Ποστάρουμε διαρκώς στιγμές των παιδιών μας στα social media; Αν ναι, ας το ξανασκεφτούμε
Η επιστήμη, επί σειρά ετών ερευνά τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην κοινωνία, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν τα ευάλωτα παιδιά και τους εφήβους.
Ανασκόπηση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, διαπίστωσε ότι τα social media επιφυλάσσουν για το νεαρό άτομο που βρίσκεται υπό διαμόρφωση
Συνεπώς είναι ευνόητο ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά μας, ειδικά εφόσον τα ίδια δεν είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσουν υπεύθυνα.
Τι γίνεται όμως όταν η έκθεσή τους στα social media δεν ελέγχεται από τα ίδια τα παιδιά;Αυτό συμβαίνει όταν οι γονείς μοιραζόμαστε υπερβολικά ευαίσθητες πληροφορίες για τα παιδιά μας και συνδέεται με εξίσου αρνητικά αποτελέσματα, όπως εάν χειριζόταν ένα παιδί τους λογαριασμούς του. Το φαινόμενο είναι γνωστό και ως shatenting, από το parenting (ανατροφή, μεγάλωμα) και το share (κοινοποιώ, μοιράζομαι).
Η ψευδαίσθηση ασφάλειας που προσφέρουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με την επιθυμία μας να κάνουμε ένα είδος «επίδειξης», οδηγεί πολλούς νεαρούς γονείς ανάμεσά μας στο να δίνουμε άθελά μας ορισμένες βασικές λεπτομέρειες για τη ζωή των παιδιών μας.
Πληροφορίες όπως τα πλήρη ονόματα, οι ηλικίες, οι ημερομηνίες γέννησης, το όνομα του σχολείου ή οι φωτογραφίες τους μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν από απατεώνες με σκοπό να υποκλέψουν την ταυτότητά τους. Κι εκτός από τον κίνδυνο υποκλοπής της ταυτότητας τους, θέτουμε τα παιδιά και σε δύο ακόμη τεράστια ρίσκα, που αφορούν την ψυχική τους υγεία.
Το sharenting απειλεί να προκαλέσει χάσμα στη σχέση μεταξύ γονέα και παιδιούMελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Children and Youth Services Review, διαπίστωσε ότι οι έφηβοι σε μεγάλο βαθμό αποδοκίμαζαν την πρακτική της κοινής χρήσης φωτογραφιών από τους γονείς τους, ειδικά όταν ένιωθαν ότι τα γονικά κίνητρα είχαν να κάνουν με τη δημιουργία εντυπώσεων. Το πιο κοινό συναίσθημα των εφήβων απέναντι στο sharenting ήταν η ντροπή και η ματαίωση.
Προηγούμενες μελέτες αποδεικνύουν πόσο σημαντική θεωρείται η σχέση ενός ατόμου με τους γονείς του όσον αφορά τη συνολική του ευημερία. Γι′ αυτό είναι σημαντικό τα παιδιά να μην αισθάνονται ποτέ πως τα εκμεταλλευόμαστε ή πως δεν έχουν λόγο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο εκπροσωπούνται στο διαδίκτυο.
Αντί λοιπόν να δίνουμε προτεραιότητα στην αυτοπροβολή μας θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ευημερία και την ιδιωτικότητα των παιδιών. Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία σχετικά με την κοινή χρήση οικογενειακών φωτογραφιών απαιτεί τη συναίνεση των παιδιών και τον σεβασμό των ορίων τους. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η υιοθέτηση υγιών ψηφιακών πρακτικών και η διατήρηση μιας καλής σχέσης γονέα-παιδιού.
Η κοινή χρήση απειλεί να οδηγήσει στη σύγκριση και την ανασφάλεια μεταξύ των παιδιώνΗ διαρκής κοινωνική σύγκριση αποτελεί ένα φαινόμενο που συνδέεται άρρηκτα με τη χρήση των κοινωνικών δικτύων από τους εφήβους. Μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Psychology διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που περνούσαν ώρες στο Instagram έτειναν να συγκρίνονται με τους συνομηλίκους τους, σε βαθμό επικίνδυνο, που τους προκαλούσε τρομερά αρνητικά συναισθήματα.
To sharenting, ακόμα κι αν τα παιδιά δεν εμπλέκονται άμεσα στο «σενάριο» και στη «στρατηγική» της παρουσίας τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξακολουθεί να εγκυμονεί τον κίνδυνο της κοινωνικής σύγκρισης.
Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους: Οι γονείς καμιά φορά πιέζουμε τα παιδιά μας να ποζάρουν και όλα αυτά όχι για το παιδικό άλμπουμ, αλλά για μερικά επιπλέον like.
Τα παιδιά λοιπόν, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εσωτερικεύουν την πίεση για καλύτερη «απόδοση» και να αναζητούν συνεχώς επιβεβαίωση μέσα από τα νούμερα των like ή των σχολίων στον λογαριασμό των γονέων. Και φυσικά όλο αυτό επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους.
Ακόμη, η σύγκριση με τις ζωές των άλλων παιδιών απειλεί να οδηγήσει τα μικρά μας σε αισθήματα ανεπάρκειας και διαστρεβλωμένη αίσθηση του εαυτού τους.
