Πώς οι γαλακτοβιομηχανίες κατάφεραν να βγάλουν 30 δισ. δολάρια από έναν μόνο ταύρο (και μια θανατηφόρα παρενέργεια)

Όλα ξεκίνησαν το 1962, από έναν ταύρο ονόματι Pawnee Farm Arlinda Chief. Ήταν η χρονιά που αυτός ο... ιδιαίτερος ταύρος γεννήθηκε. Έκτοτε τα πάντα άλλαξαν για την παγκόσμια γαλακτοβιομηχανία.

Και αυτό γιατί όπως διαπιστώθηκε, οι αγελάδες που ζευγάρωναν με τον συγκεκριμένο ταύρο, παρήγαγαν πολύ περισσότερο γάλα από τη μέση αγελάδα.

Έτσι το DNA του έγινε περιζήτητο. Το σπέρμα του καταψύχθηκε και εστάλη σε διάφορες φάρμες των ΗΠΑ.


Τελικά ο Chief -ας τον λέμε έτσι εφεξής για λόγους συντομίας- κατέληξε να έχει 16.000 κόρες, 500.000 εγγονές και 2 εκατ. δισέγγονα.

Έτσι σήμερα, η μέση αγελάδα παράγει τέσσερις φορές περισσότερο γάλα συγκριτικά με το '60. Το αποτέλεσμα, χάρη στο σπέρμα του Chief, η γαλακτοβιομηχανία να κερδίσει 30 δισ. δολάρια τα τελευταία 35 χρόνια.

Υπήρχε όμως μια παρενέργεια.Τα γονίδια του Chief είχαν μια επικίνδυνη μετάλλαξη, που ονομαζόταν APAF1. Οι αγελάδες με ένα μόνο αντίγραφο του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου γονιδίου δεν διέτρεχαν κίνδυνο. Αλλά όταν οι φάρμες άρχισαν να ζευγαρώνουν τους απογόνους του Chief μεταξύ τους, κάποιες αγελάδες κατέληξαν με δύο αντίγραφα αυτού του γονιδίου. Κάτι που αποδείχθηκε θανατηφόρο. Κάθε αγελάδα με δύο αντίγραφα πέθανε πριν καν γεννηθεί, μέσα στη μήτρα.

Αυτή η παρενέργεια οδήγησε σε 525.000 εκτρώσεις παγκοσμίως. Πόσα έχασαν οι γαλακτοβιομηχανίες από αυτό; 420 εκατ. δολάρια. Σήμερα το APAF1 εντοπίζεται στο 2% των αγελάδων και οι παραγωγοί ελπίζουν ότι σύντομα θα το εξαλείψουν.

Δείτε το επεξηγηματικό βίντεο του Business Insider.

Πηγές: The Atlantic, Business Insider

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα