Πώς προστατευόμαστε από πυρηνική έκρηξη

Πληροφορίες για το πώς μπορούμε να προστατευτούμε από ενδεχόμενη πυρηνική έκρηξη παρέχει επιστημονική δημοσίευση από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Ιωάννη Κοκκινάκη και καθηγητή Δημήτρη Δρικάκη.

Η δημοσίευση με τίτλο «Οι επιπτώσεις πυρηνικής έκρηξης σε ανθρώπους εντός κτιρίου» παρουσιάζει την προσομοίωση έκρηξης ατομικής βόμβας από έναν τυπικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και του ωστικού κύματος που προκύπτει από αυτήν και εξετάζει

το πώς ακριβώς η έκρηξη θα επηρεάσει ανθρώπους που βρίσκονται σε κτίριο το οποίο δεν έχει καταρρεύσει.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγμένη υπολογιστική μοντελοποίηση για να μελετήσουν τα πολύπλοκα ρευστοδυναμικά φαινόμενα τα οποία προκύπτουν από ένα ωστικό κύμα πυρηνικής έκρηξης το οποίο επιταχύνει μέσα από μία υφιστάμενη κατασκευή. Η κατασκευή περιείχε δωμάτια, παράθυρα, πόρτες και διαδρόμους και επέτρεψε στους ερευνητές να υπολογίσουν την ταχύτητα του αέρα πίσω από το ωστικό κύμα και να προσδιορίσουν τα πιο επικίνδυνα σημεία για τον άνθρωπο μέσα στους εσωτερικούς χώρους.

Δείτε τα βίντεο της προσομοίωσης εδώ και εδώ

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ένας σημαντικός παράγοντας που θα επιδράσει στο τραυματισμό η το θάνατο των ανθρώπων μέσα σε ένα κτίριο είναι η ισχύς του ανέμου πίσω από το ωστικό κύμα. Στην αποκαλούμενη ζώνη μέτριας επίδρασης, όπου κάποια κτίρια, όπως οι κατασκευές από ενισχυμένο σκυρόδεμα μπορεί να μη καταρρεύσουν, υπάρχει η δυνατότητα για ανθρώπους μέσα στο κτίριο να προστατευθούν.

«Πριν από την πραγματοποίηση της έρευνάς μας, ο κίνδυνος για τους ανθρώπους που θα βρίσκονταν στο εσωτερικό ενός κτιρίου από ενισχυμένο σκυρόδεμα που αντέχει στο κύμα έκρηξης ήταν ασαφής», δήλωσε ο καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης. «Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι οι υψηλές ταχύτητες αέρα πίσω από το ωστικό κύμα που αναπτύσσονται κατά την έκρηξη αποτελούν σημαντικό κίνδυνο και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και σε θανάτους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Τα πυρηνικά όπλα της Ουκρανίας: Μύθοι και πραγματικότητα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της έρευνας, δεν αρκεί απλώς το να βρίσκεται κάποιος στο εσωτερικό ενός στιβαρού κτιρίου για να αποφύγει τον κίνδυνο. Οι στενοί χώροι μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα του αέρα ενώ η πίεση του κύματος έκρηξης αναγκάζει τον αέρα να αντανακλάται στους τοίχους και να περιστρέφεται γύρω από τις γωνίες. Στις χειρότερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να παράγει δύναμη ισοδύναμη μέχρι και 18 φορές το σωματικό βάρος ενός ανθρώπου.

«Οι πιο επικίνδυνες εσωτερικές τοποθεσίες που θα πρέπει κάποιος να αποφύγει είναι τα παράθυρα, οι διάδρομοι και οι πόρτες», δήλωσε ο Δρ. Ιωάννης Κοκκινάκης. «Χρειάζεται κάποιος να κρατηθεί μακριά από τέτοιους χώρους και να ψάξει άμεσα για καταφύγιο. Ακόμη και αν κάποιος βρίσκεται σε δωμάτιο κοντά στην έκρηξη, μπορεί να προφυλαχτεί από τις υψηλές ταχύτητες αέρα, εάν τοποθετηθεί στις γωνίες του τοίχου που βλέπει προς την έκρηξη», συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο χρόνος μεταξύ της έκρηξης και της άφιξης του κύματος έκρηξης είναι μόνο λίγα δευτερόλεπτα, επομένως είναι κρίσιμο να φτάσει κάποιος γρήγορα σε ένα ασφαλές σημείο.

«Επιπρόσθετα, θα υπάρξουν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτήρια, κατεστραμμένες γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος και διαρρηγμένοι σωλήνες φυσικού αερίου, καθώς και πυρκαγιές», δήλωσε ο Καθηγητής Δρικάκης. «Οι άνθρωποι θα πρέπει τα λάβουν όλα υπόψη τους και να αναζητήσουν άμεσα βοήθεια».

Μολονότι οι ερευνητές απεύχονται να χρειαστούν οι οδηγίες τους για ασφάλεια σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης, εντούτοις πιστεύουν ότι η κατανόηση των επιπτώσεων μιας τέτοιας έκρηξης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών και να καθοδηγήσει τις προσπάθειες διάσωσης σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο. Ο καθηγητής Δρικάκης τόνισε «η μελέτη επίσης αποσκοπεί να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα τις τρομακτικές επιπτώσεις μιας πυρηνικής έκρηξης και ότι οι προσπάθειες όλων των επιστημόνων θα πρέπει να στοχεύουν στο να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Χορεύοντας με τον όλεθρο: Τι μετατρέπει ένα πυρηνικό όπλο σε «τακτικό»Το πυρηνικό οπλοστάσιο της ΡωσίαςΈρευνα: Τι προβλέπει ο κανονισμός για το «πάτημα του κουμπιού» των πυρηνικών όπλων στις 9 πυρηνικές δυνάμεις
Keywords
Τυχαία Θέματα