαντεύεται.Αντί να χρησιμοποιώ την κάμερα web που έρχεται εγκατεστημένη στο Macbook μου, συνδέω μια κάμερα HD υψηλής ποιότητας που φαίνεται πολύ πιο έντονη.
Ας αυξήσουμε το επίπεδο της κάμερας για να αναβαθμίσουμε το παιχνίδι..

4. Πρακτική και καταγραφή

Τέλος, ας μην ξεχάσομε τον βασικό κανόνα για να πραγματοποιήσουμε μια καλή παρουσίαση: η πρακτική.

Καλό είναι να κάνουμε πρόβες για επερχόμενες παρουσιάσεις πολύ περισσότερο από ότι έχουμε συνηθίσει. Εάν γνωρίζουμε την παρουσίασή μας απ′ έξω κι ανακατωτά, θα είμαστε πολύ πιο σίγουροι και θα έχουμε καλύτερη οπτική επαφή.

Ένα απλό εργαλείο που είναι ήδη μέρος του Zoom και άλλων πλατφορμών είναι το κουμπί εγγραφής. Ας το χρησιμοποιήσουμε. Ας ξεκινήσουμε μια νέα συνάντηση (χωρίς κοινό), ας κοιτάξουμε την κάμερα κι ας καταγράψουμε την παρουσίασή μας. Ας παρακολουθήσουμε την ηχογράφηση. Μπορεί να πιάνουμε τον εαυτό μας να διακόπτει την οπτική επαφή πιο συχνά από ό, τι νομίζουμε. Μόλις το κάνουμε, θα ξέρουμε τι να διορθώσουμε στην επόμενη πρόβα.

Ακόμη και κορυφαίοι ηγέτες κάνουν αυτό το κοινό λάθος. Μην το αφήσουμε να συμβεί σε εμάς. Αυτές είναι μικρές διορθώσεις που θα κάνουν μεγάλη διαφορά.

ΠΗΓΗ: Inc.com

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... «OnZoom»: Νέα πλατφόρμα με εισιτήριο για παρακολούθηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Οι φιλίες μας που μπαίνουν σε παύση τον καιρό της πανδημίας Ξέρουμε τι έκανες με το κινητό σου, όσο ήσουν σε καραντίνα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos