Πόσο αθώο είναι το μπότοξ

Είναι το μπότοξ τόσο αθώο όσο νομίζουμε; 

Όλο και περισσότερες γυναίκες, αλλά και άντρες, υποκύπτουν σε μια ένεση μπότοξ στοχεύοντας στην αιώνια νεότητα. Γιατί όχι; Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις με σχετικά χαμηλό κόστος, ανώδυνη διαδικασία, άμεσα αποτελέσματα και καμία ή… σχεδόν καμία παρενέργεια. Είναι όμως έτσι;

Αναμφισβήτητα η βακτηριακή βοτουλινική τοξίνη, όπως επιστημονικά αναφέρεται το μπότοξ, προσφέρει χαρά και ικανοποίηση, για όσο διάστημα διαρκεί, αφού η φαινομενικά άμεση αντιστροφή του χρόνου μοιάζει σαν να επιτεύχθηκε με το μαγικό ραβδί κάποιας νεράϊδας.

Μόνο που το ραβδί είναι η ένεση με τη συγκεκριμένη τοξίνη που κάνει πολλά περισσότερα από την φαινομενικά «αθώα» εξάλειψη ρυτίδων.

Οι αισθητικές επεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται με προσοχή 

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν από τον επικεφαλής γιατρό της Ψυχιατρικής Κλινικής του Ανόβερο, τον καθηγητή Τίλμαν Κρούγκερ και τον συνάδελφο του Μαρκ Αξελ Βόλμερ, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, οι ενέσεις μπότοξ επηρεάζουν σημαντικά τον εγκέφαλο και τα συναισθήματά μας. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι μεταβάλλεται ο λεγόμενος πυρήνας της αμυγδαλής, που βρίσκεται στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου, ένα σημείο όπου δημιουργούνται οι φόβοι και οι ανησυχίες. Το σημείο αυτό επηρεάζεται με αποτέλεσμα να στεκόμαστε περισσότεροι αδιάφοροι και απαθείς στα διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας. Οι δύο διαφορετικοί μύες που βρίσκονται στη ρίζα της μύτης και ενεργοποιούνται όταν είμαστε θυμωμένοι συνδέονται με την ψυχολογική μας κατάσταση. Παραλύοντας τους όμως, αλλοιώνουμε τις εκφράσεις και τα συναισθήματά μας.

Μελέτες δείχνουν ότι η χρήση μπότοξ κάνει καλό σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή άλλες ψυχολογικές διαταραχές και εναλλαγές διάθεσης 

Παράλληλα, επειδή οι εκφράσεις του προσώπου μας είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τους δικούς μας ανθρώπους, όταν σταματάμε να τις χρησιμοποιούμε, δημιουργείται μια σύγχυση για τα πραγματικά συναισθήματα, τα δικά μας, αλλά και των άλλων. Το περίεργο είναι ότι επειδή αδυνατούμε να εκφραστούμε χάνουμε σταδιακά και την ικανότητα του να διαβάζουμε τα συναισθήματα των γύρω μας. Η θεωρία του ότι είμαστε ο καθρέφτης των άλλων βρίσκει σε αυτή την περίπτωση την απόλυτη ταύτιση. Κι εδώ τίθεται το ερώτημα. Μήπως σταδιακά οδηγούμαστε σε μια ανέκφραστη κοινωνία ατόμων, με παγωμένα συναισθήματα και με συμπεριφορά περισσότερο ρομποτική παρά ανθρώπινη; Μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε ότι πιστεύαμε για τα μαγικά «φίλτρα» νεότητας; Γιατί υπάρχει και μια άλλη θεωρία… Μετά από μερικά χρόνια, όπου τα ανέκφραστα πρόσωπα θα είναι η πλειοψηφία γύρω μας, τα απείραχτα εκφραστικά πρόσωπα θα είναι οι πιο ωραίοι άνθρωποι.

Βέβαια οι ερευνητές, δίνουν και μια άλλη, φαρμακευτική διάσταση της βοτουλινικής τοξίνης. Επιμένουν ότι είναι σωτήρια για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή έχουν συμπτώματα οριακής διαταραχής προσωπικότητας ή βιώνουν ακραίες εναλλαγές διάθεσης. Σύμφωνα με τους ίδιους η συγκεκριμένη τοξίνη έχει πολλά οφέλη στην ψυχιατρική και είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να χρησιμοποιείται σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα των δύο επιστημόνων δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports. 

Related...Fresh Line: Η ιστορία πίσω από το ελληνικό brand που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο &χαρίζει τις πιο απολαυστικές στιγμές περιποίησηςΗ απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να επιταχύνει τη γήρανσηΣε ποιους τύπους δέρματος δεν χρειάζεται πλύσιμο προσώπου και βράδυ και πρωί και γιατί
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόσο,poso