Πόσο θα κόστιζε στις εταιρίες αν πλήρωναν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
Η ρύπανση που προκαλούν οι εταιρείες παγκοσμίως, συμβάλλοντας καταλυτικά στην κλιματική αλλαγή, είναι τόσο μεγάλη, που αν έπρεπε να πληρώσουν αποζημιώσεις γι′ αυτήν, θα μπορούσαν να χάσουν περίπου το 44% των κερδών τους, σύμφωνα με μελέτη οικονομολόγων για σχεδόν 15.000 δημόσιες εταιρείες.
Οι «εταιρικές ζημιές από τον άνθρακα» από αυτές τις δημόσιες επιχειρήσεις που αναλύθηκαν - συγκεκριμένα ένα κλάσμα από όλες τις επιχειρήσεις - πιθανώς ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια
Σχεδόν το 90% της υπολογιζόμενης ζημίας προέρχεται από τέσσερις βιομηχανίες: ενέργεια, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, μεταφορές και κατασκευή υλικών όπως ο χάλυβας. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science από ομάδα οικονομολόγων και καθηγητών οικονομικών, εξετάζει τι θα σήμαιναν οι νέες κυβερνητικές προσπάθειες που υποχρεώνουν τις εταιρείες να αναφέρουν τις εκπομπές αερίων, τόσο για τα κέρδη των εταιρειών, όσο και για την παγκόσμια οικολογική υγεία.
Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε κανόνες που θα απαιτούν τελικά από τις επιχειρήσεις να αποκαλύπτουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών και η πολιτεία της Καλιφόρνια εξετάζουν παρόμοιες ρυθμίσεις.
Δεν αρκεί για να σωθεί ο πλανήτηςΗ ιδέα «να πέσει φως στις εταιρικές δραστηριότητες που έχουν κοινωνικό κόστος είναι πολύ ισχυρή, αλλά δεν αρκεί για να σωθεί ο πλανήτης», δήλωσε ο Κρίστιαν Λοζ, καθηγητής χρηματοοικονομικής και λογιστικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, που είναι κι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Μια προηγούμενη μελέτη του διαπίστωσε ότι μετά την αποκάλυψη των ποσοστών ρύπανσης από τις εταιρείες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τα επίπεδα μόλυνσης μειώθηκαν κατά 10% έως 15%, είπε.
Η ιδέα είναι οι καταναλωτές και οι μέτοχοι να πιέσουν τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο καθαρές, δήλωσε ο Λοζ.
Ο Λοζ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μια ιδιωτική εταιρεία ανάλυσης που βρίσκει ή εκτιμά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ορισμένων δημόσιων εταιρειών και ανέλυσαν τη ρύπανση από 14. 879 εταιρείες. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα με τα έσοδα και τα κέρδη της εταιρείας.
Ο υπολογισμός αυτός δείχνει «ποιες δραστηριότητες στοιχίζουν ακριβά στην κοινωνία από άποψη κλίματος», δήλωσε ο Λοζ. Παρόλα αυτά, προειδοποίησε ότι «δεν θα ήταν σωστό να κατηγορήσουμε μόνο τις εταιρείες. Δεν είναι δυνατόν να επιμεριστεί η ευθύνη για αυτές τις ζημίες μεταξύ των επιχειρήσεων που κατασκευάζουν τα προϊόντα και των καταναλωτών που τα αγοράζουν».
Οι υπολογισμοί αφορούν μόνο ένα τμήμα των παγκόσμιων επιχειρήσεων, με πολλές δημόσιες εταιρείες να μην περιλαμβάνονται και ιδιωτικές εταιρείες να μην υπάρχουν καν στη λίστα, δήλωσε ο Λοζ.
Οι οικονομολόγοι δεν εντόπισαν ή ξεχώρισαν μεμονωμένες εταιρείες, αλλά ομαδοποίησαν τις εταιρείες ανά κλάδο και ανά χώρα, χρησιμοποίώντας μόνο τις άμεσες εκπομπές. Έτσι, η βενζίνη στο αυτοκίνητο ενός ατόμου δεν υπολογίζεται στις εκπομπές μιας πετρελαϊκής εταιρείας ή στις εταιρικές ζημίες από τον άνθρακα.
Οι υπολογισμοί χρησιμοποιούν το κόστος των 190 δολαρίων ανά τόνο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και η μελέτη δεν δίνει έναν τελικό αριθμό σε δολάρια, αλλά μόνο σε ποσοστό επί των κερδών και των εσόδων. Μόνο όταν ρωτήθηκε από το Associated Press, ο Λοζ το υπολόγισε σε τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ecological DisasterΣτα 190 δολάρια ανά τόνο, η βιομηχανία κοινής ωφέλειας ζημιώνει κατά μέσο όρο υπερδιπλάσια τα κέρδη της. Οι βιομηχανίες παραγωγής υλικών, ενέργειας και μεταφορών είχαν όλες μέσες ζημίες που υπερέβαιναν τα κέρδη τους.
Στον αντίποδα, οι τραπεζικές και ασφαλιστικές βιομηχανίες είχαν κατά μέσο όρο ζημίες από το κλίμα που ήταν μικρότερες από το 1% των κερδών τους.
