Πώς να τα καταφέρουμε στην δουλειά, ενώ είμαστε άυπνοι

Αν ήταν δυνατόν να μην πηγαίνουμε στην δουλειά κάθε φορά που αισθανόμαστε κουρασμένοι, θα ήταν η τέλεια λύση.

Αν μπορούσαμε να κοιμόμαστε πάνω στα γραφεία μας, χωρίς παρατηρήσεις, θα ήταν ένας εύκολος τρόπος να περάσει γρήγορα η ώρα μέχρι το σχόλασμα. Δυστυχώς, όμως, δεν γίνεται τίποτα από αυτά. Οση κούραση και να υπάρχει, η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί.

Η έλλειψη ύπνου είναι ένα από τα σημαντικότερα αίτια που μας εμποδίζουν να δουλέψουμε. Μας προκαλεί κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης και εκνευρισμό.

Ορίστε 5 «μυστικά»

για να τα καταφέρουμε στην δουλειά, με λίγο ή καθόλου ύπνο:

Δεν πίνουμε πολύ καφέ:

Οταν νυστάζουμε, ο καφές είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε. Ωστόσο, ίσως επιδεινώσει το πρόβλημα.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε αφυδατωμένοι. Αυτό, με την σειρά του, φέρνει κόπωση. Τα καφεϊνούχα ροφήματα αφυδατώνουν τον οργανισμό και, γι′ αυτό, δεν είναι κατάλληλα.

Μια μικρή κούπα είναι αρκετή. Αντί για μια δεύτερη, όμως, προτιμάμε το νερό.

Το ίδιο ισχύει και για τα ενεργειακά ποτά. Μπορεί να προσφέρουν μια στιγμιαία εγρήγορση, αλλά αργοτέρα οδηγούν σε περισσότερη νύστα.

Καταναλώνουμε τρόφιμα με ενέργεια:

Χωρίς πρωινό, δεν φεύγουμε για δουλειά. Επίσης, τα γεύματα μέσα στην ημέρα πρέπει να είναι πέντε, καθώς το φαγητό είναι η «βενζίνη» για να λειτουργήσει ο οργανισμός.

Τροφές όπως δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, μαύρη σοκολάτα και αυγά, θα κρατήσουν υψηλά τα επίπεδα ενέργειας.

Αποφεύγουμε το κρέας, καθώς προκαλεί περισσότερη νύστα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι απαραίτητα για την ενυδάτωση του οργανισμού.

Διατηρούμε το σώμα σε κίνηση

Μπορεί να ακούγεται ακόμη πιο κουραστικό, αλλά το περπάτημα μέχρι την δουλειά ή το χαλαρό τζόκινγκ το πρωί, αντισταθμίζει την έλλειψη ύπνου.

Κάνουμε συχνά διαλείμματα και φροντίζουμε να αφιερώσουμε τουλάχιστον 20 λεπτά της μέρας στην άσκηση.

Δουλεύουμε σε φωτεινό δωμάτιο

Ο χαμηλός φωτισμός θα μας κάνει να αποκοιμηθούμε στην καρέκλα. Επιλέγουμε μέρη με δυνατό φως και, αν είναι δυνατόν, φυσικό.

Βγαίνουμε συχνά έξω ή κοιτάζουμε από το παράθυρο.

Συζητάμε με άλλα άτομα

Η ανάγκη μας να καθίσουμε αμίλητοι σε μια «γωνία» δεν πρέπει να κυριαρχήσει.

Προσπαθούμε να είμαστε κοινωνικοί. Αυτό θα κάνει το μυαλό μας να δουλεύει πιο γρήγορα και θα πάρουμε την «δόση» εγρήγορσης που χρειαζόμαστε.

Επίσης, είναι ο ιδανικός τρόπος για καλύτερη διάθεση.

Βέβαια, επειδή η έλλειψη ύπνου προκαλεί ευερεθιστότητα, προσπαθούμε να αποφύγουμε «βαριές» συζητήσεις και τσακωμούς. Το νευρικό σύστημα είναι το πρώτο που επηρεάζεται από τον ανεπαρκή ύπνο, και μπορεί να πούμε ή να κάνουμε πράγματα που αργότερα θα μετανιώσουμε.

Βάζουμε μικρούς στόχους και επιβραβεύουμε τον εαυτό μας

Σε μια δύσκολη μέρα, δεν κάνουμε «μαραθώνιο» εργασίας. Θέτουμε μικρούς στόχους, προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε εύκολες, μικρές και σύντομες δουλειές, και κάθε φορά που τα καταφέρνουμε λέμε «μπράβο» στον εαυτό μας.

Επίσης, τι καλύτερο από το να υπάρχει μια «επιβράβευση» στο τέλος της μέρας, όπως ένα ζεστό μπάνιο ή ένα ζεστό ρόφημα μπροστά στην τηλεόραση.

Η σκέψη για κάτι που θα γίνει μετά την δουλειά, θα εκτοξεύσει την ενέργεια μας.

Σημαντικό tip:

Εχουμε πάντα υπ′ όψιν ότι για τις αρνητικές σκέψεις, τα νεύρα και τη μη παραγωγικότητα ευθύνεται η κούραση και όχι εμείς. Μόνο η συγκεκριμένη μέρα είναι άσχημη, όχι όλη η ζωή μας.

Με ύπνο και ξεκούραση, όλα θα ξαναβρούν τον δρόμο τους.

Πηγή: Huffpost UK

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Σύνδρομο Ανεπαρκούς Υπνου: Πώς το καταλαβαίνουμε και τι κάνουμε γι' αυτό Ψηφιακή κόπωση ματιών: Εξι τρόποι για να ανακουφιστούμε Οι πέντε διαφορετικοί τύποι κόπωσης και πού οφείλεται ο καθένας
Keywords
Τυχαία Θέματα