(Με πληροφορίες από psychologytoday)
Πριν φύγετε...Πώς να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά στο ταξίδιΟκτώ πράγματα για το παιδί που πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε στο φαρμακείο του σπιτιούΤο ύπουλο σνακ που θεωρείται νούμερα ένα κίνδυνος για τον πνιγμό του παιδιού μας- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκαρίστηκαν μόλις έμαθαν από τι φτιάχνεται η παρμεζάνα: Τα μυστικά συστατικά που προκάλεσαν τις αντιδράσεις σε όσους αγαπούν το τυρί
- Τα σημάδια στα πόδια που μπορεί να είναι σύμπτωμα του «σιωπηλού δολοφόνου»
- Έντερο: Τι να κάνετε κάθε βράδυ για να παραμείνει υγιές
- Το Δρομοκαΐτειο και οι «διάσημοι» τρόφιμοί του
- Φωτιά στη Χίο
- Πόσους τουρίστες αναμένει η Ελλάδα τον Αύγουστο - Ποιο νησί έχει μείωση 20%
- Στάση προσοχής αλλά όχι υποταγής! Μια φωτογραφία πολλά σχόλια και σκέψεις περισσότερες
- Άλωσε την Τραπεζούντα και έδειξε τις διαθέσεις της!
- Οι αλλαγές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 31 Ιουλίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Ο Μπραντ Πιτ διέκοψε τα γυρίσματα της νέας ταινίας του «Apex»
- Κορονοϊός: «Ομίχλη του εγκεφάλου» από long Covid ισοδυναμεί με γήρανση 10 ετών
- Ποστάρουμε διαρκώς στιγμές των παιδιών μας στα social media; Αν ναι, ας το ξανασκεφτούμε
- «Ανθρώπων Άστεα»: Μία έκθεση εμπνευσμένη από τους πρώτους στίχους της Οδύσσειας
- Εταιρεία βιοτεχνολογίας στοχεύει να μεταμοσχεύσει καρδιές γενετικά τροποποιημένων χοίρων σε παιδιά
- Μαθαίνουμε ιστορία από τον κινηματογράφο;
- Βαλτική θάλασσα: Πολίτες βάζουν στολή δύτη και αποκαθιστούν τη θαλάσσια βλάστηση
- H E.E. παραγγέλνει 12 Canadair για το 2027 ενώ ο Νότος καίγεται κάθε καλοκαίρι
- Γερμανία: Δάσκαλοι τα έβαλαν με την ακροδεξιά, κατέληξαν εκτός σχολείου και πόλης
![Ποστάρουμε,postaroume](https://images32.inewsgr.com/4985/49852147/postaroume-diarkos-stigmes-ton-paidion-mas-sta-social-media-an-nai-as-to-xanaskeftoume-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ποστάρουμε διαρκώς στιγμές των παιδιών μας στα social media; Αν ναι, ας το ξανασκεφτούμε
- Μαθαίνουμε ιστορία από τον κινηματογράφο;
- Ο Μπραντ Πιτ διέκοψε τα γυρίσματα της νέας ταινίας του «Apex»
- «Ανθρώπων Άστεα»: Μία έκθεση εμπνευσμένη από τους πρώτους στίχους της Οδύσσειας
- Εταιρεία βιοτεχνολογίας στοχεύει να μεταμοσχεύσει καρδιές γενετικά τροποποιημένων χοίρων σε παιδιά
- Βαλτική θάλασσα: Πολίτες βάζουν στολή δύτη και αποκαθιστούν τη θαλάσσια βλάστηση
- Κορονοϊός: «Ομίχλη του εγκεφάλου» από long Covid ισοδυναμεί με γήρανση 10 ετών
- Γερμανία: Δάσκαλοι τα έβαλαν με την ακροδεξιά, κατέληξαν εκτός σχολείου και πόλης
- H E.E. παραγγέλνει 12 Canadair για το 2027 ενώ ο Νότος καίγεται κάθε καλοκαίρι
- Καναδάς: Εκκενώνεται πόλη στη Βρετανική Κολομβία λόγω μεγάλης δασικής πυρκαγιάς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιατί απέσυρε το χρίσμα Πατούλη η Νέα Δημοκρατία – Όλο το παρασκήνιο
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τη Δευτέρα 31 Ιουλίου
- Διαβάστε σήμερα στην Απογευματινή: Εντός της ημέρας οι επίσημες ανακοινώσεις - Κομάντο Χαρδαλιάς για την Περιφέρεια Αττικής - 4.300 προσλήψεις μέσα στον Αύγουστο
- Καιρός: Παραμένει το μελτέμι - Στους 38 βαθμούς θα φτάσει σήμερα ο υδράργυρος
- Νέα Αγχίαλος: Τι λένε οι εμπειρογνώμονες για την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών
- Λήγει σήμερα η προθεσμία για την επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων
- Τα δεδομένα 5 ετών του δορυφόρου Aeolus έγιναν... μουσική σύνθεση -Ο ρόλος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ακούστε τη
- Σε εξέλιξη η φωτιά στη Χίο: Εκκενώθηκαν δύο χωριά - Προκλήθηκε από τροχαίο
- Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Η Βρετανία καταδίκασε την υπονόμευση της δημοκρατίας
- Επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο – Θα συναντηθεί με τον Ν. Χριστοδουλίδη