ΠΟΥ: Ο «ασθενής μηδέν» μπορεί να ήταν εργαζόμενος στο εργαστήριο της Γουχάν

Ο «ασθενής μηδέν», δηλαδή το πρώτο άτομο που μολύνθηκε από την Covid-19 θα μπορούσε να είναι ένας υπάλληλος εργαστηρίου της Γουχάν που ήρθε σε επαφή με νυχτερίδα, σύμφωνα με έναν επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Δρ. Πίτερ Εμπάρεκ ηγήθηκε της έρευνας του ΠΟΥ που διήρκησε τέσσερις εβδομάδες σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού. Αρχικά υποστήριζε ότι ήταν «εξαιρετικά απίθανη» η θεωρία που έλεγε ότι ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο της Γουχάν.

Ωστόσο, ο Δρ

Εμπάρεκ, επιδημιολόγος και ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων, λέει τώρα ότι ένας εργαζόμενος εργαστηρίου στη Γουχάν θα μπορούσε να έχει μολυνθεί από νυχτερίδα.

Είπε στον τηλεοπτικό σταθμό της Δανίας TV2: «Ένας υπάλληλος που μολύνθηκε στο εργαστήριο από τη λήψη δειγμάτων εμπίπτει σε μία από τις πιθανές υποθέσεις».

«Μιλάμε για την περίπτωση που ο ιός μεταφέρθηκε απευθείας από την νυχτερίδα σε έναν άνθρωπο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να είναι ένας εργαζόμενος από το εργαστήριο αντί για έναν τυχαίο χωρικό ή κάποιο άλλο άτομο που έχει τακτική επαφή με νυχτερίδες».

«Άρα στην πραγματικότητα ανήκει στις πιθανές κατηγορίες».

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι η ομάδα του ΠΟΥ δεν έχει βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το ξέσπασμα του κορονοϊού συνδέεται με την έρευνα που διεξήχθη στο Ινστιτούτο ιολογίας Γουχάν.

Τόνισε ότι οι ειδικοί του ΠΟΥ δεν βρήκαν καμία άμεση συσχέτιση ανάμεσα στο ξέσπασμα του κορονοϊού και την έρευνα των νυχτερίδων που διεξήχθη στα εργαστήρια της Γουχάν.

Η προέλευση του ιού παραμένει έντονα αμφισβητήσιμη μεταξύ των εμπειρογνωμόνων μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στην Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, ωστόσο οι περισσότεροι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι η διαρροή από το εργαστήριο είναι η πιθανότερη αιτία.

Τον Μάιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διέταξε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού, λέγοντας ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν αντίθετες θεωρίες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας εργαστηριακού ατυχήματος. Η Κίνα, ωστόσο, απορρίπτει σταθερά τη θεωρία διαρροής από εργαστήριο.

Ο Γιουάν Ζίμινγκ, διευθυντής του εργαστηρίου βιοασφάλειας στο Ινστιτούτο ιολογίας Γουχάν, είχε πει ότι δεν είχαν αποθηκεύσει ή μελετήσει τον νέο κορονοϊό πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Θέλω να τονίσω ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν δεν έχει σχεδιάσει, κατασκευάσει ή διαρρεύσει τον κορονοϊό», πρόσθεσε.

Πηγή: The Independent

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΑίγινα: Εξαρση κρουσμάτων κορονοϊού σε μοναστήρι, κλειστό για 15 ημέρεςΛονδίνο: Αντιεμβολιαστές διαδήλωσαν σε λάθος κτίριο του BBCΚορονοϊός - Οι επόμενες μεταλλάξεις: Πού στρέφεται η προσοχή των επιστημόνων μετά την «Δέλτα»
Keywords
Τυχαία Θέματα