Πως να «ξεκολλήσετε» από ένα τραγούδι που σας τριβελίζει το μυαλό

Έχετε ξυπνήσει το πρωί με ένα τραγούδι ή μια μουσική που να έχει «κολλήσει» και να τριβελίζει στο μυαλό σας και μάλιστα να μη σας εγκαταλείπει παρά τη θέλησή σας για το αντίθετο; Εάν όχι, ανήκετε στο 10% του πληθυσμού, αφού αυτό συμβαίνει στο 90% των ανθρώπων τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Reading σε μελέτη τους διαπίστωσαν πως το 15 τοις εκατό των ανθρώπων χαρακτηρίζουν το φαινόμενο αυτό, το οποίο αποκαλείται «earworms», ως «ενοχλητικό».

Μάλιστα ανακοίνωσαν πως βρήκαν τον τρόπο για την αντιμετώπιση και την απαλλαγή από αυτό το «βασανιστήριο»
και το φάρμακο δεν είναι άλλο από το μάσημα μιας τσίχλας.

Η ερευνητική ομάδα, δημοσίευσε την εργασία της στην τριμηνιαία επιθεώρηση Πειραματικής Ψυχολογίας ( quarterly Journal of Experimental Psychology) και σε αυτή επισημαίνει πως η εκμάθηση μεθόδων για τον περιορισμό αυτού του φαινομένου ίσως να συμβάλει στην αντιμετώπιση εισβολής άλλων τύπων σκέψεων, όπως αυτών που ανήκουν σε διάφορες διαταραχές, όπως η ψυχαναγκαστική διαταραχή.

Οι ερευνητές ζήτησαν σε 98 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη να ακούσουν «πιασάρικα» τραγούδια όπως το «Payphone» το Maroon 5 και «Play Hard» από τον David Guetta.

Για τρία λεπτά αφού άκουσαν το τραγούδι ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πατήσουν ένα κουμπί σε περίπτωση που το τραγούδι «τους είχε κολλήσει στο μυαλό». Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών λεπτών οι 98 εθελοντές είχαν την επιλογή να μασούν τσίχλα, να χτυπούν τα δάκτυλά τους στο τραπέζι ή να μην κάνουν απολύτως τίποτα.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν πως όσοι μασούσαν τσίχλα είχαν λιγότερες πιθανότητες, κατά ένα τρίτο λιγότερο, να επαναφέρουν στη μνήμη τους το τραγούδι που άκουσαν, συγκριτικά με όσους δεν μασούσαν τσίχλα.

Ο ψυχολόγος Phil Beaman του πανεπιστημίου Reading εξήγησε στη Ηuffington Post πως περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ακοή δεν περιλαμβάνουν μόνο τον ακουστικό φλοιό αλλά και περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν την ομιλία.

«Με το να αναγκάσεις τις περιοχές αυτές να ενεργοποιηθούν μέσω του μασήματος μιας τσίχλας το αποτέλεσμα είναι να καταστέλλεις την ικανότητά τους να υποστηρίξουν την ακούσια παραγωγή ή την ανάμνηση μιας μελωδίας» εξηγεί ο Beaman.

Ο ίδιος διευκρινίζει πως αυτή η απλοϊκή προσέγγιση έχει μεγάλη σημασία αφού περαιτέρω έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ευρεία αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων όπως τις ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.

Στο μεσοδιάστημα καλό είναι να έχετε ένα πακετάκι τσίχλες μαζί σας σε περίπτωση που θα ανοίξετε το ραδιόφωνο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα