Πώς να προετοιμαστούμε για μια πιο θετική εμπειρία εγκυμοσύνης εν μέσω πανδημίας

Ο κορονοϊός έχει αλλάξει την καθημερινότητα, τις συνήθειες και τις εμπειρίες όσον αφορά σε θέματα υγείας, κυρίως των γυναικών που ετοιμάζονται να γεννήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα τρόποι για να απολαύσουν αυτή την ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή τους.

Φυσικά οι έγκυες δεν είχαν προβλέψει να γεννήσουν κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης για την υγεία. Οσες γυναίκες βρίσκονται στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης ίσως να αισθάνονται ανησυχία μην νοσήσουν, άγχος για αλλαγές

στον προγραμματισμό της γέννας και φόβο για τη πιθανότητα γέννας χωρίς την παρουσία του συντρόφου ή άλλων συγγενών. Και όλα αυτά υπό την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της κατάστασης.

Είναι δύσκολα, ωστόσο η Σιόβαν Μίλερ, ιδρύτρια της εταιρείας The Positive Birth, λέει ότι μπορούμε να έχουμε μια «θετική» εμπειρία εγκυμοσύνης και γέννας εν μέσω της έκρηξης του Covid-19.

«Συχνά το άγχος και ο πανικός προέρχονται από μια περίοδο έλλειψης της αίσθησης ελέγχου, γι′ αυτό προσπαθώ να βοηθάω τις γυναίκες να αποκτήσουν τον έλεγχο γι′ αυτά που μπορούν και να αγνοήσουν όσα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν», λέει στη HuffPost UK.

Πώς θα το επιτύχουμε:

Αποδοχή του απρόβλεπτου της γέννας

Η Μίλερ ισχυρίζεται ότι πολλές γυναίκες αναστατώνονται επειδή έπρεπε να αλλάξουν τα σχέδιά τους ώστε να γεννήσουν με ασφάλεια. Η αναγνώριση όμως ότι τα σχέδια δεν είναι αναλλοίωτα μπορεί να βοηθήσει να αποδεχτούμε αυτό που συμβαίνει. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν δεν βρισκόμασταν εν μέσω πανδημίας, υπάρχει ούτως η άλλως η πιθανότητα να μην έρχονταν τα πράγματα ακριβώς όπως τα φανταζόμασταν και οι παράγοντες είναι πολλοί», λέει. Η Μίλερ συμβουλεύει να απολαύσουμε το χρόνο πριν τη γέννα χωρίς πίεση. «Χρειάζεται να βρούμε τη θετική πλευρά της κατάστασης».

Η ευελιξία στον τρόπο της γέννας είναι πολύ σημαντική σε κάθε εγκυμοσύνη, πόσο μάλλον σε αυτή τη συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση, προσθέτει. Η Μίλερ συνιστά να σκεφτούμε και να επικοινωνήσουμε στο γιατρό και τη μαία, τις προτιμήσεις μας για διαφορετικά σενάρια γέννας: στο σπίτι, στο νερό, στο νοσοκομείο, ώστε να ανακτηθεί κάποια αίσθηση ελέγχου.

Δημιουργία ενός χώρου για άνετη γέννα

Ίσως να μην γεννήσουμε εκεί που φανταζόμασταν, όμως αν ακολουθήσουμε μια «λίστα ελέγχου πέντε αισθήσεων» που θα δημιουργήσουμε, θα βοηθήσει να αισθανθούμε οποιαδήποτε χώρο πιο προσωπικό, λέει η Μίλερ.

«Η οικειότητα που αποκτούμε για έναν χώρο επηρεάζεται από τις αισθήσεις μας: τη μυρωδιά, την όραση και την ακοή. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλουν στο να αισθανόμαστε άνεση και χαλάρωση ή ανησυχία και φόβο».

Αν η γέννα γίνει στο νοσοκομείο, η Μίλερ συνιστά να πάρουμε μια κουβέρτα ή ένα ριχτάρι από το σπίτι, την οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε πάνω από τα σεντόνια του νοσοκομείου για να κάνουμε το δωμάτιο της κλινικής πιο οικείο. Άλλες ιδέες περιλαμβάνουν μαξιλαροθήκες, φώτα-κεράκια μπαταρίας, τα αγαπημένα σνακ, καλλυντικά, ένα tablet ή ηχείο για να αντικαταστήσουμε το θόρυβο του νοσοκομείου με ήχους ηρεμίας.

Σχέδιο σε περίπτωση μοναξιάς στη γέννα

Οι σύντροφοι που έχουν συμπτώματα κορονοϊού φυσικά δεν επιτρέπεται να βρεθούν στον ίδιο χώρο με την εγκυμονούσα, οπότε πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την πιθανότητα να χρειαστεί να γεννήσουν μόνες τους. Σε αυτό το στάδιο, οι ειδικοί προτείνουν να κάνουμε μικρές, καθημερινές κινήσεις που όμως θα φέρουν χαρά στην καθημερινότητα και θα λειτουργήσουν ως αγχολυτικά λίγο πριν τη γέννα. Ενα παράδειγμα είναι η από κοινού τακτοποίηση της τσάντας με τα απαραίτητα για το νοσοκομείο.

Η απόλαυση της μοναξιάς μετά τη γέννα

Μερικοί γονείς παίρνουν τη δύσκολη απόφαση να απομονωθούν ο ένας από τον άλλο ή από την υπόλοιπη οικογένεια, όταν φτάνει η ώρα να φέρουν το μωρό από το νοσοκομείο στο σπίτι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα είναι δύσκολο τώρα περισσότερο από ποτέ, αλλά η αξιοποίηση της τεχνολογίας θα βοηθήσει την οικογένεια να παραμείνει ενωμένη - και θα προσφέρει έναν τρόπο να συστήσει στους ανυπόμονους παππούδες τη νέα άφιξη. Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να εκτιμήσουμε τη μοναξιά, όσο ανέφικτο κι αν φαίνεται. «Ας προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε αυτήν την ευτυχισμένη στιγμή στον προσωπικό μας χώρο με αυτούς που ζούμε μαζί».

Πηγή: HuffPost UK

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... «Houseparty»: Η βίντεο - εφαρμογή που έγινε δημοφιλής στον καιρό της καραντίνας Ο πανικός είναι ένας κακός σύμβουλος για τις αγορές μας Τα 8 πράγματα που θα αλλάξουν στα ταξίδια μετά τον κορονοϊό
Keywords
Τυχαία Θέματα