Πώς σκεφτόταν ο Da Vinci; 570 σελίδες από το σημειωματάριό του είναι πλέον διαθέσιμες για να μας διαφωτίσουν

Ήταν ο πρώτος πραγματικός Άνθρωπος της Αναγέννησης, ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε τη Mona Lisa και ένας καινοτόμος εφευρέτης που φέρεται να έχει ανακαλύψει το ελικόπτερο και το αλεξίπτωτο. Ο Leonardo Da Vinci ήταν μια πραγματική ιδιοφυΐα της οποίας το έργο χάραξε την ιστορία των επόμενων αιώνων και, εκτός όλων των άλλων, ήταν ένας άνθρωπος που έγραφε τις σημειώσεις του ανάποδα, από τα δεξιά προς τα αριστερά, καθιστώντας τες κατανοητές μόνο με τη χρήση καθρέφτη.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο
να θέλουμε να μάθουμε όσα περισσότερα γίνεται γύρω από τον τρόπο σκέψης του Da Vinci, αυτού του θρυλικού ζωγράφου, μηχανικού, μαθηματικού και καθόλα συναρπαστικού οραματιστή ανθρώπου.

Και τώρα μπορούμε, χάρη στη British Library, η οποία έκανε διαθέσιμες διαδικτυακά 570 σελίδες από το σημειωματάριο The Codex Arundel του Leonardo Da Vinci. Οι σελίδες αυτές, οι οποίες αποτελούν έργα τέχνης από μόνες τους, χρονολογούνται μεταξύ 1480 και 1518, και μας παρέχουν μια μοναδική ματιά μέσα στη διαδικασία που ακολουθούσε ο μεγάλος δάσκαλος για τη δημιουργία των έργων του. Ο ίδιος ο Da Vinci δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να εκδώσει τις σημειώσεις του, παρά τις άφησε στον μαθητή του Francesco Melzi. Έκτοτε διάσπαρτες σελίδες έχουν πέσει στα χέρια συλλεκτών, ενώ αρκετές κατέληξαν στις προθήκες μουσείων.

Η British Library ξεκίνησε την ψηφιοποίηση του The Codex Arundel το 2007, σε συνεργασία με τη Microsoft, και έδωσαν στο project το όνομα Turning the Pages 2.0, επιτρέποντας έτσι στους επισκέπτες του site να ξεφυλλίσουν το σημειωματάριο, ενώ διάφορα γραφήματα στην οθόνη βοηθούσαν στην εξήγηση συγκεκριμένων κομματιών της κάθε σελίδας.

Η νέα ψηφιακή έκδοση του σημειωματάριου επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν κοντινό ζουμ σε κάθε σελίδα, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να θαυμάσουν από πολύ κοντά τις πανέμορφες λεπτομέρειες των σκίτσων και των γραπτών του Da Vinci -ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν ιταλικά.

Ο δημοσιογράφος Jonathan Jones γράφει στον Guardian: «Δεν χρειάζεσαι μετάφραση για να εκτιμήσεις την ομορφιά και το θαύμα που ήταν το μυαλό του Leonardo. Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο τέχνης, σε ένα προνομιούχο εννοιολογικό είδος που μιμήθηκαν σύγχρονοι καλλιτέχνες όπως π Joseph Beuys και ο Cy Twombly».

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα