Πώς θα οργανώσουμε το πιο επιτυχημένο πρωτοχρονιάτικο δείπνο που θα ικανοποιήσει όλα τα γούστα

Σιγά-σιγά, ετοιμαζόμαστε να αφήσουμε πίσω μας το 2022 και να υποδεχθούμε ένα πιο φωτεινό 2023. Και μάλλον τόσο η αλλαγή του έτους, όσο και η πρώτη μέρα της νέας χρονιάς, θα μας βρει γευματίζοντας γύρω από το ίδιο τραπέζι. Συνήθως, το δείπνο της παραμονής ή της πρωτοχρονιάς, έχει ως σκηνικό ένα στολισμένο σαλόνι και ο οικοδεσπότης το διοργανώνει με μεγαλύτερο μεράκι από οποιοδήποτε άλλο γεύμα.

Αν φέτος ο κλήρος έπεσε σε εμάς, η χαρά δεν κρύβεται, ωστόσο, μαζί με τη χαρά και την αδημονία, προκύπτουν

και ορισμένα άγχη που απειλούν να επισκιάσουν τον εορτάστικο χαρακτήρα της τελευταίας μέρας του έτους.

Η food-blogger Νίκη Μηταρέα, με τεράστια εμπειρία και συνεργασίες με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις σε θέματα γεύσης και οίνου, είναι εδώ για να μας πείσει ότι δεν υπάρχει ουδείς λόγος ανησυχίας. 

Με τις πολύ απλές αλλά και εξαιρετικά πολύτιμες συμβουλές της για την Huff Post Greece όλα θα κυλήσουν ρολόι.

Νίκη Μηταρέα: Food Blogger με πολυετή εμπειρία στο χώρο της ενημέρωσης. Συνεργάζεται με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις σε θέματα φαγητού, οίνου και resto-κριτική.

Πώς θα διαμορφώσουμε ένα μενού που θα ευχαριστήσει όλες τις διαφορετικές γενιές που ενδέχεται να συναντηθούν στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι;

Το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς συνηθίζεται να είναι πλούσιο και να μας δίνει την αίσθηση ότι ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα. Άλλωστε, οι παραδόσεις θέλουν αυτό το γεύμα να εκφράζει την αφθονία ως συμβολική ευχή για την καινούργια χρονιά. Η παράδοση έχει τον πρώτο λόγο.

Αν επιλέξουμε σταθερές αξίες, που διαχρονικά έχουν αποδείξει ότι είναι αποδεκτές και ελκυστικές δεν θα πέσουμε εύκολα έξω. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να πάρουμε κάποιες παραδοσιακές συνταγές και να τις «πειράξουμε» προσεγγίζοντας τις με μια μικρή δόση δημιουργικότητας. Όσοι σέβονται την παράδοση και μαγεύονται από τα ελληνικά προϊόντα, γοητεύονται από την ιδέα να μαγειρέψουν κάτι γνώριμο που ταυτόχρονα θα ξαφνιάζει ευχάριστα τους προσκεκλημένους.

Ποια είναι η αλμυρή και ποια η γλυκιά λιχουδιά που δεν χάνει ποτέ σε ένα δείπνο στο σπίτι;

Οι αλμυρές πίτες έχουν σταθερά φανατικούς οπαδούς αλλά και οι σοκολατένιοι πειρασμοί που θα σφραγίσουν γλυκά το δείπνο είναι εξίσου κλασσικές αξίες.

Ποια είναι τα κυρίαρχα λάθη που επαναλαμβάνονται διαρκώς στα εορταστικά τραπέζια και πώς θα καταφέρουμε να αποφύγουμε τις παγίδες;

Είμαστε πληθωρικός λαός και έχουμε μάθει μέσα από την οικογένεια μας να γεμίζουμε τα εορταστικά τραπέζια με μεγάλη ποικιλία πιάτων, που πολλές φορές μπορεί να είναι και ετερόκλητα. Καλό είναι να ακολουθούμε μια φιλοσοφία στο μενού που θα σερβίρουμε και να εστιάσουμε την προσοχή μας στα ποιοτικά υλικά.

Η πρόθεση μας είναι να ευχαριστήσουμε τους καλεσμένους μας. Άλλωστε, γύρω από ένα οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι επικοινωνούμε. Η παγίδα στα εορταστικά τραπέζια είναι η αλόγιστη ποικιλία εδεσμάτων και η υπερβολική ποσότητα. Καλό είναι να υπολογίσουμε την ποσότητα του φαγητού ανάλογα με τον αριθμό των συνδαιτυμόνων και την προβλεπόμενη χρονική διάρκεια του εορταστικού γεύματος.

Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες προκειμένου η σαλάτα, το ορεκτικό και το κυρίως πιάτο μας να δένουν μεταξύ τους, χωρίς να «μπουχτίσουν» τους καλεσμένους μας αλλά και χωρίς να τους αφήσουν με ένα αίσθημα πείνας;

Ο κανόνας του μέτρου μπορεί να αποδειχθεί και εδώ πολύτιμος. Επιπλέον, χρήσιμο είναι να υπάρχει μια κλιμάκωση των γευστικών εντάσεων από το πρώτο μέχρι το τελευταίο πιάτο. Ξεκινάμε από πιο ήπιες γεύσεις για να φτάσουμε σε πιο πολύπλοκες και έντονες. Ας μην ξεχνάμε να φροντίσουμε και το ταίριασμα του κρασιού με το φαγητό.

Σήμερα θεωρείται πιο κομψό να σερβίρουμε τα πιάτα μας με τη σειρά (σαλάτα, ορεκτικό, κυρίως) ή να τα παραθέτουμε στο τραπέζι και να δίνουμε την ευκαιρία στους καλεσμένους μας να επιμελούνται οι ίδιοι τη σειρά και την ποσότητα του γεύματός τους;

Αυτό εξαρτάται από το πόσο τυπικό ή χαλαρό είναι το τραπέζι και το καθορίζει η σύνθεση της ομάδας των συνδαιτυμόνων. Η τυπική ακολουθία, όπου το κάθε πιάτο παρουσιάζεται με μια σειρά, έχει την γοητεία της. Ωστόσο, προϋποθέτει και μια υποδομή στην κουζίνα και στο σερβίρισμα.

Η αντίθετη άποψη, το να παραθέσεις όλα τα πιάτα ταυτόχρονα ανατρέπει την κλιμάκωση των γεύσεων και την προσμονή για την γευστική συνέχεια. Κάπου στην μέση βρίσκεται η χρυσή τομή. Τα πιάτα μπορούν να παρουσιαστούν κατά δύο ή τρείς ομάδες, αφήνοντας το περιθώριο στους καλεσμένους να κάνουν και οι ίδιοι τις επιλογές τους.

Vegan ή vegeterian στο τραπέζι μας: Τί το εορταστικό μπορούμε να ετοιμάσουμε ειδικά για εκείνους αν θέλουμε να εκφράσουμε την επιθυμία μας να ευχαριστήσουμε όλους τους καλεσμένους μας εξίσου;

Η ελληνική εορταστική κουζίνα έχει μεγάλη γκάμα επιλογών που μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις γευστικές απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες. Η ποικιλία των λαχανικών και των οσπρίων που τιμά η ελληνική παράδοση δίνει πολλές ιδέες, τόσο για πρώτα πιάτα όσο και για κυρίως.

Πριν φύγετε...Πιάτο ημέρας: Κρέπες με τρία τυριά και καραμελωμένα κρεμμύδιαΠιάτο ημέρας: Αραβική πίτα με κοτόπουλο, τυρί, αρωματική σάλτσα και μπαχαρικά
Keywords
Τυχαία Θέματα