Όταν εξετάζονται οι εταιρείες με βάση τις χώρες, η Ρωσία και η Ινδονησία βρίσκονται στην κορυφή όσον αφορά τις εταιρικές ζημιές για το κλίμα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη χαμηλότερη θέση. Ο Λοζ δήλωσε ότι αυτό αντικατοπτρίζει την ηλικία και την αποτελεσματικότητα των εταιρειών και το είδος των βιομηχανιών που εδρεύουν στις χώρες.
Αρκετοί εξωτερικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η μελέτη έχει νόημα εντός ορισμένων ορίων, ενώ μερικοί βρήκαν λάθη σε ορισμένες από τις επιλογές για το τι θα μετρηθεί.
«Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη», δήλωσε ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Μάρσαλ Μπερκ. «Το μεγαλύτερο συμπέρασμα είναι ο αριθμός των επιφυλάξεων που απαιτούνται για την πραγματοποίηση αυτής της ανάλυσης, γεγονός που δείχνει πόσο χάλια είναι σήμερα τα συστήματα καταγραφής των εκπομπών μας».
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Ρόμερ, πρώην διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας και νυν του Boston College, δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις των ζημιών είναι χρήσιμες, αλλά πρέπει να ερμηνεύονται με ακρίβεια, «χωρίς την ηθικοπλαστική πλαισίωση και την ορμή για τιμωρία»
(Πηγή: Associated Press)
Related...Πώς θα θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στα επικίνδυνα αέρια σύμφωνα με γιατρόΦον Τρίερ: Ο δανός σκηνοθέτης (ξανα)προκαλεί αντιδρώντας σε βοήθεια της χώρας του στην ΟυκρανίαΟ ιδιοκτήτης του OnlyFans έλαβε 338 εκατ. δολάρια σε μερίσματα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ: Κανείς θεατής ώρα για δράση! Η πολιτική του κέρδους κάνει στάχτη το περιβάλλον, τα σπίτια, τις ζωές μας
- ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ: Χιλιάδες στρέμματα κάρβουνο στον σημαντικότερο πνεύμονα της Αττικής
- Έβρος: Η στιγμή που οι πρόσφυγες τρέχουν να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα (βίντεο)
- Βρετανικό Μουσείο: Παραιτήθηκε ο διευθυντής και ο αναπληρωτής του, μια εβδομάδα μετα την κλοπή αρχαίων αντικειμένων
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 26 Αυγούστου
- Ο καιρός του Σαββάτου: Που αναμένονται – σωτήριες – βροχές
- Tejt
- Πυρκαγιές: Ενεργό μέτωπο στην Πάρνηθα, διπλή μάχη στον Εβρο
- Τα ζώδια σήμερα, Σάββατο 26 Αυγούστου 2023
- Φωτιά στο Πανόραμα Δράμας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Παράλυτη γυναίκα μίλησε μέσω ψηφιακού άβαταρ για πρώτη φορά (βίντεο)
- Πόσο θα κόστιζε στις εταιρίες αν πλήρωναν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
- Γάζα: Το πρώτο καφέ με γάτες, ένα καταφύγιο τρυφερότητας για όσους ζουν σε εμπόλεμη κατάσταση
- 13. Επανάσταση του ’21. Γ΄: Ένας απολογισμός
- Καταστροφή, κοινωνικά μίση και η απουσία των επιστημόνων από το δημόσιο διάλογο
- Καναδός σεφ πουλούσε διαδικτυακά δηλητήριο σε άτομα με αυτοκτονικές τάσεις
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Πόσο θα κόστιζε στις εταιρίες αν πλήρωναν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
- Γάζα: Το πρώτο καφέ με γάτες, ένα καταφύγιο τρυφερότητας για όσους ζουν σε εμπόλεμη κατάσταση
- Καταστροφή, κοινωνικά μίση και η απουσία των επιστημόνων από το δημόσιο διάλογο
- Παράλυτη γυναίκα μίλησε μέσω ψηφιακού άβαταρ για πρώτη φορά (βίντεο)
- Καναδός σεφ πουλούσε διαδικτυακά δηλητήριο σε άτομα με αυτοκτονικές τάσεις
- 13. Επανάσταση του ’21. Γ΄: Ένας απολογισμός
- Συντριβή μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Frontex στα ανοιχτά της Κρήτης
- Στην Πάρνηθα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Οι τελευταίες στιγμές των 18 μεταναστών που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς (βίντεο)
- Φωτιές: Πάνω από 850.000 ευρώ εισέπραξαν οι πρώτοι πυρόπληκτοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πραγματοποιήθηκε η απονομή στον Τεντόγλου [vid]
- Πτήσεις με καθυστέρηση: Επιβίωση πριν την επιβίβαση
- Αποχαιρετούμε το καλοκαίρι με τη φωτογραφική ωδή του Σταύρου Καστρινάκη
- Only Murders in the Building: Γιατί είναι η ιδανική σειρά για να επιστρέψουμε σπίτι
- Τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας γίνονται πιο “επίκαιρα” από ποτέ
- ΕΛ.ΑΣ. έργα και ημέρες ’19-’23: Η μεγάλη του Μητσοτάκη σχολή!
- Ο Ζελένσκι ζητά από τους συμμάχους να επισπεύσουν τις παραδόσεις F-16
- Άμεση η παρέμβαση της πολιτικής προστασίας του Δήμου Ξηρομέρου, σε φωτιά κοντά στο δρόμο του Αη Λια στο Καραϊσκάκη.
- Καιρός: Περιορίζονται σήμερα οι ισχυροί άνεμοι, στους 37 βαθμούς ο υδράργυρος - Πού θα βρέξει