Πώς οι ξένοι φοιτητές θα μείνουν στη Βρετανία μετά την αποφοίτησή τους

Οι ξένοι φοιτητές στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μετά την αποφοίτησή τους, με μια νέα -διετούς διάρκειας- βίζα εργασίας, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Οι αλλαγές - οι οποίες πρόκειται να ισχύσουν για τους φοιτητές που ξεκινούν τις σπουδές το ακαδημαϊκό έτος 2020/21- θα βοηθήσουν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, όσους σπουδάζουν στη Βρετανία, να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους στη χώρα.

Η βίζα θα είναι διαθέσιμη σε φοιτητές που σπουδάζουν

σε οποιοδήποτε τομέα, αρκεί οι σπουδές τους να έχουν γίνει σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα το οποίο έχει καλό ιστορικό ως προς τους μεταναστευτικούς ελέγχους.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δήλωσε ότι το σχέδιο - που ονομάστηκε «Η διαδρομή των αποφοίτων» (Graduate Route) - δείχνει την «παγκόσμια προοπτική» της Βρετανίας, λέγοντας ότι θα εξασφαλίσει ότι «θα συνεχίσουμε να προσελκύουμε τους καλύτερους και τους ευφυέστερους».

«Θα σημαίνει ότι οι ταλαντούχοι ξένοι φοιτητές, είτε αφορά στις επιστήμες και τα μαθηματικά, είτε στην τεχνολογία και τη μηχανική, θα μπορούν να σπουδάσουν στη Βρετανία και στη συνέχεια να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία«, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την έναρξη του μεγαλύτερου προγράμματος γενετικής στον κόσμο, ύψους 200 εκατ. λιρών στο UK Biobank.

«Πριν από 60 χρόνια, είδαμε την ανακάλυψη του DNA στο Cambridge από μια ομάδα διεθνών ερευνητών και σήμερα προχωράμε ακόμα περισσότερο», σχολίασε ο Τζόνσον.

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις δεν θα ήταν εφικτές «αν δεν ήμασταν ανοιχτοί στους εξυπνότερους και τους καλύτερους ανά τον κόσμο, για να σπουδάσουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Υπολογίζεται ότι η ξένοι φοιτητές φέρνουν 26 δισ. λίρες στην οικονομία της Βρετανίας.

Ωστόσο, η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών, Νταιάν Άμποτ, εκτιμά ότι δεν θα λειτουργήσει λόγων των υπολοίπων σχεδίων του Τζόνσον για τη βίζα. «Οι εργατικοί πάντοτε λέγαμε ότι οι απόφοιτοι θα έπρεπε να μπορούν να εργαστούν εδώ μετά τις σπουδές τους, επειδή συνεισφέρουν στην οικονομία μας, στα πανεπιστήμια μας και στην έρευνα, και μας βοηθούν να προσελκύσουμε τους καλύτερους ανά τον κόσμο».

Και πρόσθεσε: «Είναι πολύ κρίμα που οι υπουργοί υποστήριξαν παλαιότερα μέτρα που έκαναν το αντίθετο. Υπογραμμίζει επίσης την ανοησία των κυβερνητικών σχεδίων να θέσουν όριο μισθού στις 30.000 λίρες (σ.σ. ετησίως) στους κατόχους βίζας εργασίας. Πολλοί από τους αποφοίτους που κάνουν φανταστική δουλειά στην ιατρική και την έρευνα κερδίζουν λιγότερα από αυτό. Η κυβερνητική πολιτική θα μας εμποδίσει να προσελκύσουμε τέτοιους ανθρώπους».

*Μετάφραση/αναδημοσίευση από τη βρετανική έκδοση της HuffPost.

πριν φυγετε... Brexit: Παράνομη η απόφαση Τζόνσον για αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου, σύμφωνα με σκωτσέζικο δικαστήριο Ένα infographic εξηγεί τα ανεξήγητα - Τα πιθανά σενάρια για Brexit και πρόωρες εκλογές στη Βρετανία
Keywords
Τυχαία Θέματα